Morgonrapport, Makro & Marknad

Unknown-1

  • Aktieterminerna pekar uppåt
  • Starkt uppåt på New York-börsen
  • Nya utbetalningar till Grekland
  • Ombildning av regeringen Löfven
  • IFO-index, kl. 10:00

Under gårdagen var det börsrally på andra sidan Atlanten, mot bakgrund av stark bostadsdata och stigande europeiska börser. New home sales steg till den högsta nivån sedan januari 2008. Storbolagsindexet Dow Jones ökade 1,22 procent medan det bredare indexet S&P500 steg 1,37 procent. Aktieindexen såg den starkaste utvecklingen sedan den 11 mars, samtliga S&P500-sektorer utvecklades uppåt.

Nu på morgonen är det mestadels gröna siffror på de asiatiska marknaderna, Shanghaibörsen sjönk dock under nollstrecket strax innan publiceringen av detta morgonbrev. Hong Kong-börsen är upp över 2,0 procent medan Tokyobörsen är upp över 1,5 procent.

Efter nattliga förhandlingar godkände Eurozonens finansministrar och IMF utbetalningar till Grekland 10,3 miljarder euro. Under helgen kom Grekland överens om nya sparåtgärder. I övrigt så kommer Stefan Löfven att presentera sin nya regeringen under dagen. Enligt källor till Ekot handlar det om en större ombildningen än att bara ersätta de två avgångna MP ministrarna.

I skrivande stund pekar de europeiska aktieterminera uppåt. För vidare information om utvecklingen på marknaden se Max Matthiessens veckobetraktelser och månatliga placeringsutsikter.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI 225 SHANGHAI HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
1,22% 1,37% 1,57% -0,31% 2,41%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

DAX CAC40 FTSE100 EURO STOXX
Frankfurt Paris London Eurozonen
0,61% 0,55% 0,43% 0,50%

Uppgifter per klockan 08:25

Igår publicerades ZEW-index, som mäter hur tyska investerare och analytiker ser på läget i ekonomin. Indikatorn sjönk från 11,2 till 6,4, mot bakgrund av osäkerheter som den kommande brexit-omröstningen. Idag klockan 10:00 släpps IFO-index som är en annan indikator för utvecklingen i tysk ekonomi. Under gårdagen publicerades även svensk arbetsmarknadsstatistik. Arbetslösheten sjönk från 7,7 till 7,3 procent, den lägsta nivån sedan oktober 2008, samtidigt som sysselsättningsgraden fortsatte uppåt. Klockan 10:30 publiceras Riksbankens riskenkät, som sammanfattar marknadsaktörernas syn på läget i ekonomin.

Imorgon offentliggörs konjunkturbarometern, en månatlig indikator som beskriver läget i svensk ekonomi. Föregående månad backade indikatorn från 106,3 till 104,6 men den ligger kvar på en nivå som signalerar en fortsatt stark tillväxt. Hushållsbarometern har legat under 100-strecket sedan i april 2015, vilket indikerar att läget är svagare än normalt. I april dök indikatorn för hushållen till 97,1 från 99,5. Hushållen är fortsatt pessimistiska vad gäller utsikterna för den svenska ekonomin och i april hade de även ett något dystrare perspektiv på sin egen ekonomi.

Natten mot fredag väntar KPI för Japan, föregående månad dök kärninflationen (exklusive mat och energi) åter under nollstrecket till -0,3 procent, den lägsta nivån sedan april 2013, från 0,0 procent.

Veckan avslutas med amerikansk BNP för det första kvartalet. Den tidigare beräkningen pekade mot att BNP växte 0,5 procent, vilket är den svagaste tillväxttakten sedan det första kvartalet 2014. Inbromsningen var bred och tyngde de flesta sektorer. Under det fjärde kvartalet 2015 växte ekonomin 1,4 procent. Under det andra och tredje kvartalet ökade BNP 3,9 respektive 2,0 procent. Marknadens medelprognos pekar mot att tillväxten för det första kvartalet revideras upp något.

På fredag talar även den amerikanska centralbanken Federal Reserves ordförande Janet Yellen. Föregående vecka offentliggjordes protokollet från centralbankens senaste räntebesked. Budskapet i protokollet var överraskande hårt, särskilt i jämförelse med marknadens medelprognos som innan prissatte en mycket låg sannolikhet för en räntehöjning i sommar. Efter protokollet släpptes har även en rad centralbanksledamöter uttalat sig hökaktigt. Marknaden kommer att följa Janet Yellens tal efter ytterligare signaler.

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.