Placeringsutsikter maj 2016

Unknown-1

Händelserik sommar att vänta

Maj månad är snart bakom oss och vi går mot sommartider men det betyder inte nödvändigtvis lugnare tider, om trenden från tidigare år håller i sig. Volatiliteten har tenderat att öka under sommarmånaderna med oroshärdar som flammar upp. Frågan är om denna sommar kommer att te sig annorlunda? Det amerikanska centralbanksmötet är i mitten av juni, folkomröstningen i Storbritannien angående ett utträde ur EU eller ej veckan därefter, spanskt nyval i juli och sedan tar den amerikanska presidentvals-kampanjen ordentlig fart inför hösten. Utöver detta har vi centralbanksbesked från Bank of Japan, den europeiska centralbanken ECB och svenska Riksbanken.

Efter betydligt mer hökaktig kommunikation från den amerikanska centralbanken Federal Reserve har sannolikheten för en räntehöjning redan i juni ökat markant. Dock från obetydliga nivåer och frågan är om Fed kan tänka sig att höja räntan en vecka innan folkomröstningen i Storbritannien? Protokollet från det senaste centralbanksmötet i april visade på en centralbanksdirektion som med tydlighet ämnar att höja styrräntan, givet att inkommande ekonomiskdata fortsätter att förbättras. Ledamöterna såg även en avtagande risk för en avmattning i den globala tillväxten, men att utvecklingen bör följas noga. Statistiken fram till junimötet kommer därför vara av yttersta intresse för marknaden. I dagsläget prisar dock marknaden in en större sannolikhet för en höjning i juli än juni på grund av osäkerheten kring brexit. När Federal Reserve tidigare gånger har indikerat närmandet av en räntehöjning har antingen marknads- eller makroutvecklingen svikit centralbanken och justering uppåt har uteblivit. Som vi har skrivit om i tidigare Placeringsutsikter har centralbanken aldrig höjt styrräntan historiskt om inte marknaden också har prisat in en sådan händelse. Vi är inte riktigt där idag men mycket kan hända de kommande veckorna.

Den kommande folkomröstningen i Storbritannien gällande ett utträde eller ej ur EU ser i dagsläget ut att bli en jämn kamp. De senaste marknadsundersökningarna indikerar en viss ökning för stödet att stanna kvar men ingen vet riktigt vad som kommer att hända i det fall att ett utträde skulle bli verklighet. Den initiala reaktionen i de finansiella marknaderna kommer med största sannolikhet bli mycket negativ med fallande aktiemarknader i framför allt UK och Europa. Den brittiska valutan lär tappa ytterligare i värde och de inhemska räntorna pressas. På lite längre sikt är det dock inte lika klart vad som kommer att ske då vi antagligen kommer att ha flera år av förhandlingar framför oss innan ett fullt utträde är genomfört. Om vi å andra sidan får ett resultat som stödjer ett ”bremain”, finns det en betydlig uppsida i framförallt brittiska tillgångar och valuta men som också kommer leda till ett generellt lättnadsrally.

Bank of Japan lider för närvarande av en viss förtroendekris, även om den senaste BNP-siffran uppvisade en viss förbättring. Det råder tvivel i marknaden huruvida centralbanken via vidare stimulanser kan skapa tillväxt i ekonomin framöver och den generella förstärkningen av yenen i kombination med en fallande aktiemarknad är tecken på detta. Bank of Japan är dock inte ensamma om att vara ifrågasatta av marknaden. Det råder en generell skepsis kring de låga räntorna och i många fall negativa nivåerna och vilken effekt de kan komma att få på tillgångsvärden runt om i världen. Bristen på tillväxt i så väl ekonomier som bolag är uppenbar sedan finanskrisen och vidare stimulanser i form av lägre räntor har endast marginell om ens någon betydelse från dessa redan låga nivåer.

Rapportsäsongen, som precis har passerat, visade inte några tydliga tecken på en återkomst av tillväxt. Även om utfallet i kvartalsrapporterna var marginellt positivt så skedde redan utifrån nedtryckta förväntningar, vilket lämnar en del att bevisa under resten av året för att kunna motivera dagens värderingar. Generellt sett är det egentligen bara tillväxtmarknaderna som handlas med en viss rabatt i dagens marknad och fortsatt fallande vinster i resten av världen är naturligtvis ett problem värderingsmässigt. Året har så här långt präglats av volatilitet, med kursrörelser som under den senaste månaden har skett i sidled som en följd av den osäkerhet som för närvarande råder i marknaden. Den senaste månaden har vi haft en kompression av volatiliteten och det finns mycket som tyder på att vi går mot en förhöjning de närmaste månaderna. En rad osäkerhetsmoment som Feds kommande räntebeslut, en potentiellt starkare dollar, Brexit, skuldsättningen i den kinesiska företagssektorn, diverse geopolitiska risker samt utvecklingen i oljepriset som kan komma att påverka utkomsten framöver.

Sverige – Stigande inflationsförväntningar

Nästa riksbanksmöte går av stapeln i början av juli. Vid det senaste mötet utökade centralbanksdirektionen stödköpen med 45 miljarder kronor och Riksbanken har därmed beslutat att totalt ”trycka” 245 miljarder nya kronor genom stödköp av obligationer. Riksbanken beräknar att omfattningen av stödköpen kommer uppgå till 7 procent av BNP vid slutet av året, att jämföra med storleken av ECB:s program vilket bedöms uppgå till cirka 17 procent av BNP i mars 2017. I relation till den utestående stocken av obligationer på respektive marknad är Riksbankens program dock större. Reporäntan och räntebanan lämnades oförändrade och prognoserna för inflationen förändrades marginellt vid aprilmötet.

I april låg inflationstakten (KPI) stilla på 0,8 procent. Under januari och mars utvecklades inflationen starkare än vad riksbanken förväntat. Den underliggande inflationen (KPIF) sjönk marginellt i april, rensat för energi ligger inflationen strax under målet (2 procent). Prosperas rapport över inflationsförväntningarna, som utförs på uppdrag av Riksbanken, visade att inflationsförväntningarna steg men ligger kvar en bit under målet på 1 till 2 år sikt och mitt i prick på fem års sikt.

SWEMAJ2016

Även om inflationen pekar åt rätt håll och ekonomin går på högvarv måste Riksbanken förhålla sig till den penningpolitiska utvecklingen i omvärlden. Särskilt eftersom den senaste tidens uppgång i svensk inflation till stor del beror på importerad inflation, vilket är en konsekvens av en svagare kronkurs. För att undvika en kronförstärkning, vilket skulle kunna riskera inflationsuppgången, måste Riksbanken hålla en någorlunda jämn takt med omvärldens expansiva penningpolitik, därav utvidgningen av stödköpen.

Det var inte en enig direktion som röstade för räntesänkningen i mars och Cecilia Skingsley reserverade sig mot beslutet och förespråkade en oförändrad penningpolitik i april. Protokollet från aprilmötet visade även att Henry Ohlsson övervägde att rösta för ett lägre tillskott av stödköp. Per Jansson stödde beslutet men sade samtidigt att Riksbanken ”måste undvika att slösa med den penningpolitiska ammunition som finns kvar och bara använda den om ett behov verkligen finns”. Marknadens medelprognos pekar mot att Riksbanken avvaktar vid mötet den 6 juli.

Tillväxtsiffrorna målar upp en ljus bild av läget i svensk ekonomi. Under det fjärde kvartalet 2015 växte BNP 4,5 procent i årstakt, samtidigt som tillväxten för det tredje kvartalet reviderades upp från 3,9 procent till 4,1. Finansdepartementets prognos pekar mot att ekonomin växer 3,8 procent under 2016. Konjunkturinstitutets barometerindikator visar dock att hushållen ser något dystrare på utsikterna för svensk ekonomi. Indikatorn för hushållen har legat under 100-strecket sedan i april 2015, vilket indikerar att läget är svagare än normalt.

USA – Hökaktigare Federal Reserve

Frågan när nästa amerikanska räntehöjning kommer ligger högt upp på marknadens agenda. I slutet av 2015 höjde den amerikanska centralbanken Federal Reserve styrräntan, efter att den legat oförändrad kring nollstrecket sedan 2008 och inte höjts sedan 2006. Vid det senaste penningpolitiska mötet i slutet av april lämnade centralbanken, i linje med marknadens förväntningar, styrräntan oförändrad. Tidigare under året sänkte Federal Reserve prognosen för styrräntan, centralbanksdirektionen bedömer att de endast kommer att höja räntan vid två tillfällen under 2016 istället för fyra.

Av protokollet från aprilmötet framgick att flera av centralbankens ledamöter anser det lämpligt att höja räntan vid nästa möte i juni, om arbetsmarknaden och övrig ekonomisk data fortsätter att stärkas och inflationen rör sig mot målet på två procent. Samtidigt betonade andra ledamöter att signalerna förmodligen inte kommer att vara tillräckligt tydliga vid mötet. Överlag var budskapet mer hökaktigt än vad marknaden förväntat. Marknadens prissättning indikerar dock fortfarande en låg sannolikhet (27 procent per 19 maj) för en räntehöjning i juni, även om den stigit sedan dagen innan protokollet offentliggjordes (16 procent 18 maj). Wiliam Dudley, chef för New York Fed, upprepade dagen efter protokollet släpptes att en räntehöjning i juni fortfarande är en möjlighet om ekonomin utvecklas åt rätt håll. Marknadens medelprognos pekar alltså fortfarande mot att centralbanken avvaktar vid mötet i juni, även om en höjning ses som mer tänkbart utfall än tidigare. Veckan efter junimötet går brexit-omröstningen av stapeln, vilket är ett skäl till att avvakta.

USAMAJ2016Federal Reserve utformar penningpolitiken från ett kombinerat arbetslöshets- och inflationsmål. I april ökade inflationstakten (KPI) från 0,9 till 1,1 procent, vilket är den högsta siffran sedan februari 2013. Kärninflationen (exklusive mat och energi) sjönk från 2,2 till 2,1 procent. I slutet av månaden publiceras PCE-index, vilket är ett alternativt inflationsmått som Federal Reserve noga följer. Kärnindex för PCE, sjönk från 1,7 till 1,6 procent i mars. Arbetslösheten låg stilla på 5,0 procent i april. Den senaste tiden har arbetslösheten legat nära målet medan inflationen har legat en bit under.

Under det första kvartalet saktade tillväxten i amerikansk ekonomi in. I årstakt växte ekonomin 0,5 procent, vilket är den svagaste tillväxttakten sedan det första kvartalet 2014. Inbromsningen var bred och tyngde de flesta sektorer. Under det fjärde kvartalet 2015 växte ekonomin 1,4 procent. Under det andra och tredje kvartalet ökade BNP 3,9 respektive 2,0 procent. Den månatliga tillväxtindikatorn ISM klättrade över tillväxtgränsen (50 enheter) i mars, efter att den har legat under 50-strecket från oktober 2015. I april sjönk dock ISM från 51,8 till 50,8.

Europa – Brexit-omröstningen närmar sig

Frågan om Storbritannien ska vara med eller inte i EU är den stora ödesfrågan inför sommaren, den 23 juni går britterna till vallokalerna. Opinionsundersökningarna pekar fortfarande mot att önationen stannar kvar i unionen men det är ett relativt jämt race och andelen osäkra väljare är hög.

I en debattartikel, tidigare i veckan , varnade premiärministern David Cameron och finansministern George Osborne att för att ett uttåg ur EU skulle medföra en egentillverkad recession. Enligt det engelska finansdepartementets beräkningar förväntas BNP sjunka två procent över den närmaste tvåårsperioden vid en brexit, samtidigt som pundet förväntas försvagas och sysselsättningen för tusentals personer hotas. Motståndarna argumenterar för att denna typ av prognoser är osäkra.

Regeringen får dock medhåll av Bank of England som i samband med det senaste räntebeskedet åter varnade för konsekvenserna av ett utträde. Centralbanksdirektionen, som har hållit styrräntan stilla på 0,5 procent i över sju år, larmade för att ett eventuellt utträde ur den europeiska gemenskapen skulle leda till en längre period av osäkerhet, minskade kapitalinflöden och hota den finansiella stabiliteten i landet.

Vi har i tidigare månaders placeringsutsikter nämnt att  en Brexit skulle kunna slå mot realekonomin i både Storbritannien och på kontinenten, samtidigt som förtroendet för det europeiska samarbetet skulle utarmas. Brexit skulle även kunna leda till stora svängningar på de finansiella marknaderna. Även om förväntningarna pekar mot att britterna röstar för EU kan det bli en något skakig resa fram till omröstningen.EUMAJ2015

Den europeiska centralbanken ECB lämnade penningpolitiken oförändrad vid det senaste mötet. Tidigare under året sänkte ECB styrräntan från 0,05 till 0,00 procent och inlåningsräntan från -0,30 till -0,40 procent. De månatliga stödköpen av obligationer utökades från 60 till 80 miljarder euro, samtidigt som universumet för stödköpen breddades till företagsobligationer (investment grade) utanför banksektorn. Stödköpsprogrammet löper fram till mars 2017, eller längre om direktionen anser det nödvändigt för att nå inflationsmålet kring två procent.

Enligt protokollet från den senaste penningpolitiska mötet är centralbankens ledamöter oroade över att inflationsförväntningarna inte har stigit, trots att oljepriserna har stabiliserats något. Centralbanksdirektionen sade även att fokus bör ligga på att implementera det stödköpspaket som beslutades vid möten tidigare under året. I april dök inflationstakten åter under nollstrecket till -0,2 från 0,0 procent. Rensat för energi och mat sjönk inflationen från 1,0 till 0,7 procent. Under det första kvartalet 2016 ökade BNP 1,5 procent, de tre föregående kvartalen växte ekonomin 1,6 procent, vilket pekar mot att återhämtningen fortsätter i långsam takt. Tidigare i veckan godkände IMF och eurozonens finansminstar utbetalningar till Grekland på 10,3 miljarder euro efter att Grekland accepterat nya åtstramningsåtgärder.

Kina & Japan – Japansk inflationstakt åter under nollstrecket

Oron för en inbromsning i världsekonomin, särskilt vad gäller Kina, har oroat marknaden den senaste tiden. I april sjönk den kinesiska statens officiella PMI från 50,2 till 50,1. Under större delar av hösten och vintern låg indikatorn under tillväxtgränsen (50 enheter). Caixin PMI som fokuserar på privata företag sjönk till 49,4 från 49,7, indikatorn har legat under 50-strecket i sedan mars 2015. Under det första kvartalet växte den kinesiska ekonomin 6,7 procent. Under helåret 2015 ökade BNP 6,9 procent, den svagaste tillväxttakten på 25 år, att jämföra med 7,3 procent för 2014. Under 2016 skall ekonomin enligt statens målsättning växa mellan 6,5 till 7,0 procent och tillväxten skall inte tillåtas gå under 6,5 procent de närmaste fem åren.

Kreditvärderingsinstituten Standard & Poor’s (S&P) och Moody’s nedgraderade tidigare i år sina utsikter för Kinas kreditbetyg. S&P menar att myndigheternas reformagenda kan ta längre tid att genomföra än vad som tidigare har förväntats. Moody’s konstaterar att myndigheternas höga tillväxtmål riskerar att ta fokus från målet att reformera och balansera ekonomin. Myndigheternas petande i ekonomin, särskilt vad gäller de tidigare försöken att stabilisera aktiemarknaden, har även fått andra bedömare att ifrågasätta om partiet verkligen har den långsiktiga planen i sikte, det vill säga att styra om ekonomin från att vara exportdriven till ett starkare fokus på inhemsk konsumtion.JPCHMAJ2016

Bank of Japan lämnade penningpolitiken oförändrad vid det senaste mötet. Beskedet överraskade marknaden som förväntat sig nya stimulanser mot bakgrund av svagt inflationstryck. Japan har dragits med låg inflation under en längre period. I mars dök kärninflationen åter under nollstrecket och under det första kvartalet dök inflationsförväntningarna till treårslägsta. Centralbanken sänkte inflationsprognosen men valde att avvakta med ytterligare åtgärder vid mötet. I januari sänkte centralbanken Bank of Japan räntan från 0,1 till -0,1 procent för vissa delar av bankernas inlåning. Centralbanken fortsätter även med det expansiva stödköpsprogrammet, som utökades i oktober 2014. Bank of Japan dammsuger mer eller mindre marknaden på inhemska statsobligationer, med målet att öka den monetära basen med 80 biljoner yen per år (se bild ovan). Protokollet från det senaste mötet visade att centralbanksdirektionen anser att ekonomin återhämtas men att några ledamöter ifrågasätter hur effektiv den negativa räntan är. Det svaga inflationstrycket kan betyda att centralbanken presenterar ytterligare åtgärder i närtid.

Under det första kvartalet 2016 växte den japanska ekonomin 1,7 procent i årstakt, utfallet var betydligt starkare än förväntade 0,3 procent. Samtidigt reviderades tillväxten för det fjärde kvartalet 2015 ned till -1,7 procent från -1,1 procent. Tidigare beräkningar pekade mot att tillväxten även var negativ för både det andra och tredje kvartalet.

Tillväxtmarknader – Regeringsskifte i Brasilien

Tidigare i maj röstade den brasilianska senaten för att ställa presidenten Dilma Rousseff inför riksrätt. Vice presidenten Michel Termer tar därmed över presidentämbetet. Den tillförordnade presidentens första prioritet är att få den krisande ekonomin på rätt kurs igen. Under 2015 backade Brasiliens BNP 3,8 procent, den svagaste tillväxten på 25 år. Brasiliens centralbanksprognoser pekar mot att BNP minskar med 2,95 procent under 2016 och 0,86 under 2017. Föregående år nedgraderas de brasilianska statsobligationerna till skräpstatus mot bakgrund av en stigande statsskuld. Den brasilianska valutan och börsen stärktes inför omröstningen då marknaden satsade på att en ny regering skulle införa nya reformer. Michael Termer anses vara en något mer företagsvänlig politiker, i jämförelse med hans föregångare. Den tillförordnade presidenten har plockat ihop en ny ekonomisk kärntrupp i sin regering men det kommer ta tid att vända trenden.BRICMAJ2016

De ryska BNP-siffrorna målar likt de brasilianska upp en dyster bild av läget i ekonomin. Under 2015 sjönk BNP med 3,7 procent mot bakgrund av fallande oljepriser och sanktioner från väst. Den internationella valutafonden IMF har reviderat ned sin ryska tillväxtprognos för 2016 till minus 1,8 procent från minus 1,0 procent, under 2017 förväntar sig dock IMF att den ryska ekonomin återhämtar sig något. I april sjönk rysk PMI ytterligare från 48,3 till 48,0, vilket är den lägsta nivån på åtta månader. Bland BRIC-länderna är det egentligen endast Indien som skiner. Under 2015 gick landet om Kina i tillväxttakt, med en BNP-tillväxt på 7,3 procent. IMF:s prognoser pekar mot att ekonomin växlar upp ytterligare under 2016 och 2017 med en förväntad årlig tillväxt på 7,5 procent.

Oljepriset (Brent) har stärkts något från 42 USD vid årsskiftet till nivåer strax under 50 USD vid mitten av maj. Det starkare oljepriset ger visst andningsutrymme till tillväxtmarknaderna då flertalet är beroende av råvaruexport, till exempel Ryssland och Brasilien. Marknaden har använt oljepriset som en indikator på hälsan i världsekonomin, vilket i högre grad har pressat tillväxtekonomierna. Samtidigt är prisfallet fortfarande brant om man jämför med de nivåer kring 100 USD som rådde sommaren 2014.

Bostadspriser – Regeringen har godkänt amorteringskraven

I april fortsatte bostadspriserna uppåt, för fjärde månaden i rad efter nedgången i december och januari, visar HOX-index. I riket som helhet ökade bostadsrättspriserna 0,4 procent medan villapriserna steg 0,3 procent. På tolv månaders sikt har bostadsrätterna ökat 10,4 procent och villorna 12,1 procent i värde. Svensk Mäklarstatistik siffror pekade även mot att priserna fortsatte uppåt. I april ökade utbudet på marknaden och antalet villor på marknaden antas öka i början av sommaren, enligt Hemnet.

Regeringen har godkänt Finansinspektionens (FI) amorteringsförslag. Föreskrifterna, som träder i kraft 1 juni, avser amorteringar på två procent per år ned till 70 procents belåningsgrad och därefter en procent ned till 50 procents belåningsgrad. Kravet gäller nya lån vilket inbegriper lån för köp av ny bostad och utökning av befintliga lån där belåningsgraden hamnar på en belåningsgrad över 50 procent.

Enligt föreskrifterna får omvärdering av bostaden ske vart femte år eller om det skett en avsevärd värdeförändring av bostaden av annan anledning än den allmänna prisutvecklingen för bostäder. Renovering av kök, badrum och tillbyggnad av balkong bedöms i normalfallet inte ge en avsevärd värdeförändring.

Banken eller bolåneinstitutet får under en begränsad tid godkänna att enskilda hushåll inte ska tvingas amortera om det finns särskilda skäl till det, till exempel dödsfall eller sjukdom i familjen. Banken får även medge att förstahandsköpare av nyproducerade bostäder inte behöver amortera under den första femårsperioden.

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.