Morgonrapport, Makro & Marknad

Unknown-1

  • Aktieterminerna pekar uppåt
  • OPEC: Överraskar med produktionstak
  • Sverige: Hushållsbarometern klättrar över 100-strecket
  • USA: BNP, kl. 14:30

Under gårdagen var det något positivare toner på de europeiska aktiemarknaderna. Deutsche Bank återhämtade sig något, efter flera negativa handelssessioner, vilket lyfte börssentimentet. Den tyska storbankens aktie lyfte efter rapporter om en försäljning av det engelska försäkringsbolaget Abbey Life samtidigt som Die Zeit skrev en artikel om att myndigheterna förbereder stödåtgärder, vilket dock senare dementerades av finansdepartementet. Deutsche Bank kämpar mot böter från amerikanska myndigheter för inblandningen i den amerikanska bolånekrisen, samtidigt som låga räntor pressat marginalerna. Tyska DAX-index avslutade onsdagen 0,74 procent uppåt medan svenska OMXS30 steg 0,28 procent.

Oljekartelen OPEC nådde, något överraskande, fram till ett avtal om att sätta ett tak för oljeproduktionen under gårdagen möte i Algeriet. Den sammanlagda produktionen för medlemsländerna skall låsas från 32,5 till 33,0 miljoner fat per dag, att jämföra med produktionen på 33,2 miljoner fat under augusti. Beslutet överraskade marknaden vars förväntningar var lågt ställda eftersom OPEC misslyckades frysa produktionen under våren, då Iran motsatte sig planerna. Senaste gången OPEC begränsade produktionen var under 2008. Neddragning av produktionen är visserligen kanske inte så omfattande men utgör ändock en vändning i strategi då OPEC de senaste åren snarare har siktat på att öka produktionen för att försvara marknadsdelar mot den växande produktionen från Nordamerika. Avtalet planeras att slutföras vid OPEC:s officiella möte den 30 november.

De amerikanska aktiemarknaderna avslutade gårdagen uppåt, med stöd av OPEC-avtalet. WTI-oljan steg 5,33 procent med en stängningskurs på 47,05 USD. New York-börsens breda index S&P500 ökade 0,53 procent, uppgången leddes av energisektorn som steg 4,34 procent.

Nu på morgonen är det även svarta siffror på de asiatiska marknaderna. I skrivande stund pekar de europeiska aktieterminerna uppåt. För vidare information om utvecklingen på marknaden se Max Matthiessens veckobetraktelser och månatliga placeringsutsikter.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI 225 SHANGHAI HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
0,61% 0,53% 1,39% 0,42% 0,16%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

DAX CAC40 FTSE100 EURO STOXX
Frankfurt Paris London Eurozonen
1,13% 1,25% 1,06% 1,21%

Uppgifter per klockan 08:30

Igår publicerade Konjunkturinstitutet barometerindikatorn, som sammanfattar hushållens och företagens syn på läget i ekonomin. Indikatorn steg till 103 enheter i september, upp från 100 enheter i augusti, vilket indikerar att läget är starkare än normalt. Uppgången drevs av positivare toner från både hushållen och företagen. Hushållsbarometern steg från 94,6 till 100,4 och klättrade därmed åter över 100-strecket. Indikatorn för hushållen har legat under 100 enheter, vilket indikerar att läget är svagare än normalt, sedan i april 2015. Mikroindex, som sammanfattar synen på hushållens egna ekonomi, steg från 97,6 till 104,3. Makroindex, som beskriver hushållens syn på svensk ekonomi steg från 91,9 till 95,1. Sammanfattningsvis var utfallet starkare än förväntat, särskilt vad gäller hushållen som målat upp en dyster bild av läget i svensk ekonomi under en längre period.

Klockan 14:30 publiceras den tredje beräkningen av tillväxten i USA för det andra kvartalet. Den andra beräkningen visade att BNP ökade 1,1 procent i årstakt, att jämföra med den preliminära beräkningen som pekade mot att BNP ökade 1,2 procent. Marknaden hoppades inledningsvis på en något stakare uppväxling, efter den svaga tillväxten på 0,8 procent under det första kvartalet.

Natten mot fredag släpps kinesiskt Caixin PMI. Caixin/Markit PMI, som inriktar sig på något mindre bolag, sjönk från 50,6 till 50,0 i augusti, i juli steg indikatorn åter över tillväxtgränsen (50 )för den första gången på 17 månader. På lördag publiceras den kinesiska statens officiella PMI, som i augusti klättrade över 50-strecket från 49,9 till 50,4.

På fredag publiceras konsumentprisindex för både Japan och Eurozonen samt amerikanskt PCE-index. I augusti var inflationstakten oförändrad på 0,2 procent i Eurozonen, kärninflationen (ex. energi, mat, alkohol och tobak) sjönk däremot från 0,9 till 0,8 procent. Den japanska ekonomin har dragits med svagt inflationstryck under en lägre tid. I juli låg inflationstakten kvar under nollstrecket på minus 0,4 procent. Kärninflationen (exklusive mat och energi) ökade dock 0,3 procent. PCE-index, som är Federal Reserves favoritinflationsmått, visade att inflationstakten var 0,8 procent i juli, ned från 0,9 procent i juni. Kärn-PCE index var oförändrad på 1,6 procent, där den har legat sedan i mars, en bit under målet på 2 procent.

På fredag offentliggörs även BNP för Storbritannien. Den senaste tiden har en rad ekonomisk data utvecklats starkare än förväntat i Storbritannien och på kort sikt verkar Brexit-omröstningen inte haft särskilt stora ekonomiska konsekvenser. Vid mötet i september höjde Bank of England till och med tillväxtprognosen för tredje kvartalet.

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.