Trygga individer presterar bättre

FÖRETAGSPROFILEN. Ymer är ett ungt svenskt teknikföretag som utvecklar och monterar skräddarsydda kylsystem som används i allt från terrängfordon och lantbruksmaskiner till vindkraftverk. Från huvudkontoret i Värtahamnen i Stockholm syns dragfordon som används för att köra av och på containrar från fartygen, och många av dem har motorer som kyls av en lösning från Ymer.

Företaget har dotterbolag i Kina och USA, orderböckerna är välfyllda och hittills i år har personalstyrkan fördubblats. I en arbetsmiljö med högt tempo och snabba förändringar blir det extra viktigt att medarbetarna känner sig trygga och kan fokusera på sina uppgifter.

– Trygga individer presterar bättre, helt enkelt, konstaterar Charlotte Holmlund, som är HR-chef.

Och många människor känner i dag en oro för sin privatekonomi och framför allt för om deras pension kommer att räcka till. Särskilt de som börjar bli lite äldre. Av Ymers anställda är ungefär hälften tjänstemän och varannan är över 45 år.

År 2012 gick företaget med i arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen och tecknade kollektivavtal. Innan dess tillämpade Ymer en pensionslösning som innebar att cirka 5 procent av lönesumman avsattes till tjänstepension oavsett individens lön. Det var ingen bra lösning, menar Charlotte Holmlund:

– Det innebar en nackdel för dem som tjänar mer än motsvarande 7,5 inkomstbasbelopp (cirka 37 000 kr/mån) och enligt kollektivavtal har rätt till 30 procents pensionsavsättning på den del av lönen som överstiger det beloppet. Nya medarbetare som kom till oss från arbetsgivare som tecknat kollektivavtal var naturligtvis inte nöjda med detta och det skapade oro.

Med ett kollektivavtal på plats försvann den anledningen till oro. Men företaget bestämde sig för att gå ett steg längre i sina omsorger. Enligt kollektivavtalets ITP1 ingår inte personlig rådgivning, utan medarbetarna är hänvisade till att göra sina pensionsval via Collectum. På Ymer ville man att alla tjänstemän, oavsett lön, skulle ha tillgång till individuell rådgivning. Charlotte Holmlund förklarar varför:

– Vi är ett personligt företag där alla känner alla. Om någon går runt och oroar sig märker de andra det. Väldigt många av våra medarbetare var oroliga över sina pensioner. Många frågade sig om de hade ”rätt” pensions- och försäkringsskydd, och visste inte om de till exempel behövde en kompletterande livförsäkring och hur den i så fall borde se ut. Jag tycker själv fortfarande att det här är svåra frågor, trots att jag sysslat med dem under hela mitt yrkesliv.

Hon konstaterar att människors livssituation förändras hela tiden.

– Nya behov uppstår medan tidigare faller bort, i takt med att barnen växer upp och bostaden kanske blir allt mer färdigamorterad.

I samarbete med Max Matthiessen erbjuder Ymer alla tjänstemän oavsett lön tillgång till individuell rådgivning vart tredje år och tillgång till en webbaserad Förmånsportal som ger en samlad överblick av pensionsavsättningar och andra förmåner.

För Ymer som arbetsgivare innebär den utökade rådgivningen flera fördelar, menar Charlotte Holmlund:

– Rent krasst tjänar vi som företag på att våra medarbetare slipper oroa sig. Om man är trygg med sin egen privatekonomi mår man bättre på jobbet, helt enkelt. Och mår man bra på jobbet presterar man bättre.

Hon menar att det är en investering som lönar sig:

– Den utökade rådgivningen kostar förhållandevis lite pengar per person och i gengäld får vi lugna medarbetare som känner sig mer trygga i sin vardag och på jobbet. De ska inte behöva oroa sig för sin ekonomi utan kunna fokusera på att med sin kompetens ta fram den bästa lösningen för våra kunder, säger Charlotte Holmlund och tillägger:

– Det handlar inte om att sporra till superprestationer, utan om att må lite bättre i största allmänhet.

De möjligheter till rådgivning och pensionsval som erbjuds av Collectum tycker Charlotte Holmlund inte är tillräckliga:

– De ger ju ingenting utan innebär bara att man själv måste gå in på nätet och försöka lista ut vad man ska välja. Vi tillämpar även löneväxling och har man frågor kring detta passar det bra att ta det under den individuella rådgivningen, säger hon och konstaterar:

– Jag tycker vi har en bra pensionslösning nu.

YMER TECHNOLOGIES

  • Ymer Technologies är ett svenskt teknik-företag som utvecklar och monterar skräddarsydda kylsystem som används i allt från terrängfordon och lantbruksmaskiner till vindkraftverk.
  • Företaget omsätter cirka 400 miljoner kronor om året.
  • Huvudkontor i Stockholm, montering i Ljungby samt dotterbolag i Danmark, Frankrike, USA och Kina.

 

TEXT: JONAS REHNBERG

FOTO: KRISTINA SAHLÉN