Kvalet inför valet

ArnellDet amerikanska presidentvalet har potential att få signifikant inverkan på de finansiella marknaderna och de två huvudkandidaterna representerar två vitt skilda utfall. Om Hillary Clinton står för trygghet och riskaversion så representerar Donald Trump det rakt motsatta. Osäkerheten kring hans planer och ambitioner är stor.

I en tid av låg eller obefintlig tillväxt då den amerikanska ekonomin befinner sig i en historiskt långsam återhämtning trots massiva stimulanspaket och räntor kring noll söker marknadsaktörerna efter tecken på en återgång till det normala. Marknaden letar svar på hur det kommande styret ska få fart på företagsinvesteringarna, som har varit eftersatta i sviterna efter finanskrisen med negativ effekt på produktivitet och tillväxt som följd. Och tillväxt står högt upp på agendan för de finansiella marknaderna.

Republikanen Trump vill genomföra skattelättnader för främst medelklassen och förenkla skattesystemet för företag med målet att de behåller produktionen i landet. Clinton är inne på samma spår vad gäller förenklade skatteregler för företag och skattelättnader för dem som väljer att behålla produktionen inom USA, men håller generellt en mer restriktiv linje vad gäller skattesänkningar och fokuserar i stället på stora infrastruktursatsningar och en höjning av minimilönerna. Clinton har även tidigare argumenterat för pristak på vissa dyra läkemedel samt deklarerat att hon vill se en höjd reavinstskatt och införandet av en särskild skatt på höghastighetshandel, något som oroar marknaden då denna typ av handel utgör en betydande del av de dagliga volymerna.

Även om Wall Street premierar skattesänkningar representerar Trump en osäkerhet i form av tydligt protektionistiska uttalanden. Potentiella handelskrig med Mexiko och Kina är inte något som marknaden ser positivt på. Detta är en stor riskfaktor och har potential att leda USA in i recession. Även Trumps föreslagna skatteåtgärder möts av skepsis då de enligt beräkningar kräver en betydande tillväxttakt för att skapa balans i framtida budgetar. Vad gäller Clinton menar somliga att hennes mål inte främst är ekonomisk tillväxt utan snarare att minska ojämlikheter och sociala orättvisor, vilket tolkas som högre skatter och en större statsmakt. Alltså något som marknaderna generellt inte favoriserar.

Ur ett marknadsperspektiv framstår dock demokraternas Clinton som det mest positiva utfallet då framför allt osäkerheten för vad som kan hända framgent minskar och eftersom hon representerar mer stabilitet än ett utfall i republikanernas favör. Trump är en betydligt mer svåranalyserad presidentkandidat och hans avsaknad av politisk erfarenhet spär på den redan höga grad av osäkerhet som omger hans politiska agenda.

Utöver presidentvalet och tillsättningen av viktiga poster som finansminister är det även val till kongressen och senaten under hösten, vilket har stor betydelse för både maktbalans och beslutsfattande under kommande mandatperiod.

TEXT: JON ARNELL