Morgonrapport, Makro & Marknad

Unknown-1

De europeiska börserna avslutade gårdagen mestadels under nollstrecket, efter den starka utvecklingen under onsdagen. Frankfurtbörsen backade 0,15 procent och Euro Stoxx sjönk 0,25 procent, Stockholmsbörsen höll sig dock över nollan och steg 0,11 procent.

Under den amerikanska handeln fortsatte dock börsrallyt. Utfallet i det amerikanska presidentvalet överraskade marknaden under onsdagen, som hade räknat med en vinst för Hillary Clinton. Den initiala reaktionen var risk-off men det byttes snabbt till risk-on. En tolkning är att Donald Trump i sitt segertal höll en helt annan ton än under valkampanjen, vilket stärkte marknaderna. Samtidigt som man väljer att fokusera på att Trump representerar en tillväxtorienterad politik, som om den är genomförbar kan stärka den inhemska ekonomin. Under torsdagens handel nådde New York-börsens storbolagsindex Dow Jones nådde tillfälligt (intra-dag) en ny högstanivå. Dow Jones-indexet avslutade dagen på 18 807,88 indexenheter (+1,17%), upp drygt 218 enheter från onsdagens stängningskurs och cirka 66 enheter under torsdagens högsta notering. Uppgången i storbolagsindexet leddes av IBM och Goldman Sachs. Det bredare indexet S&P500 såg dock försiktigare uppgångar. Idag firas Veterans day i USA, New York-börsen är öppen men obligationsmarknaden är stängd.

Nu på morgonen är Tokyo- och Shanghaibörsen upp medan Hong Kong-börsen är ned. De europeiska aktieterminerna ligger mestadels över nollstrecket. För vidare information om utvecklingen på marknaden se Max Matthiessens kommentar av USA-valet och månatliga placeringsutsikter.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI 225 SHANGHAI HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
1,17% 0,20% 0,18% 0,78% -1,39%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

DAX CAC40 FTSE100 EURO STOXX
Frankfurt Paris London Eurozonen
0,24% 0,08% -0,10% 0,13%

Uppgifter per klockan 08:26

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.