Marknadens reaktion på Trump-segern

M

  • Donald Trumps seger överraskar
  • Marknaderna väljer att fokusera på det positiva
  • Osäkerheten kommer dock att dominera framöver

Efter en historisk valrörelse och en omskakande valnatt röstades till slut republikanen Donald Trump fram som segrare i presidentvalet. Marknadens förväntningar låg för Hillary Clinton som slutgiltig vinnare, vilket var mer eller mindre diskonterat i de finansiella marknaderna. Den initiala reaktionen under natten blev därmed kraftigt negativ i och med den överraskande utvecklingen med stora fall i alla aktieterminer världen över samt flykt till mer säkra tillgångar så som den japanska yenen, den schweiziska francen och guldet.

Den initiala negativiteten var dock kortvarig och marknaderna stängde tydligt på den positiva sidan. Marknadens helomvändning baseras på det faktum att Donald Trump representerar en tydligt tillväxtorienterad politik som om den är genomförbar kommer stärka den inhemska ekonomin och skapa en högre tillväxt. Det faktum att kongressen också kommer att ha en majoritet av republikaner bidrar även det i kommande beslutsprocesser.

Den positiva vinkeln på detta är att om Trump kan finna finansiering för de finanspolitiska åtgärder han gått till val på, så som infrastruktursatsningar och skattesänkningar främst för bolag, kommer det att gynna den inhemska tillväxten och i längden den globala ekonomin givet USAs fortfarande dominerande ställning i världsekonomin. Men detta är förutsatt att de tydligt protektionistiska ambitionerna tonas ned och att relationerna med övriga världen förblir stabila. Samtidigt måste Trump få med sig det egna partiet för att kunna genomföra sina utfästelser, något som har ifrågasatts under hela valrörelsen då det republikanska partiet verkar befinna sig i en identitetskris. Gårdagens segertal visade också upp en helt annan Trump, än vi har bevittnat under valkampanjen, vilket även det bidrog till att stärka marknaderna.

De  långsiktiga konsekvenserna är däremot svårare att utröna då många faktorer är osäkra i dagsläget. Det finns även en uppenbar risk för ett större budgetunderskott, givet de finanspolitiska satsningarna och därmed en långsiktig press på landets kreditbetyg. Den stora oron rör framför allt utvecklingen av nuvarande handelsavtal och immigrationsfrågan samt vilka eventuella följder det kan komma att få för den amerikanska ekonomin, men även i förlängningen den globala. Trumps tidigare argumentation kring höga tullar på import från Mexiko och Kina och eventuella omförhandlingar av handelsavtal så som NAFTA och TPP, kan innebära komplikationer för tillväxten och leda till handelskrig. I förlängningen är oron stor att detta kan bidra till att USA snabbare går in i recession. Trump har även flaggat för att han vill se förändringar i den amerikanska centralbankens mandat och oberoende ställning, vilket kan skapa osäkerhet. Men frågan är hur troligt detta egentligen är och framför allt om det är möjligt för honom att genomföra.

Initialt föll sannolikheten för en räntehöjning från Federal Reserve tillfälligt från 82 procent till under 50 procent som en första reaktion på ren osäkerhet. Men i och med en mer positiv syn på gårdagens händelser och stigande räntor i USA har sannolikheten i skrivande stund kommit tillbaka över 80 procent. En utebliven höjning ska ses som ett svaghetstecken i ekonomin och därmed tolkas negativt. Marknaderna diskonterar nu in en högre ränta framöver som en effekt av de finanspolitiska ambitionerna.

I termer av tillgångar och hur de kommer att stå sig under nuvarande läge så kommer sektorer som är byggrelaterade, pga. de utlovade infrastruktursatsningarna och läkemedelsindustrin som tidigare pressats i tron på en Clintonseger, att gynnas. Energisektorn kan även klara sig bättre då Trump vill se fler avregleringar. Detsamma gäller banksektorn, drivet av högre räntor och fler avregleringar, även om Trumps ifrågasättande av Fed skapar en viss ovisshet. Tillväxtmarknaderna kommer antagligen pressas mer, givet osäkerheten kring de protektionistiska uttalandena. Det amerikanska valets utfall kommer även få implikationer i kommande europeiska val så som Italien, men även i Frankrike där de populistiska vindarna blåser starka och därmed för europeiska aktier. Historiskt styr inte politiken de finansiella marknaderna, men med tanke på den osäkerhet som gårdagens utfall medför kan det mycket väl leda till såväl mer försiktiga konsumenter som företag och därmed verka dämpande på den globala ekonomin.

Sammanfattningsvis anser vi att gårdagens utfall skapar såväl kortsiktig som långsiktig oro, även om marknaderna nu diskonterar kommande finanspolitiska stimulanser och en tro att det kommer vara en lugnare Trump som intar Vita huset. Osäkerheten är dock inte långt borta då ovissheten är stor huruvida allt är genomförbart. De mer extrema punkterna på agendan, så som de alltför protektionistiska tongångarna, kommer med största sannolikhet inte passera igenom kongressen, vilket kan ha en dämpande effekt på volatiliteten. I grund och botten är det en tillväxtorienterad politik som Trump driver, vilket bör gynna den inhemska ekonomin. Den oväntade vändningen igår kombinerat med att marknaderna för bara några dagar sedan var betydligt mer riskaverta i oron för Trump som president, gör att vi håller en avvaktande inställning till aktiemarknaderna för tillfället.

 

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.