Morgonrapport, Makro & Marknad

Unknown-1

  • Aktieterminerna pekar uppåt
  • Eurozonen: BNP-tillväxt 1,7 procent

New York-börsen steg något under gårdagen. Storbolagsindexet Dow Jones ökade 35,54 indexenheter (+0,18%) och nådde nya rekordnivåer. Det är den elfte gången sedan USA-valet, för drygt en månad sedan, som Dow Jones når nya högstanivåer. Det bredare indexet S&P500 ökade 0,34 procent under gårdagen. Uppgången inom S&P leddes av telekom- (+1,47%) och finanssektorn (+0,95%) medan energi- (-0,10%) försörjningssektorn (-0,25%) var de enda delindex som backade. WTI-oljan sjönk 1,7 procent till 50,93 USD/fatet. Föregående vecka ökade oljepriset 19 procent, efter att OPEC och Ryssland meddelade att de kommer att minska oljeproduktionen nästa år. Sedan de amerikanska valet har börsutvecklingen varit stark medan marknadsräntorna och dollarn har stigit. Marknadens prissättning indikerar en hög sannolikhet för en räntehöjning vid Federal Reserves nästa möte den 14 december.

Nu på morgonen är det mestadels positiva toner på de asiatiska aktiemarknaderna. Tokyobörsen är upp över en halv procent. Den japanska SoftBank-aktien steg över fem procent mot bakgrund av att Donald Trump twittrade, efter ett möte med Softbanks VD, att telekombolaget kommer att investera 50 miljarder USD i USA med målet att skapa 50 000 nya arbeten. De kinesiska börserna är även upp. I skrivande stund pekar de europeiska aktieterminerna uppåt. Fokus är riktat mot den europeiska centralbanken ECB:s möte imorgon (mer info nedan). För vidare information om utvecklingen på marknaden, se Max Matthiessens veckokommentarer och månatliga placeringsutsikter.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI 225 SHANGHAI HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
0,18% 0,34% 0,74% 0,70% 0,40%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

DAX CAC40 FTSE100 EURO STOXX
Frankfurt Paris London Eurozonen
0,67% 0,73% 0,53% 0,61%

Uppgifter per klockan 08:20

Igår publicerdes den andra beräkningen av BNP-siffran för Eurozonen. Tillväxten revideras upp till 1,7 procent för det tredje kvartalet, att jämföra med flash-beräkningen som indikerade en tillväxt på 1,6 procent. Under det första och andra kvartalet var tillväxttakten också 1,7 procent. IMF:s prognoser pekar mot att tillväxten slutar på 1,7 procent för 2016 och 1,5 procent för 2017.

På torsdag lämnar den europeiska centralbanken ECB räntebesked. ECB lämnade penningpolitiken oförändrad vid det senaste mötet. ECB sänkte tidigare under året styrräntan från 0,05 till 0,00 procent och inlåningsräntan från -0,30 till -0,40 procent. De månatliga stödköpen av obligationer utökades även från 60 till 80 miljarder euro, samtidigt som universumet för stödköpen breddades till företagsobligationer (investment grade) utanför banksektorn. I dagsläget är slutdatumet för stödköpen satta till mars 2017, men det kan komma att förlängas. Vid torsdagen möte kommer centralbanken att släppa uppdaterade ekonomiska prognoser vilket ökar sannolikheten för nya åtgärder.

Under veckan fortsätter även Storbritanniens högsta domstol förhandlingen kring om det är regeringen eller parlamentet som äger rätten att initiera Brexit, det vill säga aktivera artikel 50 i Lissabonfördraget. Domstolen lämnade tidigare i november en dom som fastställde att det är parlamentet som har rätten att initiera Brexit, vilket regeringen har överklagat.

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.