Blogg: Autografer som livförsäkring

Idag fick jag fick ett annorlunda lästips från en branschkollega som handlade om hur Apollo 11-astronauterna Neil Armstrong, Michael Collins och Buzz Aldrin såg till att ge sina familjer en slags livförsäkring under rymdfärden.

De visste att ingen skulle sörja för familjerna om något skulle hända och de hade inte heller råd att själva skaffa en livförsäkring. En livförsäkring skulle kosta 50 000 dollar om året, motsvarande 300 000 dollar i dagens penningvärde.

Istället tog de saken i egna händer och skrev hundratals autografer på kuvert med rymdmotiv. Sedan bad de en vän lägga kuverten på posten så att de skulle vara poststämplade den 16 juli 1969, dagen för avfärden.

De räknade med att autograferna skulle bli värdefulla och ge pengar till familjen om de inte återvände från månen. Lösningen, som kom att kallas Apollo Insurance Covers, användes sedan även av Apollo 12-, 13-, 14-, 15- och 16-besättningarna.

Nu gick allt bra för de tre rymdfararna Neil Armstrong, Michael Collins och Buzz Aldrin. Men berättelsen kan, förutom lite historisk kuriosa, också lära oss vikten av att se över och försäkra risker innan något allvarligt händer.

En livförsäkring kan ge familjen ekonomiskt trygghet om något händer och kostar inte mycket, såvida du inte är astronaut till yrket förstås.

Niklas Mild, kommunikatör, Max Matthiessen