Utblick: 2017 ser ut att bli ännu ett intressant men volatilt år

2017 har potential att bli ännu ett volatilt år med flera stora val i framför allt Europa, men där även Storbritanniens eventuella triggande av Artikel 50 och starten på förhandlingarna kring landets utträde kan driva sentiment såväl som ekonomisk utveckling. 

Det franska presidentvalet pekas ut som särskilt viktigt ur opinionssynpunkt och huruvida vi får se en fortsatt medvind för populismen eller om valutgången i Österrike var vändpunkten. 2017 ser också ut att bli året då vi går från penning- mot mer finanspolitik, då  ECB har dragit ned på de månadsvisa tillgångsköpen, BoJ har övergivit  det monetära utbudsmålet till förmån för ett räntemål och att den blivande amerikanska presidenten ser ut att anta en mer expansiv finanspolitik med högre inflationsförväntningar och fler räntehöjningar som följd. Centralbankerna generellt går in i 2017 med ett mer hökaktigt tonläge, även om stora delar av världen fortsatt kommer att se stimulativa åtgärder och låga räntor. Riksbanken har förlängt tillgångsköpen till halvårsskiftet 2017 och väntas höja räntan först 2018 och nå en nollränta 2019. Givet en fortsatt god ekonomisk utveckling kommer fokus ligga på eventuell nedtrappning i stimulanserna för ECBs och BoJs del, medan det för Fed handlar om i vilken takt styrräntan kommer att höjas. Marknadsräntorna har redan börjat stiga med brantare räntekurvor som följd, något vi kommer se en fortsättning på under 2017 där de korta räntorna i Sverige och Europa hålls nere via tillgångsköp medan de längre räntorna väntas stiga svagt.

Försiktig optimism

Vi går in i 2017 med ett positivt momentum i makroutvecklingen, växande företagsvinster och stigande inflationsförväntningar. Utöver det har vi stigande oljepris och ett tryck uppåt på räntor och den amerikanska dollarn. Detta i kombination med finanspolitiska åtgärder i USA ger fog för optimism och talar för ett uppsving i amerikansk ekonomi och därmed starkare aktiemarknader under 2017. Men mycket är fortfarande osäkert. En alltför stark dollar och ett högt oljepris har potential att skapa en del motvind i termer av press på företagsmarginaler och dämpad köplust hos konsumenten. Vad gäller ränteuppgången visar en analys från JP Morgan att den historiska korrelationen mellan den amerikanska 10-åringen och aktieutvecklingen är positiv upp till en räntenivå om 5 procent varefter den vänder till negativ.

Politiska risker dominerar

De stora riskerna under 2017 återfinns i den politiska utvecklingen i Europa, att de finanspolitiska stimulanserna försenas i USA eller att eventuella spänningar uppstår i den globala handeln. En fortsatt kontrollerad inbromsning i Kina är av vikt för såväl tillväxtmarknaderna som den globala ekonomin, men även att Ryssland och Brasilien tar sig ur lågkonjunkturen. Förväntningarna på den globala tillväxten ligger i linje med de senaste fem åren, det vill säga 2,5-3 procent, medan den amerikanska ekonomin väntas ta ett kliv uppåt drivet av kommande policyförändringar. För Europas del väntar en fortsatt återhämtning i termer av ”muddle through”, om än att den politiska risken är högre än normalt under 2017.

Fortsatt tilltro till aktier

Värderingsmässigt befinner sig USA strax över det 25-åriga genomsnittet, men givet en mer positiv syn på den inhemska ekonomin, en finansiell sektor som stärks av ränteuppgången och att cykliska aktier relativt defensiva ser fortsatt attraktiva ut skapar det utrymme för vidare uppgång. Den nya administrationens finanspolitiska satsningar bör ge stöd till den ekonomiska tillväxten, men längre fram ska detta också finansieras vilket det än så länge råder stor osäkerhet kring. Europa handlar i linje med historiskt genomsnitt, men en fortsatt positiv utveckling för företagsvinsterna stöttar. Tillväxtmarknaderna ser mer attraktiva ut relativt sin historiska värdering och fortsatt god makroutveckling bidrar positivt. Aktier som tillgångsslag har fortsatt komparativ fördel relativt räntor. Vidare ränteuppgång minskar dock det gapet i USA mer än i Europa under 2017. Allokeringsmässigt håller vi en fortsatt övervikt mot aktier, men risken för en svag inledning på året är hög, givet säsongsmönstret de senaste åren, den starka avslutningen på 2016 och en generell överoptimism i nuläget där vi har bevisbördan framför oss. Det faktum att den ekonomiska expansionen i USA går in på sitt åttonde år, vilket är den tredje längsta i efterkrigstid, kan även det bidra till en psykologisk effekt. 2017 ser att bli ännu ett intressant, men volatilt år.

Av Jon Arnell, Förvaltare/Analytiker

Läs även Jon Arnells summering och reflektioner över året som gått.

 

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.