Veckobetraktelser

 

Dags att inta en mer försiktig stans?

  • Många krafter som drar
  • Avtagande momentum

Marknaderna fortsätter att handla på den positiva sidan under mycket låg volatilitet. De amerikanska börserna har haft få dagar, om ens några, med större rörelser än en procent de senaste månaderna. Den låga volatiliteten är ett orosmoment, givet att det i kombination med höga nivåer på olika sentimentsindikatorer innebär att utrymmet för besvikelser är litet. Undersökningar visar också att amerikanska förvaltare har historiskt låga kassapositioner och att institutionella investerare alltjämt säljer amerikanska aktier enligt flödesanalyser. Värderingsmässigt är det flera sektorer som har sprungit iväg i hopp om kommande finanspolitiska åtgärder och därmed konjunkturpositiva. Stockholmsbörsen som helhet handlas idag till en premie i relation till historiken P/E-talsmässigt. Tittar vi på den politiska risken känns det svårt att argumentera för att den skulle vara diskonterad i aktiekurserna i framför allt Europa, men även till vis del i USA givet den politiska oro som ändå existerar kring Trumps kommande agerande. Detta speglas heller inte i VIX-index som historiskt har handlat betydligt högre under tider av hög politisk oro.

Vad är det då som driver marknaderna? Den underliggande makrobilden är fortsatt mycket positiv med ledande indikatorer som pekar uppåt, även om vi inte ser några positiva överaskningar som bidrar till momentum i samma utsträckning som tidigare. Företagens vinstestimat höjs snarare än sänks, vilket är något vi har noterat sedan en tid tillbaka och den generella bilden av den gångna rapportsäsongen är positiv med relativt ljusa utsikter från företagsledningarna. Med detta sagt tenderar analytiker att vara lite för optimistiska under inledningen av året. Men givet ett relativt robust underliggande makroklimat finns hopp om att eventuella nedjusteringar endast blir marginella och att företagen därmed har chans att växa i sina något höga värderingar. Det konjunkturella uppsvinget har pågått ett tag och det sk. Trump-rallyt ska snarare ses som en energiboost till en rörelse som redan var igång. Ett antal sektorer har diskonterat en hel del med anledning av det sistnämnda och momentum kan mycket väl ta en välbehövlig paus.

Spekulationer i marknaderna under torsdagen gjorde också gällande att Trumps infrastruktursatsningar kan komma att skjutas fram till 2018 då andra stora reformer (läs skatter och Obamacare) kräver mycket av administrationens tid. Finansminister Mnuchin meddelande också i en intervju under torsdagen att man ämnar driva igenom ett stort skattepaket innan augusti. Det är detta och eventuella avregleringar som marknaderna fokuserar på. Frågan är då vad Trump kommer att försöka locka marknaderna med vid sitt State of the Union-tal under kommande vecka?

Tittar vi på räntemarknaderna har de snarare handlat på nedsidan under senare tid. Trycket ned på tyska räntor och den senaste tidens försvagning av euron tyder också på att delar av marknaden förbereder sig för eventuella oroligheter i och med de kommande europeiska valen med det franska som främsta orosmoment. Även om nya all time high inte är mer än psykologiska motstånd, värderingar kan vara höga under en lång tid, överköpthet kan komma ned i en sidledes rörelse och att den cykliska rotationen må vara i sin linda givet att konjunkturen tar ny fart så kanske det kan vara läge att vara lite mer försiktigt inställd till aktier. Om inte just nu så senare under våren. Detta ger möjlighet att agera vid eventuell volatilitet i och med framför allt det franska valet, men också vid potentiella besvikelser från Trump.

Nästa vecka tar Veckobetraktelserna en paus och tid ges därmed för undertecknad att i skidbacken reflektera över nuvarande marknadsrörelser.

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.