Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Aktieterminerna pekar uppåt
  • Eurozonen: ECB lämnade styrräntan oförändrad
  • USA: Jobbrapport, kl. 14:30

New York-börsen avslutade torsdagens handelssession strax över nollstrecket. Marknaden avvaktar eftermiddagens jobbsiffror från U.S. Bureau of Labor Statistics, vilket är det sista viktiga datasläppet innan Federal Reserves räntebesked på onsdag. Den senaste tiden har marknaden tagit höjd för en räntehöjning. Från centralbankens ledamöter har det kommit en rad hökaktiga kommentarer och föregående vecka steg inflationsmåttet PCE-index nära målet. Under onsdagen släpptes även ADP:s jobbrapport, som indikerade en starkare utveckling för sysselsättningen än väntat.

Nu på morgonen är Tokyobörsen upp nästan 1,5 procent, med stöd av en svagare valuta. De kinesiska börserna är mixade kring nollstrecket. I övrigt kan nämnas att Sydkoreas författningsdomstol har godkänt parlamentets begäran att ställa presidenten Park Geun-hye inför riksrätt, misstänkt för omfattande korruption. Det innebär i praktiken att hon avsätts och nyval kommer att hållas inom 60 dagar. I skrivande stund pekar de europeiska aktieterminerna uppåt. För vidare information om utvecklingen på marknaden, se Max Matthiessens placeringsutsikter.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI 225 SHANGHAI HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
0,01% 0,08%  1,48%  -0,13%  0,22%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

DAX CAC40 FTSE100 EURO STOXX
Frankfurt Paris London Eurozonen
 0,26%  0,33%  0,20%  0,35%

Uppgifter per klockan 08:25

Igår lämnade den europeiska centralbanken ECB räntebesked. ECB höll styrräntan och stödköpen oförändrade vid mötet. ECB avslutade det föregående året med att skjuta fram slutpunkten för stödköpsprogrammet från mars till december 2017. Omfattningen av stödköpen kommer dock att trappas ned från 80 till 60 miljarder euro per månad från och med april. I samband med gårdagens möte reviderades prognoserna för inflationen och BNP uppåt, i jämförelse med den senaste prognosen från december. Under 2017 förväntas ekonomin växa 1,8 (1,7) procent följt av 1,7 (1,7) procent för 2018. Centralbankens prognos pekar mot en inflationstakt på 1,7 (1,3) procent för 2017 och 1,6 (1,5) procent för 2018. Centralbankschefen Mario Draghi betonade dock att de höjda utsikterna för inflationen och tillväxten bygger på en fortsatt mjuk penningpolitik. Föregående vecka visade data från Eurostat att inflationen steg till 2,0 procent under februari. Kärninflationen (exkl. energi) steg dock något försiktigare från 1,1 till 1,2 procent. Rensat ytterligare för mat, alkohol och tobak låg inflationen på 0,9 procent. Givet den låga kärninflationen krävs en fortsatt expansiv penningpolitik även om ”headline”-siffran nådde målet på två procent i februari, för den första gången på fyra år.

Veckan avslutas med amerikanska jobbsiffror för februari idag klockan 14:30. Centralbanken Federal Reserve utformar penningpolitiken från ett kombinerat inflations- och arbetslöshetsmål. Centralbankschefen Janet Yellen sade i ett tal föregående vecka att en höjning av räntan är lämplig i mars om inflations- och arbetsmarknadsdata utvecklas i linje med deras förväntningar. Föregående vecka visade även data att PCE-index (som är Feds favorit-inflationsindikator) steg till 1,9 procent under januari, strax under målet på två procent, medan kärn-PCE låg stilla på 1,7 procent. Den senaste tiden har även arbetslösheten närmat sig målet. Sysselsättningen ökade med 227 000 nya arbeten i januari, vilket var bättre än vad marknaden hade räknat med och starkare än decembers resultat på 157 000. Arbetslösheten steg dock marginellt från 4,7 till 4,8 procent medan sysselsättningsökningen för november reviderades ned från 204 000 till 164 000 jobb. Marknadens medelprognos pekar mot en stabil jobbrapport idag. Under den föregående veckan indikerade marknadens prissättning en betydligt ökad sannolikhet för en räntehöjning vid nästa möte den 15 mars och det krävs förmodligen rejält svaga jobbsiffror för att ändra den bilden.

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.