Veckobetraktelser

Amerikansk räntehöjning cementerad

  • Ränteuppgång under veckan
  • Stora rörelser i oljepriset och råvaror generellt

Marknaderna handlar för närvarande trevande och vi har sett en viss reversering i det tidigare rallyt för cykliska sektorer över mer defensiva branscher. Detta är en reaktion på att marknaden tidigare sprungit iväg vad gäller konjunkturutveckling, policyförändringar och eventuella positiva effekter därav. Veckans fokus har annars legat på ECB och amerikanska arbetsmarknadssiffror. De sistnämnda inkom under fredagseftermiddagen som brukligt den första veckan i varje månad. Förväntningarna låg på 200k nya jobb och siffrorna inkom strax däröver på 235k, vilket bekräftade trenden och därmed cementerade en kommande räntehöjning från Fed vid nästa veckas FOMC-möte. Marknaden har redan fullt ut diskonterat en höjning i mars och fredagens siffra hade antagligen behövt avvika kraftigt på nedsidan för att förändra något.

ECB lämnade som väntat styrräntan oförändrad vid torsdagens möte och den efterföljande presskonferensen gav ett intryck av lugn över direktionen. Mario Draghi målade upp en bild av fortsatt stabil återhämtning utan att påpeka alltför många risker som skulle kräva ytterligare åtgärder. Eventuell nedtrappning i de kvantitativa stimulanserna ligger fortsatt ett halvår eller så framåt i tiden. Dock återstår de europeiska valen som har potential att ändra förutsättningarna samt huruvida inflationen överraskar på uppsidan eller ej de kommande månaderna. Marknadsräntorna i Europa såväl som USA fortsätter sin, sedan tidigare, brantning av kurvan dvs. långräntorna steg mer än de korta. Den amerikanska tioåringen stängde under torsdagen över 2,6 procent och steg därmed nio dagar i följd, vilket är den längsta sviten sedan mars 2012. Fredagens amerikanska statistik har i skrivande stund inte haft någon större påverkan på marknadsräntorna.

Oljepriset föll kraftigt under veckan efter oväntat höga lagernivåer i USA. Under onsdagskvällen tappade WTI strax över 5 procent, vilket är det största endagsfallet sedan februari förra året. Nedgången fortsatte dock under torsdagen och bidragande till fallet kan även ha varit positionering, där kollektivet under en tid har varit positionerade för vidare uppgång. När alla ligger åt samma håll har eventuella nyheter potential att skapa stora rörelser. Råvaror generellt har försvagats betydligt de senaste veckorna, vilket även har återspeglats i flera råvarukänsliga valutor så som den ryska rubeln, den australiensiska dollarn och den norska kronan.

I termer av makro så inleddes veckan med att den kinesiska kongressen under föregående helg meddelade att BNP-målet för 2017 kommer vara 6,5 procent, alltså något lägre än föregående års 6,5–7 procent. Övrig makro från den kinesiska ekonomin under veckan var ett första handelsunderskott i lokal valuta sedan februari 2014, där det kinesiska nyåret kan ha haft en negativ påverkan på jämförelsetalen mot föregående år. Detta gäller även inflationsstatistiken som visade på fallande matvarupriser. Den amerikanska handelsbalansen å sin sida ligger alltjämt kvar på ett underskott. Veckans siffra visade på det största underskottet sedan i mars 2015. Fed i Atlanta skrev under veckan också ned sin BNP-prognos för det första kvartalet och förväntar sig nu en tillväxt på måttliga 1,3 procent, medan Fed i New York har en betydligt mer positiv prognos om 3,1 procent. Detta är de två BNP-prognoser som de flesta följer och enligt analys från Deutsche Bank har New York Fed varit den mest träffsäkra prognosmakaren över de senaste fyra kvartalen.

Veckan har även bjudit på en del blandade utfall i valundersökningarna inför det kommande franska valet. Le Pen som tidigare varit uträknad i den andra omgången har sett ett visst uppsving i siffrorna, även om undersökningarna alltjämt pekar på att Macron eller Fillon vinner. Kommande vecka har vi det holländska valet och räntebesked från Fed som viktigaste hållpunkter.

 

 

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.