Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Aktieterminerna kring nollan
  • Sverige: KPI (tis), inflationsförväntningar (ons)
  • USA: Räntebesked Federal Reserve (ons), skuldtaket (ons)
  • Parlamentsval (ons)
  • Eurozonen: KPI (tor)

New York-börsen avslutade den föregående veckan något uppåt. Storbolagsindexet Dow Jones ökade 0,21 procent medan det bredare indexet S&P500 steg 0,33 procent. Uppgången inom S&P leddes av tillverknings- (0,67%), telekom- (0,67%) och samhällsservicesektorn (0,80%) medan finans- (-0,03%), energi- (-0,08%) och fastighetssektorn (-0,17%) backade. WTI-oljan föll 1,6 procent till 48,49 USD/fatet, tyngd av ett ökat utbud. Under fredagen släppte U.S. Bureau of Labor Statistics jobbsiffrorna för februari. Jobbrapporten var relativt stark och marknadens prissättning indikerar fortsatt att Federal Reserve höjer styrräntan vid onsdagens möte (mer info nedan).

Nu på morgonen ligger Tokyobörsen något över nollstrecket, med stöd av en svagare yen. Hong Kong-börsen är upp över en procent medan Shanghaibörsen ökat drygt 0,75 procent. Under den asiatiska handelssessionen fortsatte oljepriset nedåt. I övrigt står den politiska utvecklingen i Sydkorea i fokus. Under fredagen blev presidenten Park Geun-hye avsatt till följd av en korruptionsskandal som även involverar Samsungchefen Jay Y. Lee. I skrivande stund ligger de europeiska aktieterminerna kring nollstrecket. Förutom onsdagen räntebesked från amerikanska Federal Reserve är det Holländska parlamentsvalet i blickfånget, samtidigt som marknaden inväntar en initiering av Brexit-processen mot slutet av mars. Under tisdagen kommer även Tysklands Angela Merkel att möta Donald Trump i Washington D.C. För vidare information om utvecklingen på marknaden, se Max Matthiessens placeringsutsikter och veckobetraktelser.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI 225 SHANGHAI HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
0,21% 0,33%  0,15%  0,76%  1,23%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

DAX CAC40 FTSE100 EURO STOXX
Frankfurt Paris London Eurozonen
 0,06%  0,17%  0,03%  0,00%

Uppgifter per klockan 08:29

Imorgon släpps svenskt konsumentprisindex (KPI) för februari. I januari sjönk inflationstakten (KPI) från 1,7 till 1,4 procent. Den underliggande inflationen (KPIF) backade från 1,9 till 1,6 procent. Inflationen (KPI) har legat under målet på två procent sedan början av 2012. Både marknaden och Riksbanken förväntade sig att inflationstakten skulle sjunka efter de relativt höga siffrorna för december. KPIF exklusive energi låg på 1,2 procent i januari, vilket indikerar att inflationstrycket är fortsatt lågt. På onsdag släpper även Prospera inflationsförväntningarna, som föregående månad mestadels var oförändrade. På ett års sikt steg marknadens förväntningar marginellt från 1,6 till 1,7 procent medan de var oförändrade på 1,9 och 2,0 procent för två respektive fem års sikt.

På onsdag kväll lämnar amerikanska Federal Reserve räntebesked. De senaste handelssessionerna har marknaden tagit höjd för en räntehöjning vid veckans möte. Från centralbankens ledamöter har det kommit en rad hökaktiga kommentarer mot bakgrund av att inflations- och arbetsmarknadssifforna närmat sig målet. PCE-index (som är Feds favorit-inflationsindikator) steg till 1,9 procent under januari, strax under målet på två procent, medan kärn-PCE låg stilla på 1,7 procent. Den senaste tiden har även arbetslösheten närmat sig målet. Sysselsättningen ökade med 235 000 nya arbeten i februari, vilket var bättre än vad marknaden hade räknat med. Arbetslösheten sjönk marginellt från 4,8 till 4,7 procent. Marknadens prissättning indikerar en höjning av styrräntan från 0,50-0,75 till 0,75-1,00 procent.

På onsdag löper även uppskovet för det federala skuldtaket ut. Om kongressen inte lyfter taket eller återinför ett uppskov förväntas staten bli illikvid framåt hösten, enligt nyhetsbyrån Bloomberg. Finansministern Steven Mnuchin har i ett brev uppmanat kongressledarna att höja taket så snart som möjligt. Även om presidentadministrationen och kongressen kontrolleras av det republikanska partiet är prioriteringarna inte helt jämkade mellan de olika maktcentrumen och en konflikt är inte utesluten.

Under onsdagen väntar även parlamentsval i Holland. Det högerpopulistiska Frihetspartiet har tappat något i opinionsundersökningarna men de ser fortsatt ut att bli ett av de största partierna, om inte det största. Partiledaren Geert Wilders har tidigare propagerat för en folkomröstning om EU-medlemskapet. Marknaden kommer att följa valet mot bakgrund av den växande EU -skepticismen, som kan komma att skapa ytterligare sprickor i den europeiska unionen. Senare under våren väntar bland annat det franska presidentvalet.

På torsdag släpps den andra beräkningen av februarisiffran av KPI för Eurozonen. I januari hoppade inflationstakten upp från 1,1 till 1,8 procent i Eurozonen och det tidigare flash-estimatet pekade mot att inflationen steg till 2,0 procent i februari. Uppgången drevs av högre energipriser medan kärninflationen (exkl. energi) steg något försiktigare från 1,1 till 1,2 procent. Rensat ytterligare för mat, alkohol och tobak ligger inflationen på 0,9 procent.

På torsdag väntar även räntebesked från Bank of Japan och bank of England. Marknadens medelprognos pekar mot att båda centralbankerna avvaktar. Vid januarimötet lämnade Bank of Japan styrräntan oförändrad på -0,1 procent. Centralbanken behöll även målet med stödköpen (tioårsräntan på 0%). Trots att Bank of Japan kört tryckpressarna på högvarv de senaste åren och regeringen tillfört en allt mer expansiv finanspolitik ligger inflationen kvar långt under målet på två procent. I januari steg kärn-inflationstakten från -0,2 till 0,1 procent. Bank of Japans senaste prognos pekar mot att målet nås under 2018. Bank of England lättade på penningpolitiken i början av augusti, efter att utgången i Brexit-omröstningen chockade marknaderna. Centralbanken sänkte styrräntan till 0,25 procent, efter att den legat oförändrad på 0,5 procent sedan 2009. Bank of England utökade även stödköpen av statsobligationer med 60 miljarder pund. Sedan dess har Bank of England avvaktat. Under fredag samt under helgen är det även G20 möte för medlemsländernas finansministrar och centralbankschefer.

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.