Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Aktieterminerna pekar uppåt
  • USA: Federal Reserve höjde styrräntan
  • Holland: Regeringspartiet tog flest mandat i parlamentsvalet
  • Japan: Bank of Japan lämnade penningpolitiken oförändrad
  • Eurozonen: KPI, kl. 11:00
  • Storbritannien: Bank of England, kl. 13:00

New York-börsen avslutade gårdagen uppåt med stöd av högre oljepriser samtidigt som Federal Reserve höjde styrräntan. Storbolagsindexet Dow Jones steg 0,54 procent medan det bredare indexet S&P500 ökade 0,84 procent. Uppgången var bred och samtliga sektorer inom S&P ökade förutom finanssektorn (-0,13%). Marknadens medelprognos pekade tydligt mot att Federal Reserve skulle höja styrräntan och många aktörer hade nog räknat med att centralbanken även skulle skruva upp prognoserna, vilket centralbanken inte gjorde (mer info nedan). WTI-oljan steg 2,39 procent till 48,86 USD/fatet efter att data från U.S. Energy Information Administration visade på minskade oljelager.

Nu på morgonen ligger Tokyobörsen något över nollstrecket. Bank of Japan lämnade penningpolitiken oförändrad vid mötet tidigare på morgonen. People’s Bank of China justerade dock upp den korta räntan med 10 baspunkter, vilket är den tredje höjning på tre månader. Hong Kong-börsen är upp över 1,5 procent medan Shanghai ökat drygt 0,85 procent. Regeringspartiet VVD gick segrande ur det Holländska valet, med 33 av 150 mandat. Det högerpopulistiska partiet PVV ökade mindre än väntat (från 15 till 20 mandat) medan socialdemokraterna var valets stora förlorare (från 38 till 9 mandat). VVD väntas inledda förhandlingar om en koalitionsregering. I skrivande stund pekar de europeiska aktieterminerna uppåt. För vidare information om utvecklingen på marknaden, se Max Matthiessens placeringsutsikter och veckobetraktelser.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI 225 SHANGHAI HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
0,54% 0,84% 0,07% 0,86% 1,78%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

DAX CAC40 FTSE100 EURO STOXX
Frankfurt Paris London Eurozonen
0,91% 0,71% 0,62% 0,88%

Uppgifter per klockan 08:31

Igår kväll höjde den amerikanska centralbanken Federal Reserve styrräntan från 0,50-0,75 till 0,75-1,00 procent. Beskedet var väntat mot bakgrund av att inflations- och arbetsmarknadssifforna har närmat sig målet, samtidigt som det kommit en rad hökaktiga kommentarer från centralbankens ledamöter. PCE-index (som är Feds favorit-inflationsindikator) steg till 1,9 procent under januari, strax under målet på två procent, medan kärn-PCE låg stilla på 1,7 procent. Sysselsättningen ökade med 235 000 nya arbeten i februari och arbetslösheten sjönk marginellt från 4,8 till 4,7 procent. I samband med gårdagens möte uppdaterade även centralbanken prognoserna. Medianprognosen för den så kallade ”dot ploten”, som visar de enskilda medlemmarnas förväntningar för styrräntan, var oförändrad på 1,4 procent för 2017 och 2,1 procent för 2018. Prognosen för 2019 höjdes marginellt från 2,9 till 3,0 procent. Federal Reserve avslutade det föregående året med den andra räntehöjningen på ett decennium, då styrräntan höjdes från 0,25-0,50 till 0,50-0,75 procent.

Igår löpte även uppskovet för det federala skuldtaket ut. Om den amerikanska kongressen inte lyfter taket eller återinför ett uppskov förväntas staten bli illikvid framåt hösten, enligt nyhetsbyrån Bloomberg. Finansministern Steven Mnuchin har i ett brev uppmanat kongressledarna att höja taket så snart som möjligt. Även om presidentadministrationen och kongressen kontrolleras av det republikanska partiet är prioriteringarna inte helt jämkade mellan de olika maktcentrumen och en konflikt är inte utesluten.

Klockan 11:00 släpps den andra beräkningen av februarisiffran av KPI för Eurozonen. I januari hoppade inflationstakten upp från 1,1 till 1,8 procent och det tidigare flash-estimatet pekade mot att inflationen steg till 2,0 procent i februari. Uppgången drevs av högre energipriser medan kärninflationen (exkl. energi) steg något försiktigare från 1,1 till 1,2 procent. Rensat ytterligare för mat, alkohol och tobak ligger inflationen på 0,9 procent.

Klockan 13:00 väntar även räntebesked från bank of England. Marknadens medelprognos pekar mot att centralbanken avvaktar. Bank of England lättade på penningpolitiken i början av augusti, efter att utgången i Brexit-omröstningen chockade marknaderna. Centralbanken sänkte styrräntan till 0,25 procent, efter att den legat oförändrad på 0,5 procent sedan 2009. Bank of England utökade även stödköpen av statsobligationer med 60 miljarder pund. Sedan dess har Bank of England avvaktat. Under fredag samt under helgen är det även G20 möte för medlemsländernas finansministrar och centralbankschefer.

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.