Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Aktieterminerna ligger över nollstrecket
  • Eurozonen: KPI (ons), Flash-PMI (fre)

New York-börsen inledde veckan uppåt efter fredagens svaga KPI-siffra och den senaste tidens ökade geopolitiska spänningar kring Syrien och Nordkorea. Storbolagsindexet Dow Jones steg 0,90 procent under måndagen medan det bredare indexet S&P500 ökade 0,86 procent. Samtliga sektorindex inom S&P steg och uppgången leddes av tillverknings- (1,02%), fastighets- (1,16%) och finanssektorn (1,60%).

Under helgen genomförde Nordkorea ett misslyckat missiltest och under en parad visade man även upp nya missiltyper, som befaras ha längre räckvidd. USA:s vicepresident Mike Pence besökte under måndagen den demilitariserade zonen mellan Syd- och Nordkorea. Pence sade att USA:s ”strategiska tålamod” är slut och att USA är redo att vida alla typer av åtgärder. Nu på morgonen är Tokyobörsen upp drygt 0,35 procent. Shanghaibörsen ligger under nollstrecket medan Hong Kong sett större nedgångar. I skrivande stund pekar de europeiska aktieterminerna något uppåt. Idag publicerar den svenska regeringen vårbudgeten, som enligt tidigare uppgifter väntas innehålla satsningar på polisen, försvaret, skolan och klimatet. Marknaden inväntar även den första valrundan i det franska presidentvalet på söndag. För vidare information om utvecklingen på marknaden, se Max Matthiessens placeringsutsikter och veckobetraktelser.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI 225 SHANGHAI HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
0,90% 0,86%  0,35%  -0,19%  -0,88%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

DAX CAC40 FTSE100 EURO STOXX
Frankfurt Paris London Eurozonen
 0,32%  0,22%  -0,10%  0,30%

Uppgifter per klockan 08:21

På onsdag publicerar Eurostat den slutgiltiga inflationssiffran för mars. Det tidigare flash-estimatet indikerade att inflationstakten sjönk från 2,0 till 1,5 procent i Eurozonen medan kärninflationen (exklusive energi) backade från 1,2 till 0,9 procent. Rensat ytterligare för mat, alkohol och tobak låg inflationstakten på 0,7 procent.

Veckan avslutas med flash-PMI för Eurozonen på fredag. Föregående månad steg indikatorn från 55,4 till 56,2 enheter. Nivåer över/under 50 indikerar att aktiviteten i ekonomin ökar/minskar.

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.