Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Aktieterminerna pekar uppåt
  • Sverige: barometerindikatorn (ons), räntebesked Riksbanken (tor),
  • Eurozonen: Macron mot Le Pen i den andra rundan av det franska presidentvalet, räntebesked ECB (tor), Flash-KPI
  • Japan: räntebesked Bank of Japan (tor)
  • USA: BNP Q1 (fre), utgiftstak (fre/lör)

New York-börsen avslutade den föregående veckan något nedåt. Marknaden var avvaktade inför det franska valet, samtidigt som oljepriset föll 2,15 procent till 49,62 USD/fatet. Storbolagsindexet Dow Jones sjönk 0,15 procent under fredagen medan det bredare indexet S&P backade 0,30 procent. Trump sade i en intervju med nyhetsbyrån AP att administrationen skulle presentera ”massiva skattesänkningar” nu på onsdag, vilket senare tonades ned till ”så fort som möjligt” i ett uttalande till nyhetsbyrån CNBC. Under hela den föregående veckan kom det mixade besked om de kommande skattereformerna. Under torsdagskvällen var finansministern Mnuchin ute och sade att en skattereform var i närstående, trots att han så sent som under måndagen benämnde den tidigare uttalade augustileveransen som orealistisk.

Den oberoende mittenkandidaten Emmanuel Macron kammade hem flest röster (23,7%) i den första rundan av det franska presidentvalet följt av Marine Le Pen (21,7%), ledaren för det EU-skeptiska och högerpopulistiska partiet Front National. Detta är ett historiskt val, då inget av de traditionellt sett etablerade partierna är representerade i den andra valrundan. Opinionsundersökningarna pekar mot att EU-vännen Macron vinner mot Le Pen i den andra rundan den 7 maj. Euron stärktes efter valresultatet och nådde den högsta nivån på fem månader under den asiatiska handelssessionen. I skrivande stund pekar de europeiska aktieterminerna kraftigt uppåt. Nu på morgonen är Tokyobörsen upp drygt 1,4 procent. Shanghaibörsen är ned nästan 1,5 procent, efter medieuppgifter om att regeringen väntar sig högre volatilitet då tillsynsmyndigheterna kommer att tackla skuldproblematiken i systemet. Hong Kong-börsen ligger en bit över nollstrecket. För vidare information om utvecklingen på marknaden, se Max Matthiessens placeringsutsikter och veckobetraktelser.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI 225 SHANGHAI HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
-0,15% -0,30% 1,37% -1,45% 0,33%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

DAX CAC40 FTSE100 EURO STOXX
Frankfurt Paris London Eurozonen
1,60% 4,53% 1,20% 3,02%

Uppgifter per klockan 08:26

På onsdag släpps konjunkturbarometern, som sammanfattar de svenska hushållens och företagens syn på läget i ekonomin. Indikatorn sjönk från 110,8 till 109,2 i mars men den ligger fortsatt på en nivå som signalerar att läget är starkare än normalt (>100 enheter). Nedgången föregående månad drevs av tillverkningsindustrin men indikatorerna för alla företagssektorer ligger fortsatt över normala nivåer. Hushållens inställning till sin egen ekonomi försvagades i mars men de är fortfarande mer optimistiska än vanligt. Indikatorn för hushållen klättrade över 100-strecket i september, för första gången sedan mars 2015.

På torsdag är det centralbankstungt i kalendern, då Bank of Japan, Riksbanken och ECB lämnar räntebesked. Marknadens medelprognoser indikerar dock att de avvaktar med penningpolitiska åtgärder. Den japanska centralbanken behöll styrräntan på -0,1 procent vid mötet i mars och centralbanken lämnade även målet med stödköpsprogrammet (10-årsräntan kring 0 procent) oförändrat. Bank of Japans prognoser pekar mot att inflationen når målet kring april nästa år men centralbankschefen konstaterade samtidigt att inflationsförväntningarna har försvagats, då momentum för prisbildning inte är tillräckligt stark och att riskerna finns på nedsidan.

Riksbanken lämnade styrräntan oförändrad på -0,5 procent vid årets första räntebesked i februari, efter att de avslutade föregående år med att utöka stödköpen av obligationer med 30 miljarder kronor. Enligt Riksbankens februariprognos förväntas reporäntan ligga kvar kring nuvarande nivå fram till mitten av 2018 och först 2019 väntas räntan stiga över nollstrecket. Riksbankens makroprognoser från mötet i februari pekar mot att inflationstakten (KPI) uppgår till 1,6 procent under 2017, 2,1 procent under 2018 och 2,9 procent för 2019.

ECB höll styrräntan och stödköpen oförändrade vid mötet i mars. Den europeiska centralbanken avslutade det föregående året med att skjuta fram slutpunkten för stödköpsprogrammet från mars till december 2017. Omfattningen av stödköpen kommer dock att trappas ned från 80 till 60 miljarder euro per månad från och med april. I samband med marsmötet reviderades prognoserna för inflationen och BNP uppåt, i jämförelse med den senaste prognosen från december. I början av mars cirkulerade medieuppgifter om att vissa ledamöter vill se en uppjustering av räntan innan stödköpsprogrammet löper ut i december.

Veckan avslutas med flash-KPI för Eurozonen (april) och amerikansk BNP-tillväxt för det första kvartalet. I mars sjönk inflationstakten från 2,0 till 1,5 procent i Eurozonen medan kärninflationen (exklusive energi) backade från 1,2 till 0,9 procent. I samband med den slutgiltiga beräkningen av amerikansk BNP för det fjärde kvartalet skruvades tillväxttakten upp något. Tillväxten reviderades upp från 1,9 till 2,1 procent, att jämföra med 3,5 procent för det tredje kvartalet. Under helåret 2016 ökade BNP 1,6 procent efter en tillväxt på 2,4 respektive 2,6 procent för 2014 och 2015. På lördag – vilket även markerar Trumps första 100 dagar som president – riskerar även den federala statsmakten att bli illikvid om inte kongressen lyfter utgiftstaket.

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.