Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Aktieterminerna kring nollan
  • Sverige: Barometerindikatorn, kl. 9:00

New York-börsen fortsatte uppåt under tisdagen, efter att den första valrundan i det franska presidentvalet utlöste ett lättnadsrally under måndagen. Storbolagsindexet Dow Jones steg 1,12 procent medan det bredare indexet S&P500 ökade 0,61 procent. Marknaden följde starka kvartalsrapporter från bland annat McDonalds och Catterpillar. Enligt The Earnings Scout har 76 procent av de bolag som redan rapporterat (153 av 500 bolag) inom S&P500 slagit förväntningarna när det kommer till vinst per aktie. Marknaden inväntar även skattereformer från Vita huset samtidigt som den federala statsmakten kan komma behöva stängda ner icke-essentiella delar om inte kongressen höjer utgiftstaket innan fredag. Enligt källor från Vita huset väntas Trump idag presentera en skatteplan som bland annat innehåller sänkt företagsskatt från 35 till 15 procent, rapporterar Washington Post.

Nu på morgonen är Tokyobörsen upp drygt 1 procent. De kinesiska aktiemarknaderna är även upp. De europeiska aktieterminerna ligger kring nollstrecket. På hemmaplan fortsätter rapportsäsongen. Handelsbanken rapporterade ett rörelseresultat på 5,3 (5,0) miljarder kronor för det första kvartalet. Utfallet var starkare än förväntat, SME Direkts medelprogos indikerade ett rörelseresultat på 4,9 miljarder kronor. Telia redovisade en vinst före skatt på 3 114 (3 520) miljoner kronor, vilket var lägre än medelprognosen (SME Direkt) på 3 315 miljoner kronor. SAAB levererade ett rörelseresultat på 492 (294) miljoner kronor, vilket var starkare än förväntade (SME Direkt) 397 miljoner kronor. För vidare information om utvecklingen på marknaden, se Max Matthiessens placeringsutsikter och veckobetraktelser.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI 225 SHANGHAI HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
1,12% 0,61% 1,10% 0,24% 0,45%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

DAX CAC40 FTSE100 EURO STOXX
Frankfurt Paris London Eurozonen
0,00% 0,05% -0,07% 0,03%

Uppgifter per klockan 08:25

Klockan 9:00 släpps konjunkturbarometern, som sammanfattar de svenska hushållens och företagens syn på läget i ekonomin. Indikatorn sjönk från 110,8 till 109,2 i mars men den ligger fortsatt på en nivå som signalerar att läget är starkare än normalt (>100 enheter). Nedgången föregående månad drevs av tillverkningsindustrin men indikatorerna för alla företagssektorer ligger fortsatt över normala nivåer. Hushållens inställning till sin egen ekonomi försvagades i mars men de är fortfarande mer optimistiska än vanligt. Indikatorn för hushållen klättrade över 100-strecket i september, för första gången sedan mars 2015.

På torsdag är det centralbankstungt i kalendern, då Bank of Japan, Riksbanken och ECB lämnar räntebesked. Marknadens medelprognoser indikerar dock att de avvaktar med penningpolitiska åtgärder. Den japanska centralbanken behöll styrräntan på -0,1 procent vid mötet i mars och centralbanken lämnade även målet med stödköpsprogrammet (10-årsräntan kring 0 procent) oförändrat. Bank of Japans prognoser pekar mot att inflationen når målet kring april nästa år men centralbankschefen konstaterade samtidigt att inflationsförväntningarna har försvagats, då momentum för prisbildning inte är tillräckligt stark och att riskerna finns på nedsidan.

Riksbanken lämnade styrräntan oförändrad på -0,5 procent vid årets första räntebesked i februari, efter att de avslutade föregående år med att utöka stödköpen av obligationer med 30 miljarder kronor. Enligt Riksbankens februariprognos förväntas reporäntan ligga kvar kring nuvarande nivå fram till mitten av 2018 och först 2019 väntas räntan stiga över nollstrecket. Riksbankens makroprognoser från mötet i februari pekar mot att inflationstakten (KPI) uppgår till 1,6 procent under 2017, 2,1 procent under 2018 och 2,9 procent för 2019.

ECB höll styrräntan och stödköpen oförändrade vid mötet i mars. Den europeiska centralbanken avslutade det föregående året med att skjuta fram slutpunkten för stödköpsprogrammet från mars till december 2017. Omfattningen av stödköpen kommer dock att trappas ned från 80 till 60 miljarder euro per månad från och med april. I samband med marsmötet reviderades prognoserna för inflationen och BNP uppåt, i jämförelse med den senaste prognosen från december. I början av mars cirkulerade medieuppgifter om att vissa ledamöter vill se en uppjustering av räntan innan stödköpsprogrammet löper ut i december.

Veckan avslutas med flash-KPI för Eurozonen (april) och amerikansk BNP-tillväxt för det första kvartalet. I mars sjönk inflationstakten från 2,0 till 1,5 procent i Eurozonen medan kärninflationen (exklusive energi) backade från 1,2 till 0,9 procent. I samband med den slutgiltiga beräkningen av amerikansk BNP för det fjärde kvartalet skruvades tillväxttakten upp något. Tillväxten reviderades upp från 1,9 till 2,1 procent, att jämföra med 3,5 procent för det tredje kvartalet. Under helåret 2016 ökade BNP 1,6 procent efter en tillväxt på 2,4 respektive 2,6 procent för 2014 och 2015. På lördag – vilket även markerar Trumps första 100 dagar som president – riskerar även den federala statsmakten att bli illikvid om inte kongressen lyfter utgiftstaket.

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.