Veckobetraktelser

Resultatlösa 100 dagar

  • Europeisk lättnad
  • Kvartalsrapporterna övertygar

Vi lägger en händelserik vecka till handlingarna som startade med ett lättnadsrally efter utfallet i den första omgången i det franska presidentvalet. Det mesta pekar på en totalseger för Macron i den andra omgången. Även om inget är klart än så stabiliserar det den europeiska utvecklingen och stärker euron. Det är en mindre politisk risk att ta in i beräkningarna. Europeiska banker och speciellt franska var de stora vinnarna under måndagen med uppgångar på närmare 10 procent för de sistnämnda. Även krediter hade en stark dag, med betydligt tightare spreadar, speciellt inom finans. Den vida spreaden, eller skillnaden, mellan fransk och tysk ränta, som vi skrev om i förra veckan där investerare sökte skydd i den senare, reverserades till viss del som en följd av den ökade riskaptiten.

Rapportsäsongen har övertygat så här långt där många tongivande bolag har levererat över förväntan. Volvo, Sandvik och SKF är bara några lysande exempel. Alla tre bolagen målar upp en ljusare bild än tidigare där efterfrågan stärks och orderböckerna överraskar positivt. Denna bild delas också av den amerikanska konkurrenten Caterpillar som även höjde sin årsprognos i och med första kvartalets rapport. Vi har tidigare även erhållit ABB, Tele2 och Swedbank där de två förstnämnda överraskade positivt, medan Swedbanks något mjukare utblick gav en negativ rörelse i marknaden. Även Handelsbanken fick ett svalt mottagande av investerarkollektivet trots en förhållandevis stark rapport, men banksektorn har också gått starkt i och med den tidigare ränteuppgången som dock kommit av sig något. SEB och Nordea rapporterade under torsdagen, där båda fick bättre utdelning i termer av kursutveckling. De europeiska rapporterna har inte släppts ännu, medan den amerikanska säsongen är i full gång. I likhet med den svenska är rapporterna överlag starka, men den positiva kursutvecklingen vi såg under inledningen av veckan med nya kursrekord på Nasdaq har avtagit i styrka och marknaderna är, i likhet med innan det franska valet, mer trevande.

Veckans huvudnummer var onsdagskvällens presskonferens rörande Trumps högt emotsedda skattereform. I likhet med min sons besvikelse när han insåg vad vi tittade på visade marknaderna tydliga tecken på uppgivenhet. Även om stora delar redan hade annonserats i förtid fanns det en viss förhoppning om djupare detaljer, speciellt kring finansieringsfrågan. Att i dagsläget ta Trump och Mnuchin på orden när de säger att den kommande tillväxten, en uthållig tillväxt om 3 procent som en följd av policyförändringar, i sig kommer att finansiera förslaget verkar inte vara något som marknaden planerar att diskontera rakt av. Även om skattesänkningarna, tillfälliga eller ej, kan komma att ge bränsle till den ekonomiska aktiviteten kortsiktigt så är den stora frågan när oron för budgetunderskott tar över förutsatt att tillväxten inte neutraliserar läget. Trump uppgav själv under torsdagskvällen att presidentjobbet är svårare än han väntat sig och marknaderna är allt annat än övertygade.

På lördag passerar Trump sina första 100 dagar som president, där mycket ännu inte har hänt. Obamas sjukförsäkringsreform har inte avskaffats som utlovat utan omröstningen misslyckades, de planerade infrastruktursatsningarna lyser än så länge med sin frånvaro och nu senast alltså skattereformen som ser ut att ha svårighet att ta sig igenom kongressen. Trumps utlovade murbygge mot Mexiko saknar än så länge finansiering och som ett led i att undvika nedstängning av den amerikanska statsapparaten har presidenten gått med på att skjuta på projektet. Trumps avsaknad av reformer ingjuter inte mod i marknaderna och den tidigare så snabba diskonteringen i kurserna som följde på valet har stannat av och till viss del reverserats. Starka rapporter ger dock visst stöd.

Tre centralbanker har lämnat räntebesked under veckan. Först ut var Bank of Japan under torsdagsmorgonen som lämnade policyn oförändrad, men där inflationsprognosen sänktes. Detta var i linje med centralbankschef Kurodas uttalanden i förra veckan om att centralbanken kommer fortsätta med stödjande penningpolitik och tillgångsförvärv i och med den låga inflationsnivån. Svenska Riksbanken lämnade också i enlighet med förväntan styrräntan oförändrad, dock valde direktionen att utöka stödköpen med 15 mdr och skjuta på den första räntehöjningen till mitten av 2018. Kronan föll på beskedet och flertalet chefsekonomer ställer sig frågande till Riksbankens agerande i och med den starka utvecklingen i ekonomin. ECB, slutligen, lämnade även dom räntan oförändrad under torsdagen där Draghi konstaterade att riskerna på nedsidan har minskat, dvs. den ekonomiska utvecklingen förbättras allt mer men givet att inflationen inte tar fart är centralbanken alltjämt försiktig kring åtstramande åtgärder.

Under helgen väntar, förutom det faktum att Trump suttit i 100 dagar, också kinesiska PMI-siffror innan vi under inledningen av nästa vecka erhåller motsvarande siffror globalt. Kvartalsrapporterna övertygar överlag och ger stöd till marknaderna där även efterföljande positiva estimatrevideringar kan komma att bidra. Men marknaderna står och väger där politisk oro med Trumps senaste utspel mot Nordkorea högt upp på listan, höga värderingar och starka rapporter drar åt olika håll.

 

 

 

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.