Veckobetraktelser

Fokus på Frankrike under helgen

  • Råvaror under press
  • Amerikansk ekonomi tuffar på

Den andra och avslutande omgången i det franska presidentvalet stundar på söndag och även om det mesta pekar på en seger för Macron, vilket bör vara diskonterat i marknaden så ser vi ett lättnadsrally i faggorna för måndagen i likhet med efter den första omgången, allt annat lika. I skrivande stund har Macron en betryggande ledning i de väljarundersökningar som publiceras och han korades även som den starkare parten i den direktsända debatten som gick av stapeln under onsdagskvällen. Vi får nu hoppas att det franska folket inte avstår från att rösta för att de redan ser valet som avgjort. En seger för Le Pen skulle medföra kraftigt negativa effekter på världens finansiella marknader med förhöjd oro som följd och där vi inte kan räkna med en snabb återhämtning likt Brexit eller amerikanska presidentvalet.

Den europeiska ekonomin, till skillnad från den amerikanska, uppvisar fortsatt ett positivt momentum i termer av att överraska på uppsidan. Veckan har bjudit på globala PMI-siffror där för Europas del Italien, Spanien och Irland stod ut på den positiva sidan, men där även Storbritannien rapporterade en betydligt högre siffra än väntat. För eurozonen som helhet reviderades den slutliga siffran ned marginellt där Tyskland och Frankrike, om än att de ligger kvar på stabila nivåer, inte överraskade positivt fullt ut. För de icke-tillverkande delarna av ekonomin stod Tyskland, Italien och Storbritannien för de stora upprevideringarna i de slutliga siffrorna. För USAs del steg både service-PMI och ISM mot föregående månad, medan siffran för tillverkningsindustrin inkom i enlighet med förväntan. Veckan inleddes dock med kinesisk PMI som överraskade på nedsidan och följer därmed trenden av svagare makro under senaste tiden från landet, vilket även tydligt har återspeglats i de inhemska aktiemarknaderna som har handlat tiltat mot den negativa sidan under veckan.

Den svagare makroutvecklingen i Kina har även inneburit press på delar av råvarusegmentet så som koppar och järnmalm, men även på övriga metaller. Bidragande har också varit det tillfälliga hacket nedåt i den amerikanska tillväxten som första kvartalets BNP-siffra vittnade om föregående fredag. Oljeprisets utveckling är annars det som skapat störst rubriker under veckan, där priset föll närmare fem procent under torsdagskvällen efter att redan tidigare i veckan handlat volatilt på nedsidan. Torsdagens fall, som även fortsatte under fredagsmorgonen, förklaras av historiskt höga lagernivåer och ökad produktion i Libyen samt att oljepriset bröt tekniska nivåer vilket adderade till den negativa rörelsen. Deutsche Banks analytiker lyfte under fredagen fram att marknadens estimat på europeiska bolag inom energisektorn bygger på ett oljepris under andra halvåret på 70 dollar per fat, vilket är på den höga sidan givet att vi efter de senaste dagarnas fall handlar mellan 45 och 50 dollar per fat beroende på oljekvalité. Vi kan alltså räkna med att marknadens estimat på energisektorn måste komma ned. Marknadens estimatrevideringar i övrigt är snarare på den positiva sidan i och med den stora andel bolag som överraskar positivt i såväl USA som i Europa.

I och med att representanthuset under onsdagskvällen kom överens angående utgiftstaket kan den amerikanska statsapparaten komma att klara sig från nedstängning under helgen. Men först väntar röstning i senaten, där även hälsovårdsreformen ska röstas igenom efter att den passerade representanthuset under torsdagskvällen. I övrigt har Trump varit aktiv under veckan med kommentarer kring en eventuell uppdelning av amerikanska banker. Detta mottogs till en början negativt av marknaden men sentimentet vände runt och sektorn stängde på plus under måndagskvällen. Analysen är att delarna nästan alltid är mer värda än helheten och marknaderna räknar därmed med värdeökningar om så skulle bli fallet.

Fed lämnade under onsdagskvällen svensk tid den amerikanska styrräntan oförändrad, vilket var i linje med marknadens förväntningar. I det efterföljande pressmeddelandet lyfte dock centralbanken fram den svagare än väntat BNP-siffran för det första kvartalet samt den senaste tidens svagare statistik, men noterade att detta endast är en tillfällig svacka och att tidigare åtstramningsplaner är intakta. Efter onsdagens möte ligger nu sannolikheten för en höjning vid det kommande junimötet på 90 procent, dvs. mer eller mindre diskonterat. De amerikanska räntorna steg också något på beskedet. Under fredagen inkom amerikanska arbetsmarknadssiffror i form av non-farm payrolls där siffran landade på 211k mot förväntade 190k, där även den sedan tidigare svaga marssiffran reviderades ned ytterligare. Arbetslösheten ligger nu på 4,4 procent, vilket är den lägsta nivån sedan 2007.

Även om inkommande rapporter med positiva estimatrevideringar som följd lättar något på de höga värderingarna i de amerikanska marknaderna, kvarstår det faktum att volatiliteten är på historiskt låga nivåer. Detta är oroväckande då det antyder risk för självbelåtenhet bland investerare och därmed ökad nedsidesrisk, men i skrivande stund handlar marknaderna upp på den starka jobbsiffran i USA.

 

 

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.