Veckobetraktelser

Trumpen vecka

  • Kan Trump leverera?
  • Tillfällig oro?

Den gångna veckan har fokus legat på president Trumps förehavanden i samband med avsättandet av FBI-chefen James Comey, huruvida Trump försökt styra en FBI-utredning och presidentens eventuella kopplingar till Ryssland. Utan att gå in på djupet på de politiska- eller faktiska händelserna kan vi konstatera att detta oroar marknaden i den mening att presidentens fokus flyttas från skatte-och infrastrukturfrågor till att hantera ut- och inrikespolitiska kriser. Frågan som aktualiseras allt mer är om Trump alls kommer att kunna leverera på sina löften. Om dessa skjuts än mer på framtiden alternativt uteblir helt finns det en hel del nedsida på först och främst de amerikanska börserna, men i längden även övriga världen.

Onsdagskvällens marknadsutveckling skvallrar dock lite om nervositeten som präglar investerarkollektivet sedan en tid tillbaka. Marknaden såldes av rakt över linjen, men den finansiella sektorn och småbolag var drivande på nedsidan med nedgångar om fyra respektive närmare tre procent. Den amerikanska 10-åringen tappade strax över tio punkter och handlar i skrivande stund på 2,216 procent, med en fallande sannolikhet för en räntehöjning vid Feds junimöte som följd. För en dryg vecka sedan var en höjning fullt inprisad, men under onsdagskvällen föll sannolikheten tillfälligt till 58 procent för att nu ligga på 82 procent. Kreditspreadarna gick isär och volatiliteten i form av VIX-index kraschade på uppsidan med en uppgång på 46 procent. Många är de som vill se någon form av nedgång för att enklare kunna motivera vidare köp. Alltid jobbigt rent psykologiskt att köpa när kurvorna redan står rakt upp.

Vi har varit på den försiktigare sidan ett tag, där motiveringen snarare har grundat sig i att de höga värderingarna blir svårare att försvara. Sentimentsindikatorer har vikt över med ett sannolikt tapp i tillväxttakten som följd och Trumps vallöften kring skatter och infrastruktur drar ut på tiden alltmer. De sista dagarnas turbulens visar på den politiska risk som existerar och som är mer svårbedömd. Oron grundar sig i att Trump kanske inte kommer att leverera alls. Lite volatilitet skapar i skrivande stund stora rubriker och det är lätt att dra förhastade slutsatser, men givet den underliggande stabila ekonomiska- och bolagsspecifika utvecklingen så är en mindre nedgång sund med tanke på de höga värderingarna. Vi saknar alltjämt den sista överoptimismen som brukar prägla slutet av en längre uppgångsfas. Något som även Simon Blecher lyfte fram under ett framförande hos Max Matthiessen under onsdagsmorgonen. ”Orolig för uppsidan” var Simons uttryck, vilket visar på en annan stress i marknaden.

I termer av den makroekonomiska utvecklingen under veckan visade ZEW-index i Tyskland på en fortsatt positiv trend med en starkare siffra än väntat. Industriproduktionen i USA steg också mer än väntat under april i likhet med kapacitetsutnyttjandet i industrin, medan husstarter och bygglov föll under månaden. Kina rapporterade detaljhandelssiffror under inledningen av veckan, vilka var något svagare än väntat och därmed en svag start på det andra kvartalet. Även industriproduktionen i landet tappade något i tillväxttakt likväl som investeringarna i fasta tillgångar. Under torsdagsmorgonen svensk tid inkom den senaste BNP-siffran för Japan. Siffran var i linje med konsensus förväntningar och det femte kvartalet i rad med tillväxt i landet, vilket är den längsta sammanhängande perioden sedan 2006.

Under föregående helg var det delstatsval i North Rhine-Westphalia där Angela Merkels CDU-parti fick flest röster med 33 procent, medan SPD, som är del i det sittande koalitionsstyret i delstaten, noterade 31 procent av rösterna. Detta är ned från tidigare 39 procent vid det senaste valet. Mest stärkande är kanske att det högerpopulistiska partiet AfD tappade från tidigare 11 procent i undersökningarna till nu 7 procent, vilket också bekräftar den senaste tidens trend av minskat stöd för dessa strömningar.

I veckan fick vi också en stabilisering av oljepriset i och med Rysslands och Saudiarabiens uttalanden under måndagen kring behovet av en förlängning av OPECs och elva andra länders överenskommelse rörande produktionsbegränsning. Oljekartellen möts den 25 maj och med stor sannolikhet blir detta också utkomsten av det mötet. Under fredag eftermiddag väntar statistik över antalet aktiva oljeriggar i USA, vilken är en ledande indikator för efterfrågan på sektorrelaterade produkter och tjänster.

Veckobetraktelserna tar efter dagens utskick ett litet uppehåll och återkommer igen efter långhelgen i nästa vecka då såväl OPEC-mötet som en lång rad makroekonomisk statistik har passerat, däribland amerikanskt BNP-estimat, protokollet från det senaste FOMC-mötet och sentimentsindikatorer relaterade till konsumenten för eurozonen.

 

 

 

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.