Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Aktieterminerna kring nollan
  • Eurozonen: Flash-PMI oförändrad på 56,8
  • Kina: Moodys sänker kreditbetyg
  • Sverige: Konjunkturbarometern, kl. 9:00
  • USA: Vita huset presenterar budgetförslag för 2018, Protokoll Federal Reserve, kl. 20:00

New York-börsen steg något under gårdagen. Storbolagsindexet Dow Jones ökade 0,21 procent medan det bredare indexet S&P500 steg 0,18 procent. De senaste handelssessionerna har riskaptiten återhämtat sig efter börsfallet föregående onsdag, som utlöstes efter nya avslöjanden kring utredningen av Trump-administrationens kopplingar till Ryssland. Under gårdagen släppte Vita huset sitt budgetförslag för nästa år. Budgeten innehåller neddragningar omfattande 3 600 miljarder USD, varav drygt hälften kommer från välfärdsprogram så som Medicaid. Trump vill även spara in på miljömyndigheten EPA, utrikesdepartementet och utbildningsdepartementet. Försvaret är ett av få områden inom den federala staten som tillförs medel. Administrationen har även tidigare presenterat ett kortfattat utkast för skattereformer, som bland annat innehåller en sänkning av företagsskatten till 15 procent. Vita husets prognos bygger på att tillväxten stiger till 3 procent per år, vilket många bedömare säger är orealistiskt.

Nu på morgonen är det röda siffror på de kinesiska börserna, efter att kreditvärderingsföretaget Moodys sänkt Kinas kreditbetyg. Betyget sänks från A1 till Aa3 och utsikterna ändras från stabila till negativa. Enligt Moodys förväntas Kinas finansiella styrka försämras de kommande åren, då skulderna fortsätter att öka samtidigt som den potentiella tillväxten avtar. Det är den första gången sedan 1989 som Moodys sänker betyget. Tokyobörsen steg drygt 0,55 procent under onsdagens handel. I skrivande stund ligger de europeiska aktieterminerna på båda sidor av nollstrecket. För vidare information om utvecklingen på marknaden, se Max Matthiessens placeringsutsikter och veckobetraktelser.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI 225 SHANGHAI HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
0,21% 0,18%  0,66%  -0,62%  -0,16%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

DAX CAC40 FTSE100 EURO STOXX
Frankfurt Paris London Eurozonen
 -0,02%  0,14%  -0,05%  0,06%

Uppgifter per klockan 08:23

Igår publicerades flash-PMI för Eurozonen. Kompositindikatorn, som omfattar både tillverknings- och tjänstesektorn, var oförändrad på 56,8 enheter. Nivåer över 50 indikerar att aktiviteten i ekonomin ökar.

Klockan 9:00 publiceras konjunkturbarometern, som sammanfattar de svenska hushållens och företagens syn på läget i ekonomin. Föregående månad steg indikatorn från 108,8 till 112,8 enheter. Nivåer över 100 signalerar att läget är starkare än normalt. Uppgången drevs av tillverkningsindustrin som steg 11,3 enheter. Detaljhandeln tyngdes av sänkta förväntningar på försäljningsutvecklingen och indikatorn sjönk under 100-strecket. Hushållsbarometern stärktes även i april.

Klockan 20:00 offentliggörs protokollet från Federal Reserves möte tidigare i maj, då styrräntan lämnades oförändrad. I pressmeddelandet, som släpptes i samband med mötet, noterade den amerikanska centralbanken att tillväxten saktade in under det första kvartalet men att direktionen bedömer att nedgången är tillfällig. Federal Reserve bedömer även att inflationen kommer att stabiliseras kring målet på medellång sikt och att arbetsmarknaden kommer att stärkas något ytterligare. Den amerikanska centralbanken höjde styrräntan från 0,50-0,75 till 0,75-1,00 procent i mars efter att de justerade upp räntan från 0,25-0,50 till 0,50-0,75 procent i slutet av det föregående året. Att Federal Reserve lämnade räntan oförändrad vid mötet tidigare i maj var i linje med förväntningarna. Marknadens prissättning pekar mot en högre sannolikhet för en räntehöjning vid nästa möte den 14 juni.

På torsdag möts oljekartellen OPEC i Wien. I november kom OPEC överens om ett avtal för att minska oljeproduktionen, vilket lyfte oljepriserna. I början på maj dippade dock Brent-oljan under 50 USD för den första gången under 2017, efter rapporter om ökade amerikanska oljelager. Oljepriset vände dock senare uppåt efter att Saudiarabien (OPEC-medlem) och Ryssland (ej OPEC-medlem) sagt att man står bakom gemensamma nedskärningar av oljeproduktionen till och med mars 2018. De vill även minska oljelagren för att trygga prisstabiliteten. Tillsammans kontrollerar de två länderna drygt en femtedel av världens utbud av olja.

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.