Placeringsutsikter november 2013

Kortsiktig budgetlösning i USA ger respit till januari

Amerikanska politiker lyckades som väntat hitta en kortfristig lösning på skuldtakskrisen i sista stund men redan i januari går den nya budgeten ut. Den tillfälliga budgetlösningen i kombination med att centralbanken Federal Reserve har skjutit upp nedtrappningen av obligationsköpen har gett ökad riskvilja på marknaderna. I Europa har europeiska centralbanken ECB överraskande sänkt styrräntan efter att inflationen i euroområdet sjunkit till den lägsta nivån på fyra år.

Världens börser gick bra även i oktober med nya rekordnoteringar i USA bland annat. Den tyska börsen gick bäst bland större marknader med en uppgång på 5 procent under månaden. Den svenska börsen hade gått upp 18 procent sedan årsskiftet vid slutet av oktober efter knappt 2 procents uppgång under månaden.

Marknadsöversikt

Sverige har visat blandad statistik under senare tid och BNP-utvecklingen under innevarande år kommer att bli svag. Under nästa år bör dock tillväxten ta fart igen och sannolikt är det hushållen som kommer att driva på utvecklingen. Konsumtionen bör kunna öka understödd av politiska stimulanser som nytt jobbskatteavdrag och högre disponibla inkomster för hushållen.

Industrin i Sverige står och stampar för närvarande med svag statistik för både produktion och orderingång på sistone. En svag omvärld påverkade orderingången negativt men också på hemmamarknaden sjönk nivån under september.

Den svenska exporten befinner sig fortfarande på en låg nivå men bör kunna förbättras framöver. Ett hot mot svenska exportföretag är att konkurrenskraften försvagas när ECB sänker styrräntan samtidigt som Riksbanken är ovilliga att sänka den i jämförelse höga svenska styrräntan. Även en stark krona ger visst motstånd för svensk exportindustri. Positivt för svensk ekonomi är åtminstone att det lär dröja länge innan den svenska räntan kan höjas igen när ränteläget i omvärlden är så pass lågt som det är.

Europa har den lägsta inflationen sedan krisåret 2009. Detta föranledde den europeiska centralbanken ECB att sänka styrräntan i november vilket tog marknaden på sängen. ECB visade därmed handlingskraft samtidigt som man signalerade att man har fler åtgärder att ta till om återhämtningen i Europa hackar.

Trots de låga inflationssiffrorna finns det tecken på att den europeiska konjunkturen långsamt är på väg att förbättras även om återhämtningen ännu är i sin linda. De europeiska bankerna har börjat att redovisa lägre kreditförluster under senare tid samtidigt som huspriserna börjar att visa mindre uppgångar i krisländer som till exempel Spanien.

Den relativa styrkan hos euron har inneburit en viss tröghet för europeiska exportbolag men efter ECB:s räntesänkning bör euron försvagas framöver mot exempelvis dollarn vilket underlättar för exportindustrin i Europa.

USA behövde inte ställa in betalningarna i oktober efter att politikerna inte helt oväntat kom överens om en budget och att höja skuldtaket i sista stund. Därmed kunde de offentliganställda som fick gå hem från sina jobb i början av månaden återvända till sina arbetsplatser och den amerikanska statsapparaten fungerar nu fullt ut igen. Fristen för USA är dock kortsiktig då den nya budgeten bara gäller till i mitten av januari och skuldtaket kommer sannolikt att uppnås redan i februari. Nya förhandlingar mellan demokrater och republikaner i högt uppskruvat debattläge lär därmed äga rum runt årsskiftet precis som förra året.

Centralbanken Federal Reserve har fortfarande inte tillkännagett någon nedtrappning av sina massiva obligationsköp vilket glädjer marknaden så länge det fortgår. I februari kommer den nya centralbankschefen Janet Yellen att efterträda Ben Bernanke vilket skapar en viss osäkerhet över hur Federal Reserve kommer att agera framöver. Janet Yellen var dock marknadens favorit och har hittills stått bakom en expansiv penningpolitik. Därför talar mycket för att Federal Reserves penningpolitik kommer att fortsätta som tidigare även efter ledarskiftet.

Senare tids statistik från USA har varit relativt stark och särskilt övertygande var jobbrapporten i början av november som visade på att sysselsättningen hade ökat väsentligt mer än förväntat. Så pass god statistik ökar dock sannolikheten för att Federal Reserve ska inleda minskningen av sina obligationsköp och de amerikanska börserna reagerade också med att sjunka markant efter rapporten. Nedgången hämtades dock igen redan nästa dag och jobbrapporten är trots allt ett friskhetstecken för USA:s ekonomi som tycks vara på rätt väg.

Asien påverkas av att det kommer åtskilliga positiva signaler från den ekonomiska motorn Kina just nu. Industriproduktionen ökar starkt i Kina liksom investeringarna och överskottet i handelsbalansen har varit större än väntat. Den kinesiska centralbanken har ambitionen att föra en klok och långsiktigt hållbar penningpolitik vilket dock kortsiktigt kan bromsa tillväxten något. Centralkommittén i Kina förväntas också driva igenom en stor mängd reformer framöver, bland annat väntas en avreglering av finansmarknaderna.

I Japan fortsätter återhämtningen och inflationen är på väg uppåt efter över två decennier av en deflationsekonomi. Den japanska centralbanken har uttalat att landet är på god väg att uppnå inflationsmålet på 2 procent. Regeringen har satsat stort på stödåtgärder som nu tycks få verklig effekt på den japanska ekonomin vilket är välbehövligt. Tillväxten i Japan pekar uppåt och höstens statistik har varit övervägande positiv. Den mycket viktiga exportindustrin gynnas också av den nedpressade yenen. Tokyobörsen har varit den starkaste av större börser under 2013 med en uppgång på närmare 38 procent under årets första tio månader.

Tillväxtmarknader har kunnat andas ut något under hösten efter att den amerikanska centralbanken ännu inte meddelat att man bromsar in sina finansiella stödåtgärder. Indiens valuta har repat sig en del under senare tid men inflationen är fortfarande ett problem. Den indiska centralbanken har därför valt att höja styrräntan två gånger i höst.

Brasilien har problem med sjunkande tillväxt tillsammans med en hög inflation som är över 6 procent. Den brasilianska styrräntan är redan idag 9 procent men den brasilianska centralbanken kommer troligen behöva höja räntan ytterligare under de kommande månaderna.

Ränteutveckling

Europeiska centralbanken ECB överraskade med att sänka styrräntan i början av november till 0,25 procent. Beslutet överraskade marknaden och ledde till att euron försvagades och en kortvarig uppgång på börserna som dock snart klingade av. Räntesänkningen motiverades med att inflationen i EMU-området nu är den lägsta sedan krisen 2009 och att ECB vill understödja den bräckliga ekonomiska återhämtningen i Europa. Under de två första åren som ECB-chef har Mario Draghi redan hunnit med att sänka styrräntan tre gånger. Draghi passade även på att signalera att ECB har fler åtgärder att ta till om den europeiska ekonomin behöver stimuleras ytterligare som till exempel nya obegränsade långa lån av den typ som infördes förra årsskiftet.

ECB:s räntesänkning ökar ytterligare trycket på den svenska riksbanken att sänka styrräntan. Trots att Sverige har en av de lägsta inflationstakterna i Europa är den svenska räntan nu fyra gånger så hög som ECB:s styrränta. Allt fler uppmanar nu Riksbanken att sänka styrräntan för att Sveriges konkurrenskraft inte ska försämras när majoriteten i Riksbankens styrelse fortfarande lägger störst vikt vid hushållens skuldbörda. Även om Riksbanken håller fast vid sin kurs kan ECB:s sänkning av räntan göra att det dröjer längre innan en höjning av den svenska styrräntan kan bli aktuell.

Valutautveckling

Euron har utvecklats bättre än väntat under hösten och i slutet av oktober noterades den högsta nivån gentemot dollarn på två år. Delvis berodde detta på budgetbråket i USA som tillfälligt sänkte dollarn mot andra större valutor. Den akuta skuldtakslösningen i USA kombinerat med att ECB sänkte styrräntan har gjort att euron återigen har tappat något mot dollarn.

Den svenska kronan har försvagats en del mot både dollarn och euron under den senaste månaden. Även om det inte förvånar när det gäller dollarn så är eurons relativa styrka något överraskande. Men på lite sikt bör kronan ta igen förlorad mark gentemot euron och stärkas igen, inte minst efter ECB:s räntesänkning.

Bostadsmarknad

Bostadsrättspriserna fortsätter att stiga och har nu ökat med 16 procent på ett år i hela landet vilket får betraktas som en hög tillväxttakt. Ett faktum som motsäger att det finns en större bostadsbubbla i Sverige är att innerstadspriserna i de tre storstäderna bara har ökat med ungefär hälften så mycket som i riket totalt. Villapriserna har ökat med mer måttliga 4 procent under det senaste året. En anledning till att bostadsrätter ökar mer är att konkurrensen är större än bland villor och att det råder snabbare omsättningshastighet på bostadsrätter vilket ger större prissvängningar.

I den senaste Boprisindikatorn som presenteras av SEB är hushållen mer optimistiska än på sex år. 64 procent av de tillfrågade tror på stigande priser medan endast 11 procent tror på lägre priser. Någon större rädsla för stigande räntor finns inte bland hushållen enligt undersökningen.

Fondkommentar

Budgetbråket i USA tolkades som att perioden med låg styrränta fortsätter vilket tryckte ned långräntorna. Detta resulterade i att både aktie- och räntemarknader steg på bred front. De volatila tillväxtmarknadsfonderna fortsatte uppåt med Indien i topp. HSBC’s Indian Equity steg drygt 15 procent under oktober men har backat nästan18 procent sedan årsskiftet.

USA-fonderna på Maxfonder.se visade upp blandade resultat där småbolags- och de mer aktiva fonderna tenderade att utvecklas sämre än breda index som avkastade drygt 5 procent.

Den breda fondkategori på Maxfonder.se som förutom Indienfonderna avkastade bäst var europeiska aktier. Efter att den amerikanska aktiemarknaden avkastat bättre än den europeiska under en ganska lång tid minskade skillnaden under oktober och det skiljer nu endast 4 procentenheter sedan årets början.

Den svenska aktiemarknaden konsoliderade under oktober och index avkastade svagt positivt. Det fanns dock några ljusglimtar i Danske Invest Sverige Fokus och Didner & Gerge Småbolag som steg runt 6 procent under månaden.

På räntesidan steg de flesta fonder och den något mer stabila makrosituationen bidrog till att räntefonderna med tillväxtmarknadsfokus tog tillbaka ytterligare en del av tappet från i somras. Även High Yield-fonderna gynnades av den något lugnare situationen och minskade spreadar och steg på bred front. Det är också denna tillgångsklass som många bedömare ser som mest intressant framöver. Man bör dock vara förberedd på den högre risk som följer med High Yield och att de senaste årens avkastning varit exceptionellt bra.

Bland de alternativa fonderna på Maxfonder.se fortsatte Atlant Sharp och Stability att leverera. Relativt tydliga trender under året gynnar de flesta hedgefondstrategier och har lett till positiva avkastningar med endast några få undantag.

Livbolagens totalavkastning till och med kvartal 3 2013

De svenska livbolagen har rapporterat sina förvaltningsresultat till och med det tredje kvartalet. Bolag med mycket aktier och låg duration i ränteportföljen ligger långt upp i tabellen medan svagare livbolag med långa räntebärande placeringar har fått se sina tillgångar minska i värde.

Under en lång period har bolag med svaga nyckeltal lyckats dölja sin utsatta position i och med att räntan stadigt fallit. Detta har i sin tur lett till ett ökat värde på bolagens långa ränteplaceringar. På så sätt har bolagens totalavkastning i många fall sett stark ut trots att marginalerna varit ansträngda.

Nu när räntefallet i någon mening är över och vi fått se en utomordentligt stark börs visar det sig vilka bolag som har mindre starka finanser. Till och med utgången av september hade Stockholmsbörsen stigit med cirka 13,4 procent exklusive utdelningar.  Den långa marknadsräntan steg från 1,53 procent i slutet av 2012 till 2,43 procent vid kvartalsskiftet. En stigande ränta innebär fallande värden på långa ränteplaceringar. Ett långt svenskt ränteindex sjönk under perioden med nästan 3,6 procent.

SEBs starka resultat kommer från en låg andel räntor i portföljen. Bolaget har en hög andel hedgefonder och fastigheter. Innehavet i SEB-aktien gav också bra skjuts i portföljen under perioden.

AMFs förhållandevis höga andel aktier samt korta duration på räntesidan har lett till att bolaget placerar sig långt upp i listan. Avkastningen för KPA, Skandia och Folksam är godkänd men inte mer än så.

SPPs öppna portfölj avkastade 3,7 procent under perioden medan totala bolaget endast lyckades generera 0,1 procent avkastning. Kunder i SPP ska trots en mycket svag avkastning vara försiktiga med att byta bort sina försäkringar mot till exempel fondförsäkring. Många kunder har förmånliga garantier som kan bli svåra att uppnå i en annan förvaltningsform.

Länsförsäkringars situation är trots den negativa avkastningen i det närmaste oförändrad. Bolaget har säkrat sina åtaganden genom att placera i långa räntebärande instrument. Något som visar sig i avkastningen under 2013. Tillsammans med Nordea som har samma placeringsstrategi är de det enda bolaget som uppvisar en negativ avkastning under perioden.

Länsförsäkringars ambition att stärka nyckeltalen genom att minska kunders garantier är i många fall fördelaktigt för bägge parter oavsett vad media eller andra tror sig veta. En kund med en garanti som med stor sannolikhet aldrig kommer att få någon effekt kan halvera den betydelselösa garantin utan att det i sig påverkar kundens förväntade pension. Men för Länsförsäkringar som bolag ger det trots allt en positiv effekt i balansräkningen. Det kommer dock att dröja innan vi ser någon omfattande effekt av Länsförsäkringars kampanj.

Källa: Bolagens kvartalsrapportering                                                                                                     * SPP Livs avkastningssiffra är en uppskattning av vad bolagets totala avkastning var under perioden.

Livförsäkringsnyheter i korthet

Alecta värdesäkrar pensioner och rabatterar riskförsäkring 2014 . Alecta har meddelat att man värdesäkrar förmånsbestämda pensioner under utbetalning från årsskiftet samt att man skriver upp fribrevsvärden, intjänad pension som inte börjat betalas ut, med 3,43 procent. Höjningen av fribreven kompenserar för att det var tre år sedan förra uppräkningen. Alecta kommer också att rabattera sjukförsäkring och premiebefrielse med 75 procent under nästa år samt familjepension med 50 procent.

Länsförsäkringar höjer återbäringsräntan till 1 procent. Länsförsäkringar Liv höjer återbäringsräntan till 1 procent i sin gamla traditionella försäkring. Höjningen görs efter att nyckeltalen stärkts och utsikterna för framtida avkastning har förbättrats. Återbäringsräntan har varit 0 under de senaste två åren. För Länsförsäkringars nya traditionella försäkring är återbäringsräntan 5 procent.

Få vill fortsätta jobba efter 65 år. Endast en av fyra kan tänka sig att jobba vidare efter 65 år enligt en undersökning beställd av AMF. 43 procent kan däremot inte tänka sig att jobba kvar efter 65 år. De främsta orsakerna till att man vill jobba kvar är att man har roligt arbete samt ekonomiska orsaker. Flexibilitet och möjligheten att trappa ner till deltid är faktorer som motiverar till ett längre arbetsliv enligt undersökningen.

Sverige har lägsta aktiefondavgifterna i Europa. Enligt en granskning av Morningstar har Sverige de lägsta genomsnittliga aktiefondavgifterna i Europa. Genomsnittliga årliga avgiften i svenskregistrerade aktiefonder är 1,09 procent jämfört med snittet i Europa som är 1,42 procent. Svenska blandfonder har en snittavgift på 1,14 procent mot 1,55 procent i Europa och de svenska obligationsfondernas avgift är 0,52 procent mot europeiska snittavgiften 0,89 procent. Svenska penningmarknadsfonder hade däremot en snittavgift på 0,37 procent mot 0,23 procent i Europa.

Norge har näst lägst genomsnittsavgift på aktiefonder med en årlig snittavgift på 1,11 procent följt av Irland och Storbritannien. 

Vid frågor, var god maila mmanalys@maxm.se eller ring på telefon 08-613 02 00.

Utgiven av Max Matthiessen Värdepapper AB.