Veckobetraktelser

Aktier och räntor divergerar

  • Svagare än väntad sysselsättning i USA
  • Osäkert läge inför det brittiska valet i nästa vecka

Aktiemarknaderna visar återigen på styrka efter den tillfälliga dippen i mitten av maj som en följd av osäkerhet kring Trumps utspel. Med tanke på att den makroekonomiska utvecklingen har varit mer blandad under senare tid med ett fallande makroekonomiskt överraskningsindex som följd är det främst den gångna rapportsäsongen som stärker investerarsentimentet för närvarande. Aktie- och räntemarknaderna indikerar dock olika framtidsscenarion, givet stigande aktieindex och allt flackare räntekurvor. I och med den senaste tidens räntenedgång handlar många räntor nu i nedre delarna av respektive trading range. En stundande räntehöjning i juni från Fed ändrar inte utvecklingen utan är mer eller mindre inprisad i marknaderna. Denna vy har också bekräftats i framträdanden från ett antal Fed-ledamöter under veckan. Det samlade budskapet indikerar ytterligare två höjningar i år och att centralbankens balansräkning bör krympas med start i slutet av innevarande år. Feds Beige Book som presenterades under veckan visade dock på en något mer avvaktande optimism i flertalet regioner, medan arbetsmarknaden alltjämt stramas åt med arbetskraftsbrist inom flertalet yrken och regioner.

Närmar vi oss slutet av uppgångsfasen?

Amerikanska banker har under inledningen av det andra kvartalet haft en betydligt svagare utveckling inom handel med räntepapper, vilket framkom under en konferens i veckan. Utvecklingen bekräftades av ett antal större banker, där det även flaggades för att trenden kan hålla i sig framöver vilket gav en tillfällig svacka i sektorn under veckan. När det gäller de amerikanska aktiemarknaderna i stort uppvisar de allt mindre bredd i uppgången, något vi skrivit om tidigare. Historiska mönster visar på att investerare i slutet av en uppgångsfas tenderar att migrera till de delar av marknaden där tillväxt fortfarande förväntas. Värt att notera också är att vi endast har haft två månader under de senaste fem åren där aktier som tillgångsslag har fallit mer än fem procent, i augusti 2015 och januari 2016. Debatten kring huruvida en korrektion är i antågande pågår alltjämt och under tiden drivs marknaderna upp av en rädsla bland investerare att missa den stora uppgången som ofta infaller med slutet av en fas. Dock krävs externa faktorer för att marknaderna ska korrigera ordentligt, där tidsaspekten i uppgången inte är skäl nog. En god utveckling i den ekonomiska tillväxten i USA och Europa i kombination med ett starkt vinstmomentum för bolagen ger fortsatt stöd för aktier framför räntor. Vi ser fortsatt europeiska aktier som en attraktiv position relativt amerikanska, drivet av en mer fördelaktig värdering, större förbättringspotential för de europeiska bolagen och en avtagande politisk risk. Positiva investerarflöden ger ytterligare stöd till regionen.

Blandade PMI-siffror

I termer av makro innebär ett månadsskifte globala PMI-siffror och amerikanska jobbsiffror. I Kina inkom officiell PMI över marknadens förväntan, medan den inofficiella Caixin PMI var något svagare. Detta har inneburit en negativ utveckling för delar av råvarukomplexet under veckan. För Europa som helhet inkom PMI enligt förväntan, där Tyskland och Spanien reviderades upp medan Frankrike och Italien reviderades ned. För den amerikanska ekonomin var PMI-siffran marginellt högre än förväntat, vilket dock inte räckte för att bryta de senaste fyra månadernas fall om än från höga nivåer. Deutsche Bank publicerar en månadsvis analys över relationen mellan PMI och respektive aktieindex för att visa var marknaderna befinner sig i förhållande till den makroekonomiska utvecklingen. Givet nivån på PMI ser de flesta marknaderna något dyra ut, med undantag från Tyskland där aktieutvecklingen inte fullt ut har följt PMI-siffran uppåt. Detta är endast en förenklad bild och ger mer en känsla om var vi befinner oss värderingsmässigt än något annat.

Svagare sysselsättning i USA och avtagande tillväxt för svensk ekonomi

Amerikansk sysselsättningsstatistik inkom under fredagseftermiddagen på svaga 138k mot en förväntansbild om 182k nya jobb. Även föregående månads siffra reviderades ned. Dollar- och ytterligare ränteförsvagning följde på siffran.

För svensk del inkom BNP-siffran något svagare än förväntat under veckan. Tillväxten noterades på 2,2 procent under kvartalet, medan konsensus låg för 3,0 procent och Riksbanken 2,8 procent. Svenskt inköpschefsindex släpptes också under veckan, vilket backade från 62,8 i april till 58,8 i maj. Om än en fortsatt hög nivå så ett ordentligt kliv ned från toppen i mars på 65,2. Detta följer på den utveckling vi sett i andra delar av världen, framför allt i USA, där sentimentsindex så som inköpschefsindex har toppat ur och där nu också hårda data i form av BNP i Sverige uppvisar en liknande utveckling. Var det konjunkturtoppen vi passerade?

Europeiska val fortsätter att oroa marknaden

Det kommande italienska valet gjorde sig påmint under veckan med tillfällig italiensk frossa i form av fallande marknader och bankaktier specifikt. Detta efter spekulationer kring ett eventuellt tidigareläggande av det italienska valet som en följd av ett nytt valsystem i linje med det tyska systemet. Detta skulle innebära framflyttandet av en risk, vilket marknaden inte tagit med i beräkningen ännu därav den initiala negativa reaktionen under inledningen av veckan. Även det kommande brittiska valet har haft inverkan på delar av marknaden under veckan där opinionsundersökningar visat på ett krympande övertag för de konservativa och Theresa May och där oppositionen med James Corbyn i spetsen vinner mark. Utfallet i valet i nästa vecka är därmed högst osäkert och risken finns att ingen erhåller egen majoritet. Detta är en osäkerhet som på nytt satt press på det brittiska pundet. Enligt analyser från en rad investmentbanker vore en majoritet för de sittande konservativa det mest marknadsvänliga utfallet kortsiktigt.

Nästa vecka väntar utöver det brittiska valet på torsdag, även räntebesked från ECB som främsta höjdpunkter.

 

 

 

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.