November 2013: Livförsäkringsnyheter i korthet

Alecta värdesäkrar pensioner och rabatterar riskförsäkring 2014 . Alecta har meddelat att man värdesäkrar förmånsbestämda pensioner under utbetalning från årsskiftet samt att man skriver upp fribrevsvärden, intjänad pension som inte börjat betalas ut, med 3,43 procent. Höjningen av fribreven kompenserar för att det var tre år sedan förra uppräkningen. Alecta kommer också att rabattera sjukförsäkring och premiebefrielse med 75 procent under nästa år samt familjepension med 50 procent.

Länsförsäkringar höjer återbäringsräntan till 1 procent. Länsförsäkringar Liv höjer återbäringsräntan till 1 procent i sin gamla traditionella försäkring. Höjningen görs efter att nyckeltalen stärkts och utsikterna för framtida avkastning har förbättrats. Återbäringsräntan har varit 0 under de senaste två åren. För Länsförsäkringars nya traditionella försäkring är återbäringsräntan 5 procent.

Få vill fortsätta jobba efter 65 år. Endast en av fyra kan tänka sig att jobba vidare efter 65 år enligt en undersökning beställd av AMF. 43 procent kan däremot inte tänka sig att jobba kvar efter 65 år. De främsta orsakerna till att man vill jobba kvar är att man har roligt arbete samt ekonomiska orsaker. Flexibilitet och möjligheten att trappa ner till deltid är faktorer som motiverar till ett längre arbetsliv enligt undersökningen.

Sverige har lägsta aktiefondavgifterna i Europa. Enligt en granskning av Morningstar har Sverige de lägsta genomsnittliga aktiefondavgifterna i Europa. Genomsnittliga årliga avgiften i svenskregistrerade aktiefonder är 1,09 procent jämfört med snittet i Europa som är 1,42 procent. Svenska blandfonder har en snittavgift på 1,14 procent mot 1,55 procent i Europa och de svenska obligationsfondernas avgift är 0,52 procent mot europeiska snittavgiften 0,89 procent. Svenska penningmarknadsfonder hade däremot en snittavgift på 0,37 procent mot 0,23 procent i Europa.

Norge har näst lägst genomsnittsavgift på aktiefonder med en årlig snittavgift på 1,11 procent följt av Irland och Storbritannien. 

Vid frågor, var god maila mmanalys@maxm.se eller ring på telefon 08-613 02 00.

Utgiven av Max Matthiessen Värdepapper AB.