Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Aktieterminerna pekar nedåt
  • USA: Federal Reserve höjer styrräntan
  • Europa: Bank of England kl. 13:00, Eurogrupp-möte

New York-börsens två stora index avslutade gårdagens handelssession på olika sidor av nollstrecket. Storbolagsindexet Dow Jones steg 0,22 procent medan det bredare indexet S&P500 backade 0,10 procent. Energi- (-1,83%) och råvarusektorn (-1,06) tyngde S&P, mot bakgrund av fallande oljepriser. Den amerikanska WTI-oljan föll till den lägsta nivån på fem veckor efter att statistiken för oljelagren visade mindre nedgångar än väntat. Federal Reserve höjde styrräntan igår kväll, vilket var väntat på bred front, samtidigt som man meddelade att en nedtrappning av obligationsportföljen kommer att inledas senare i år. Centralbanken sänkte även inflationsförväntningarna något för innevarande år (mer info nedan). I natt rapporterade Washington Post att den särskilde åklagaren Robert S. Mueller nu utreder om presidenten har försökt försvåra utredningen kring USA:s Rysslandskontakter.

Nu på morgonen är Tokyobörsen ned medan det är mixat på de kinesiska börserna. Under den asiatiska handeln noterades oljepriset fortsatt på låga nivåer. i skrivande stund pekar även de europeiska aktieterminerna nedåt. På eftermiddagen lämnar Bank of England räntebesked och under dagen är det även Eurogruppmöte där den grekiska skuldfrågan kommer att ligga högt på agendan. För vidare information om utvecklingen på marknaden, se Max Matthiessens placeringsutsikter och veckobetraktelser.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI 225 SHANGHAI HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
0,22% -0,10% -0,26% 0,08% -0,85%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

DAX CAC40 FTSE100 EURO STOXX
Frankfurt Paris London Eurozonen
-0,19% -0,04% -0,25% -0,28%

Uppgifter per klockan 08:26

Federal Reserve höjde styrräntan från 0,75-1,00 till 1,00-1,25 procent igår kväll. Utfallet var i linje med marknadens förväntningar som pekade mot en hög sannolikhet för en räntehöjning, trots att den senaste jobbsiffran var svag samtidigt som inflationen har tappat något i styrka. Centralbanken angav även att man senare i år avser att inleda en nedtrappning av obligationsportföljen, som byggdes upp under det tidigare stödköpsprogrammet. Centralbanken utformar penningpolitiken från ett kombinerat arbetslöshets- och inflationsmål. Enligt den senaste jobbrapporten ökade sysselsättningen med 138 000 nya jobb i maj, att jämföra med konsensusprognosen (enligt Reuters enkät) på 185 000. Den redan svaga siffran för mars revideras även ned från 79 000 till 50 000 medan aprilsiffran reviderades från 211 000 till 174 000. Arbetslösheten sjönk dock från 4,4 till 4,3 procent i maj mot bakgrund av lägre deltagande på arbetsmarknaden. Federal Reserves favoritinflationsmått PCE-index sjönk från 1,9 till 1,7 procent (YoY) i april medan kärninflationen (ex. mat och energi) sjönk från 1,6 till 1,5 procent. Igår släpptes även konsumentprisindex för maj, som sjönk från 1,9 till 1,7 procent (YoY) i kärntermer. I samband med gårdagens räntebesked sänkte centralbanken inflationsprognosen (kärn-PCE) för 2017 från 1,9 till 1,7 procent medan prognoserna för 2018 och 2019 var oförändrade på 2,0 procent. Prognosen för styrräntan var oförändrad på 1,4 procent för 2017 och 2,1 procent respektive 2,9 procent för 2018 och 2019. Det indikerar att ytterligare en räntehöjning kan vara att vänta innan årsskiftet. Marknadens prissättning pekar dock i nuläget mot att centralbanken avvaktar.

Klockan 13:00 lämnar Bank of England räntebesked där medelprognosen pekar mot att centralbanken avvaktar. Natten mot fredag presenterar även Bank of Japan sitt senaste räntebesked.

På fredag släpps inflationssiffror för Eurozonen avseende maj. De senaste månaderna har inflationen rört sig relativt ryckigt. Från december till januari steg inflationstakten från 1,1 till 1,8 procent. I februari nådde inflationen målet på 2 procent för att sedan falla tillbaka till 1,5 procent i mars. I april steg inflationstakten återigen mot 2 procent med stöd av högre priser på transporter, paketresor och uppvärmningsolja. Den tidigare Flash-beräkningen pekade mot att inflationen åter föll nedåt i maj, från 1,9 till 1,4 procent. Kärninflationen (ex. energi, mat, alkohol och tobak) sjönk från 1,2 till 0,9 procent i maj.

På söndag väntar den andra valrundan av det franska parlamentsvalet. Emmanuel Macrons rörelse La république en marche gick starkt framåt i den första rundan. Presidentens relativt nystartade parti fick 32,3 procent av rösterna, vilket enligt nyhetsbyrån TT indikerar att partiet tillsammans med allianspartiet kan komma att säkra en stark majoritet i den andra och avgörande valrundan. Valdeltagandet låg dock på 49 procent, vilket är den lägsta siffran på flera decennier.

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.