Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Aktieterminerna pekar uppåt
  • Japan: Bank of Japan låter styrräntan ligga still
  • Europa: KPI, kl. 11:00, Grekiskt nödlån på 8,5 miljarder euro

New York-börsen avslutade gårdagen med svagt röda siffror, mot bakgrund av ännu en skakig dag för techbolagen samtidigt som oljepriset fortsatte nedåt. Storbolagsindexet Dow Jones sjönk 0,07 procent medan det bredare indexet S&P500 backade 0,22 procent. Facebook-, Amazon-, Apple-, Alphabet- (Googles moderbolag) och Snap-aktien retirerade och ledde S&P:s tekniksektorindex nedåt 0,48 procent. Råvaru- och energisektorn föll 0,90 respektive 0,68 procent, efter att WTI-oljan sjönk 0,27 USD till 44,46 USD/fatet.

Tidigare i natt lämnade Bank of Japan styrräntan oförändrad på -0,10 procent. Nu på morgonen är Tokyobörsen upp något medan de kinesiska aktiemarknaderna är mixade kring nollstrecket. Bank of England lämnade även styrräntan oförändrad på 0,25 procent vid gårdagens möte, vilket var i linje med förväntningarna givet det något osäkrare politiska läget efter valet och de kommande Brexit-förhandlingarna. Tre av centralbankens åtta ledamöter röstade dock för en höjning med 0,25 procentenheter. I skrivande stund pekar de europeiska aktieterminerna uppåt. Igår kväll enades Eurogruppens finansministrar om ett nödlån till Grekland omfattande 8,5 miljarder euro. Landet behöver pengarna för att kunna möta lånbetalningar i juli. Euroländerna sköt dock fram frågan om skuldlättnader till nästa år. För vidare information om utvecklingen på marknaden, se Max Matthiessens placeringsutsikter och veckobetraktelser.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI 225 SHANGHAI HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
-0,07% -0,22%  0,56%  -0,25%  0,28%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

DAX CAC40 FTSE100 EURO STOXX
Frankfurt Paris London Eurozonen
 0,23%  0,38%  0,18%  0,23%

Uppgifter per klockan 08:26

Klockan 11:00 släpps den slutgiltiga inflationssiffran för Eurozonen avseende maj. De senaste månaderna har inflationen rört sig relativt ryckigt. Från december till januari steg inflationstakten från 1,1 till 1,8 procent. I februari nådde inflationen målet på 2 procent för att sedan falla tillbaka till 1,5 procent i mars. I april steg inflationstakten återigen mot 2 procent med stöd av högre priser på transporter, paketresor och uppvärmningsolja. Den tidigare Flash-beräkningen pekade mot att inflationen åter föll nedåt i maj, från 1,9 till 1,4 procent. Kärninflationen (ex. energi, mat, alkohol och tobak) sjönk från 1,2 till 0,9 procent i maj.

På söndag väntar den andra valrundan av det franska parlamentsvalet. Emmanuel Macrons rörelse La république en marche gick starkt framåt i den första rundan. Presidentens relativt nystartade parti fick 32,3 procent av rösterna, vilket enligt nyhetsbyrån TT indikerar att partiet tillsammans med allianspartiet kan komma att säkra en stark majoritet i den andra och avgörande valrundan. Valdeltagandet låg dock på 49 procent, vilket är den lägsta siffran på flera decennier.

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.