Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Aktieterminerna över nollan
  • USA: BNP (tor), PCE-index (fre)
  • Eurozonen: Flash-KPI (fre)
  • Japan: KPI (fre)

New York-börsens breda index S&P500 steg 0,16 procent under midsommarafton medan storbolagsindexet Dow Jones var oförändrad. Aktiemarknaderna fick stöd av energisektorn (0,75%) som tillsammans med IT-sektorn (0,67%) ledde sex av elva sektorer inom S&P uppåt. WTI-oljan återhämtade sig något och steg 0,63 procent till 43,01 USD/fatet, mot bakgrund av en svagare dollar, efter föregående svaga handelssessioner.

Nu på morgonen ligger Tokyobörsen strax över nollstrecket och de kinesiska börserna pekar även uppåt. Under den asiatiska handeln steg oljepriset drygt 1 procent och i nuläget noteras WTI- och Brent-oljan kring 43,47 respektive 46,03 USD/fatet.

I skrivande stund ligger de europeiska aktieterminerna över nollstrecket. Under söndagen meddelade den italienska regeringen att de är redo att tillföra 17 miljarder euro till de krisade bankerna Venento Banca och Banca Popolare di Vicenza. Under den föregående veckans EU-toppmöte lämnade Theresa May ett första bud gällande de rättigheter EU-medborgare kan få efter utträdet. Enligt förslaget ska alla som bott i Storbritannien i mer än fem år få permanent uppehållstillstånd. Enligt EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker är anbudet ”inte tillräckligt” och responsen var ljummen från de kvarvarande medlemmarna. För vidare information om utvecklingen på marknaden, se Max Matthiessens placeringsutsikter och veckobetraktelser.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI 225 SHANGHAI HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
-0,01% 0,16%  0,10%  0,57%  0,50%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

DAX CAC40 FTSE100 EURO STOXX
Frankfurt Paris London Eurozonen
 0,31%  0,34% 0,22%  0,34%

Uppgifter per klockan 08:23

På torsdag släpps den tredje beräkningen av amerikansk BNP för det första kvartalet. Det tidigare estimatet indikerade att den amerikanska ekonomin växte 1,2 procent under årets tre första månader, att jämföra med 2,1 procent för det fjärde kvartalet 2016. Under helåret 2016 ökade BNP 1,6 procent efter en tillväxt på 2,4 och 2,6 procent för 2014 respektive 2015. IMF:s senaste prognos pekar mot att tillväxttakten ökar till 2,3 procent för helåret 2017 och 2,5 procent för 2018.

På fredag publiceras majsiffran av PCE-index, som är amerikanska centralbanken Federal Reserves favoritinflationsmått. I april sjönk PCE-index från 1,9 till 1,7 procent medan kärninflationen (ex. mat och energi) sjönk från 1,6 till 1,5 procent. Tidigare data indikerade att den andra inflationsindikatorn (KPI-index) föll från 1,9 till 1,7 procent i kärntermer under maj månad.

På fredag släpps även konsumentprisindex för Eurozonen och Japan. Föregående månad steg den japanska kärninflationen (ex. färsk mat) från 0,2 till 0,3 procent i april. Inflationen klättrade över nollstrecket efter årsskiftet men ligger fortsatt kvar på låga nivåer och en bra bit under Bank of Japans mål på 2 procent. De senaste månaderna har inflationen rört sig relativt ryckigt i Eurozonen. Från december till januari steg inflationstakten från 1,1 till 1,8 procent. I februari nådde inflationen målet på 2 procent för att sedan falla tillbaka till 1,5 procent i mars. I april steg inflationstakten återigen mot 2 procent med stöd av högre priser på transporter, paketresor och uppvärmningsolja. I maj föll inflationen åter nedåt, från 1,9 till 1,4 procent. Kärninflationen (ex. energi, mat, alkohol och tobak) sjönk från 1,2 till 0,9 procent i maj.

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.