Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Aktieterminerna under nollan

New York-börsen avslutade gårdagens handelssession strax över nollstrecket. Storbolagsindexet Dow Jones steg 0,07 procent medan det bredare indexet S&P500 ökade 0,03 procent. Finans- (0,53%), telekom- (0,62%) och samhällsservicesektorn (0,78%) ledde sju av elva sektorer inom S&P uppåt medan IT-sektorn (-0,59%) såg störst nedgångar. Bankerna lyfte efter att den italienska regeringen presenterade ett åtgärdspaket för att rädda två krisande banker under söndagen. Vad gäller makrosiffror utvecklades durable goods orders svagare än förväntat, vilket tryckte ner marknadsräntorna. WTI-oljan steg 0,86 procent med en sista notering på 42,38 USD/fatet, efter föregående veckas prispress.

Nu på morgonen är Tokyobörsen upp drygt 0,35 procent medan det är röda siffror på de kinesiska aktiemarknaderna. Under den asiatiska handelssessionen fortsatte oljepriset upp något. I skrivande stund pekar de europeiska aktieterminerna nedåt. Ikväll (kl. 19:00) medverkar den amerikanska centralbankschefen Janet Yellen vid en konferens i London. Hon kommer inte att hålla ett förberett tal men hon ska delta i en paneldebatt och väntas svara på frågor från publiken. Den europeiska centralbankschefen Mario Draghi kommer även att hålla inledningsanförandet vid en ECB-konferens i Portugal. För vidare information om utvecklingen på marknaden, se Max Matthiessens placeringsutsikter och veckobetraktelser.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI 225 SHANGHAI HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
0,07% 0,03%  0,36%  -0,09%  -0,23%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

DAX CAC40 FTSE100 EURO STOXX
Frankfurt Paris London Eurozonen
 -0,25%  -0,11%  -0,13%  -0,17%

Uppgifter per klockan 08:23

På torsdag släpps den tredje beräkningen av amerikansk BNP för det första kvartalet. Det tidigare estimatet indikerade att den amerikanska ekonomin växte 1,2 procent under årets tre första månader, att jämföra med 2,1 procent för det fjärde kvartalet 2016. Under helåret 2016 ökade BNP 1,6 procent efter en tillväxt på 2,4 och 2,6 procent för 2014 respektive 2015. IMF:s senaste prognos pekar mot att tillväxttakten ökar till 2,3 procent för helåret 2017 och 2,5 procent för 2018.

På fredag publiceras majsiffran av PCE-index, som är amerikanska centralbanken Federal Reserves favoritinflationsmått. I april sjönk PCE-index från 1,9 till 1,7 procent medan kärninflationen (ex. mat och energi) sjönk från 1,6 till 1,5 procent. Tidigare data indikerade att den andra inflationsindikatorn (KPI-index) föll från 1,9 till 1,7 procent i kärntermer under maj månad.

På fredag släpps även konsumentprisindex för Eurozonen och Japan. Föregående månad steg den japanska kärninflationen (ex. färsk mat) från 0,2 till 0,3 procent i april. Inflationen klättrade över nollstrecket efter årsskiftet men ligger fortsatt kvar på låga nivåer och en bra bit under Bank of Japans mål på 2 procent. De senaste månaderna har inflationen rört sig relativt ryckigt i Eurozonen. Från december till januari steg inflationstakten från 1,1 till 1,8 procent. I februari nådde inflationen målet på 2 procent för att sedan falla tillbaka till 1,5 procent i mars. I april steg inflationstakten återigen mot 2 procent med stöd av högre priser på transporter, paketresor och uppvärmningsolja. I maj föll inflationen åter nedåt, från 1,9 till 1,4 procent. Kärninflationen (ex. energi, mat, alkohol och tobak) sjönk från 1,2 till 0,9 procent i maj.

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.