Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Aktieterminerna kring nollan
  • USA: BNP 1,4 procent, PCE-index kl. 14:30
  • Eurozonen: Flash-KPI kl. 11:00
  • Japan: Kärninflationen från 0,3 till 0,4 procent
  • Kina: Statens PMI-indikator steg

New York-börsen avslutade gårdagen med röda siffror, tyngd av IT-sektorn. Storbolagsindexet Dow Jones sjönk 0,78 procent medan det bredare indexet S&P500 backade 0,86 procent. IT-sektorn (-1,83%) ledde nio av elva sektorer till lägre nivåer och endast energi- (0,12%) och finanssektorn (0,65%) trotsade nedgången. Facebook, Amazon, Apple, Netflix och Google (de så kallade ”FANG”-aktierna) föll alla mer än 1 procent. IT-sektorn har utvecklats stark sedan årsskiftet (16,5 procent vs. 8,1 procent för S&P500) men har varit under press den senaste tiden, mot bakgrund av höga värderingar samtidigt som investerare hämtar hem vinster och skiftar till andra sektorer. Kvartals- och halvårsskiftet kan även förstärka denna effekt, då investerarna säkrar positioner inför dessa. Volatilitetsindexet VIX steg 14,06 procent under gårdagen och den långa marknadsräntan steg mot bakgrund av hökaktigare tongångar från centralbankerna.

Nu på morgonen är Tokyobörsen ned nästan 1 procent och det är även röda siffror på de kinesiska aktiemarknaderna. Den japanska kärninflationen (ex. färsk mat) steg från 0,3 till 0,4 procent i maj. Inflationen klättrade över nollstrecket efter årsskiftet men ligger fortsatt kvar på låga nivåer och en bra bit under Bank of Japans mål på 2 procent. Den kinesiska statens officiella PMI för tillverkningssektorn steg från 51,2 till 51,7 enheter medan tjänstesektorn ökade från 54,5 till 54,9. Föregående månad sjönk den privata PMI-indikatorn från Caixin/Markit (som släpps på måndag) under 50-strecket för den första gången sedan juni 2016, vilket indikerar att aktiviteten i ekonomin minskar. Under den asiatiska handelssessionen steg oljepriset drygt 0,6 procent och WTI- och Brent-oljan noterades kring 45,2 respektive 47,7 UDS/fatet.

I skrivande stund ligger de europeiska aktieterminerna något över nollan. Under veckan har marknadsräntorna stigit (den tyska 10-årigen har ökat från 0,25 till 0,45 procent) efter att marknaden tolkade ECB-chefen Mario Draghis kommentarer som något mer hökaktiga vad gäller framtiden för centralbankens stödköpsprogram. Samtidigt sade Draghi att ECB måste agera med eftertänksamhet och gradvis anpassa stimulanserna i takt med den ekonomiska återhämtningen, vilket representanter från centralbanken även betonade senare för att dämpa marknadens reaktion. För vidare information om utvecklingen på marknaden, se Max Matthiessens placeringsutsikter och veckobetraktelser.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI 225 SHANGHAI HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
-0,78% -0,86%  -0,92%  0,00%  -0,67%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

DAX CAC40 FTSE100 EURO STOXX
Frankfurt Paris London Eurozonen
 0,14%  0,13%  -0,11%  0,09%

Uppgifter per klockan 08:25

Igår släpptes den tredje beräkningen av amerikansk BNP för det första kvartalet som visade att ekonomin växte 1,4 procent, att jämföra med 2,1 procent för det fjärde kvartalet 2016. Under helåret 2016 ökade BNP 1,6 procent efter en tillväxt på 2,4 och 2,6 procent för 2014 respektive 2015. IMF sänkte tidigare i veckan sin tillväxtprognos för den amerikanska ekonomin till 2,1 procent för både innevarande och nästkommande år, att jämföra med aprilprognosen som pekade mot en tillväxt på 2,3 procent för 2017 och 2,5 procent för 2018. Nedrevidering sker mot bakgrund av osäkerheter vad gäller genomförandet av Trump-administrationens expansiva reformagenda. IMF har helt enkelt rensat sin prognos från flera av de antaganden som förväntades öka tillväxten (bland annat skattereformerna) och räknar istället med att finanspolitiken förblir oförändrad. Vita husets egen prognos bygger på att tillväxten stiger till 3 procent per år, vilket många bedömare anser är orealistiskt.

Klockan 11:00 släpps konsumentprisindex för Eurozonen. De senaste månaderna har inflationen rört sig relativt ryckigt. Från december till januari steg inflationstakten från 1,1 till 1,8 procent. I februari nådde inflationen målet på 2 procent för att sedan falla tillbaka till 1,5 procent i mars. I april steg inflationstakten återigen mot 2 procent med stöd av högre priser på transporter, paketresor och uppvärmningsolja. I maj föll inflationen åter nedåt, från 1,9 till 1,4 procent. Kärninflationen (ex. energi, mat, alkohol och tobak) sjönk från 1,2 till 0,9 procent i maj.

Klockan 14:30 publiceras majsiffran av PCE-index, som är den amerikanska centralbanken Federal Reserves favoritinflationsmått. I april sjönk PCE-index från 1,9 till 1,7 procent medan kärninflationen (ex. mat och energi) sjönk från 1,6 till 1,5 procent. Tidigare data indikerade att den andra inflationsindikatorn

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.