Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Aktieterminerna pekar nedåt
  • USA: ISM 54,9 till 57,8
  • Sverige: Riksbanken, kl. 9:30

New York-börsen inledde månadsskiftet uppåt. Storbolagsindexet Dow Jones steg 0,61 procent medan det bredare indexet S&P500 ökade 0,23 procent. Finans- (1,34%) och energisektorn (2,01%) ledde sju av elva sektorer inom S&P uppåt medan IT-sektorn (-0,85%) såg störst nedgångar. Inköpschefsindex ISM steg från 54,9 till 57,8 enheter, vilket är den högsta nivån sedan augusti 2014. Nivåer över 50-enheter indikerar att aktiviteten i ekonomin ökar. Gårdagens handelsdag var förkortad och idag är de amerikanska marknaderna stängda för firandet av independence day.

Nordkorea har genomfört ytterligare ett missiltest, vilket tynger de asiatiska marknaderna nu på morgonen. Enligt uppgifter från det japanska försvarsdepartementet landade raketen i havet inom japans ekonomiska zon. Flygtiden på dryga 40 minuter kan enligt källor till nyhetsbyrån Reuters indikera en ökad Nordkoreansk förmåga. Sydkorea, Japan och USA kommer att diskutera problemet vid sidan av G20-mötet senare i veckan. Tokyobörsen tappade tidigare uppgångar och vände nedåt mot slutet av handelssessionen. Det är även röda siffror på de kinesiska aktiemarknaderna. Under den asiatiska handelssessionen föll oljepriset drygt 0,6 procent och Brent-oljan handlas i nuläget kring 49,4 USD/fatet.

I skrivande stund pekar även de europeiska aktieterminerna nedåt, mot bakgrund av ökad geopolitisk oro och fallande oljepriser. På hemmaplan väntar räntebesked från Riksbanken (mer info nedan) medan den ekonomiska kalendern är relativt tom i omvärlden. För vidare information om utvecklingen på marknaden, se Max Matthiessens placeringsutsikter och veckobetraktelser.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI 225 SHANGHAI HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
0,61% 0,23%  -0,12%  -0,61%  -1,57%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

DAX CAC40 FTSE100 EURO STOXX
Frankfurt Paris London Eurozonen
 -0,47%  -0,56%  -0,36%  -0,57%

Uppgifter per klockan 08:25

Klockan 9:30 lämnar Riksbanken räntebesked. Konsensusprognosen pekar mot att direktionen avvaktar och låter styrräntan ligga stilla på -0,50 procent, givet att den senaste inflationssiffran var något starkare än väntat. Vid det senaste mötet i slutet av april överraskade Riksbanken med att utöka stödköpen med 15 miljarder kronor. Direktionen sänkte även prognosen för reporäntan vid aprilmötet men lät räntan ligga stilla. Beslutet grundade sig på bedömningen att det kommer ta längre tid att nå inflationsmålet och att avtalen som slutits på arbetsmarknaden antyder att kostnadstrycket kommer att stiga långsammare än tidigare väntat. Samtidigt som direktionen angav att den politiska och ekonomiska osäkerheten i omvärlden är fortsatt stor. Enligt Riksbankens senaste prognos förväntas reporäntan ligga kvar kring nuvarande nivå fram till mitten av 2018 och räntan förväntas inte stiga över nollstrecket förrän hösten 2019. Cecilia Singsley, Henry Ohlsson och Martin Flodén reserverade sig mot stödköpen och Stefan Ingves var tvungen att använda sin utslagsröst för att få igenom beslutet. Reservanterna hänvisade i huvudsak till att de befintliga penningpolitiska stimulanserna är tillräckliga. Direktionen var dock enig bakom beslutet att skjuta fram förväntningarna för kommande räntehöjningar. Om det sker några förändringar vid dagens möte är det mest sannolikt att Riksbanken justerar prognosen för räntebanan, enligt svaren i SME Direkts enkät bland ekonomer. Föregående vecka steg de europeiska marknadsräntorna mot bakgrund av uttalanden från ECB och Bank of England, som marknaden tolkade som mer hökaktiga.

På onsdag offentliggörs även protokollet från Federal Reserves senaste möte, då styrräntan höjdes från 0,75-1,00 till 1,00-1,25 procent samtidigt som centralbanken indikerade att en nedbantning av obligationsportföljen kommer att inledas senare i år. Prognosen för styrräntan var i stort sett oförändrad på 1,4 procent för 2017 och 2,1 procent respektive 2,9 procent för 2018 och 2019. Det indikerar att ytterligare en räntehöjning kan vara att vänta innan årsskiftet. Marknadens prissättning pekar i nuläget mot att centralbanken avvaktar nästkommande möten, medan en höjning kring årsskiftet ses som något mer sannolikt.

Veckan avslutas med amerikanska jobbsiffror för juni månad. Enligt den senaste jobbrapporten ökade sysselsättningen med 138 000 jobb i maj, att jämföra med konsensusprognosen (enligt Reuters enkät) på 185 000. Den redan svaga siffran för mars revideras även ned från 79 000 till 50 000 medan aprilsiffran sänktes från 211 000 till 174 000. Arbetslösheten sjönk dock från 4,4 till 4,3 procent i maj mot bakgrund av lägre deltagande på arbetsmarknaden.

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.