Bred grund för optimism

Det var en optimistisk Fredrik Reinfeldt som öppnade Max Matthiessens frukostseminarium i Almedalen på temat Konsten att hantera geopolitiska risker. – Besluten under 2016 har inte blivit riktigt så illa som vi trodde, säger den före detta statsministern i sitt inledningsanförande när han refererade till Trump och Brexit.

Fredrik Reinfeldt inledde Max Matthiessens frukostseminarium på måndagsmorgonen. Han berättar att det är en hel del orealistiska saker som kandidaten Trump la fram och som presidenten Trump inte har genomfört även om han menar att det är lite tidigt att dra några definitiva slutsatser. – Inte heller Brexit går mot den hårdaste versionen som vi hade befarat, säger Reinfeldt. Men även om det i grunden var en positiv ton som förmedlades riktade han ändå ett varningens finger mot tre faktorer som riskerar att klyva vår värld – religion, nationalism men även digitaliseringen som kan ställa människor i utanförskap.

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea och en av paneldeltagarna på plats, håller med om att vi har haft en mycket positiv utveckling med fantastisk tillväxt, hög sysselsättning och ordning och reda på finanserna samtidigt som vi har haft en synkroniserad världstillväxt. Men hon menar att det nu är dags att börja tänka på konsekvenserna och den ravin som vi riskerar att hamna i efteråt. – Vi har spänt bågen under en lång tid och det kommer att få konsekvenser inte minst på bostadsmarknaden, säger Annika som inte är främmande för att någon form av fastighetsskatt införs. Ska vi ha en välfärd måste den finansieras. Kapital och människor är lättrörliga, fastighetsskatter är fasta och har en fördelningseffekt, säger hon.

Jens Henriksson, vd på Folksam, menar att det är lätt att kritisera Riksbanken men det är en helt annan sak att själv vara den som fattar besluten. Riksbanken har fått upp en bra ånga i svensk ekonomi och vi närmar oss inflationsmålet på 2 procent. På frågan om hur Brexit kommer att påverka omvärlden säger han att det framförallt är britterna själva som kommer att påverkas med försämrade handelsvillkor. Men det kommer även att ha effekter på Sverige som ett litet, öppet och handelsberoende land.

Hur ska vi då förhålla oss till militära risker i vår omgivning där kanske framförallt Ryssland utgör det största upplevda hotet med sin geografiska närhet? Dennis Gyllensporre, Generallöjtnant och chef för Högkvarteret på Försvarsmakten, menar att vi har en god beredskap sett till hotbilden. Vi har ett gott samarbete med länderna i vårt närområde som vi behöver fortsätta att utveckla. Men om man får tro de 175 personer som var på plats i Clarion Hotel Wisbys trädgård denna morgon så är fler oroliga för krig nu än vad de var för tjugo år sedan.

Som pensionssparare är det många faktorer att ta hänsyn till. Hur ska man egentligen tänka när det kommer till sina placeringar? Christoffer Folkebo, vd och koncernchef på Max Matthiessen lyfter fram vikten av att ha en långsiktig plan. Som ung kan man ta mer risk i sin portfölj för att sedan dra ned risken när det närmar sig pensionen. Det är helt omöjligt att försöka parera chockerna i marknaden, avslutar Christoffer.

Du kan följa Max Matthiessens närvaro i Almedalen på vårt newsroom och i våra sociala kanaler. Läs mer om programmet på www.maxm.se/almedalen