Hur ser sparmarknaden ut 2030?

Det var en panel med skilda åsikter som samlades för att debattera framtidens pensionssystem på tisdagsmorgonen vid Max Matthiessens seminarium i Almedalen. Hur kommer utvecklingen se ut framöver när ett större ansvar läggs på den enskilde individen och finns det en risk att ett fåtal aktörer får en alltför dominerande ställning i marknaden?

Utifrån dagens förutsättningar kommer vi att få en pension som motsvarar ungefär 50 procent av lönen inom en snar framtid, visar statistik som Min Pension har tagit fram. – Om man förväntar sig en pension på 70 procent av sin lön är det ett stort gap att fylla, säger Mats Langensjö, f.d. AP-fondsutredare, och understryker samtidigt betydelsen av tjänstepensionen.

Majoriteten gör inga aktiva val i sin tjänstepension. Anna-Karin Hatt, vd på Almega, menar att många undviker att göra val av rädsla för att välja fel. Inom kollektivavtalen finns upphandlade ickevalsalternativ för den som inte vill välja själv. Glenn Nilsson, vice vd på Max Matthiessen, ser ett problem med att en allt för betydande andel ligger i ickevalsalternativen. Frans Lindelöw, vd på Skandia, är inne på samma spår. – Om en för stor koncentration av investeringarna ligger i 100 svenska aktier, vad händer om någon av pensionskassorna vill ur ett bolag?

En av de viktigaste faktorerna som avgör den framtida pensionen är hur väl kapitalet förvaltas. Men allt är inte bara avkastning och avgifter. Det är för lite fokus på försäkringsdelarna i tjänstepensionen anser Frans Lindelöw. – De flesta har bättre koll på vad hemförsäkringen täcker än vad som händer om man drabbas av ett olycksfall eller dör i förtid. Här måste vi i branschen ta ett större ansvar, säger Frans.

En annan viktig parameter som avgör den framtida pensionen är storleken på inbetalda premier vilket ledde in panelen på diskussionerna kring flexpension som har tillkommit som ett komplement till tjänstepensionen. – Vi insåg att pensionsnivåerna i den premiebestämda ITP-pensionen blev för låga men vi enades efter många förhandlingar om de här nivåerna, säger Thomas Eriksson, affärsansvarig på Ledarna. Efter det har flexpension tillkommit. Anna-Karin Hatt kompletterar med att hon är nöjd över att man landade flexpensionsförhandlingen och att det är en bit på väg men att man också måste hjälpa till själv genom att pensionsspara privat. Här menar Anna-Karin att det var ett stort misstag att regeringen tog bort avdragsrätten för privat pensionssparande vilket sänder motsatta signaler.

På frågan om vad den nya ITP-upphandlingen kommer att innehålla ville Anna-Karin inte avslöja några detaljer men enligt Thomas kommer det att bli mer fokus på hållbarhet.

Du kan följa Max Matthiessens närvaro i Almedalen på vårt newsroom och i våra sociala kanaler. Läs mer om programmet på www.maxm.se/almedalen