Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Aktieterminerna pekar uppåt
  • Eurozonen: ZEW-index, kl. 11:00

New York-börsens stora index inledde veckan med försiktiga uppgångar. Storbolagsindexet Dow Jones steg 0,13 procent under måndagen medan det bredare indexet S&P500 ökade 0,12 procent. Sjukvård- (0,46%), telekom- (0,71%) och fastighetssektorn (1,07%) ledde åtta av elva sektorer uppåt inom S&P. Energisektorn (-0,55%) såg störst nedgångar och indexen hölls även tillbaka av att IT- (-0,06%) och finanssektorn (-0,24%) höll sig under nollstrecket. IT-sektorn har varit dragloket för årets tidigare uppgångar och sedan årsskiftet har sektorn stigit över 20 procent. Finanssektorn inledde året svagare men har stigit nästan 5 procent de senaste tre månaderna. Den tekniktunga Nasdaq-börsen sjönk 0,05 procent under gårdagen. Den senaste tiden har börsentimentet varit svagare och marknaden är något avvaktande. I den ekonomiska kalendern väntar centralbankskonferens i Jackson Hole på torsdag (mer info nedan)

Nu på morgonen ligger Tokyobörsen kring nollstrecket medan de kinesiska börserna och en rad andra asiatiska börser pekar uppåt. Under den asiatiska handelssessionen steg oljepriset drygt 0,4 procent (Brent-oljan kring 51,8 USD/fatet) efter gårdagens fall på drygt 2 procent. Marknaden följer även USA och Sydkoreas årliga militärövning, som inleddes igår. Läget har varit mycket spänt på Koreahalvön, efter att Nordkorea i juli testsköt två ballistiska robotar. Tidigare år har Nordkorea ”svarat” med rakettester och andra provokationer i samband med USA och Sydkoreas försvarsövningar. I skrivande stund pekar även de europeiska aktieterminerna uppåt. För vidare information om utvecklingen på marknaden, se Max Matthiessens placeringsutsikter och veckobetraktelser.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI 225 SHANGHAI HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
0,13% 0,12%  -0,05%  0,01%  0,98%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

DAX CAC40 FTSE100 EURO STOXX
Frankfurt Paris London Eurozonen
 0,46%  0,33%  0,35%  0,38%

Uppgifter per klockan 08:22

Klockan 11:00 släpps tyska ZEW-index, som mäter investerarnas förtroende för ekonomin. Under onsdagen väntar även Flash-PMI för Eurozonen, föregående månad sjönk kompositindikatorn (tillverknings- och tjänstesektorn) från 56,3 till 55,7 enheter. Nivåer över/under 50 indikerar att aktiviteten i ekonomin ökar/minskar. På torsdag publiceras svensk arbetsmarknadsstatistik. Föregående månad var arbetslösheten (15-74 år) 7,4 procent. I säsongsrensade termer låg arbetslösheten lite lägre på 6,6 procent, att jämföra med 7,0 respektive 7,4 procent för samma period för ett och två år sedan. På torsdag startar även den årliga centralbankskonferensen i Jackson Hole, USA. Investerare kommer att följa rapportering efter eventuella indikatorer på policyförändringar från centralbanker världen över. Medieuppgifter gör dock gällande att inga penningpolitiska nyheter är att vänta från ECB:s Mario Draghi. På fredag väntar japanska inflationssiffror och den tyska konjunkturindikatorn IFO-index.

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.