Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Aktieterminerna kring nollan
  • Eurozonen: Flash-PMI från 55,7 till 55,8
  • Sverige: Arbetslöshet, kl. 9:30
  • USA: Centralbankskonferens i Jackson Hole

New York-börsen vände nedåt under gårdagen, efter Trumps utspel om muren och handelsavtalet NAFTA. Storbolagsindexet Dow Jones backade 0,40 procent medan det bredare indexet S&P500 sjönk 0,35 procent. Natten mot onsdag sade Trump, under ett kampanjmöte i Arizona, att han är villig att gå så långt som en ”government shutdown” för att bygga sin mur mot Mexiko. Trump ifrågasatte även USA:s fortsatta medverkan i det nordamerikanska handelsavtalet NAFTA. Uttalandet sänkte börssentimentet under gårdagen och vände den globala börsuppgången som utlöstes under tisdagen, då marknaderna steg mot bakgrund av att nyhetssidan Politico rapporterade att Vita huset och de republikanska ledarna i Kongresshuset gjort framsteg vad gäller grundpelarna för ny skattelagstiftning.

Idag är det fokus på den årliga centralbankskonferensen i Jackson Hole, USA. Investerare kommer att följa medierapporteringen efter eventuella indikatorer på policyförändringar från centralbanker världen över. Medieuppgifter gör dock gällande att inga penningpolitiska nyheter är att vänta från ECB:s Mario Draghi.

Nu på morgonen är Tokyobörsen ned drygt 0,40 procent och det är även röda siffror på Shanghaibörsen. Hong Kong-börsen är åter öppen, efter att en tyfon-varning stängde marknaden under onsdagen. I skrivande stund ligger de europeiska aktieterminerna kring/strax över nollstrecket. För vidare information om utvecklingen på marknaden, se Max Matthiessens placeringsutsikter och veckobetraktelser.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI 225 SHANGHAI HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
-0,40% -0,35%  -0,42%  -0,21% 0,51%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

DAX CAC40 FTSE100 EURO STOXX
Frankfurt Paris London Eurozonen
 -0,01%  0,11%  0,10%  0,09%

Uppgifter per klockan 08:25

igår publicerades Flash-PMI för Eurozonen. Kompositindikatorn (tillverknings- och tjänstesektorn) steg marginellt från 55,7 till 55,8 enheter. Tjänstesektorn backade från 55,4 till 54,9 medan tillverkningssektorn stärktes från 56,6 till 57,4. Nivåer över/under 50 indikerar att aktiviteten i ekonomin ökar/minskar. Klockan 9:30 publiceras svensk arbetsmarknadsstatistik. Föregående månad var arbetslösheten (15-74 år) 7,4 procent. I säsongsrensade termer låg arbetslösheten lite lägre på 6,6 procent, att jämföra med 7,0 respektive 7,4 procent för samma period för ett och två år sedan. På fredag väntar japanska inflationssiffror och den tyska konjunkturindikatorn IFO-index.

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.