Trump alltmer isolerad

Veckobetraktelser

  • Volatiliteten återuppstånden
  • Osäkerheten i marknaden ser ut att bestå

De gångna veckorna har volatiliteten visat tillfälliga tecken på liv, där Trumps agerande har varit en drivande faktor. Förra veckans maktutspel mellan Trump och Kim Jong-Un har denna vecka helt överskuggats av det amerikanska näringslivets tydliga vilja att distansera sig från presidenten via avhopp från diverse rådgivande grupper. Den senaste tidens utveckling, däribland presidentens hanterade eller brist på hanterande av händelserna i Charlottesville, är tydligt negativ för administrationen och det är för tillfället svårt att se att utlovade hälsovårdsreformer, skattesänkningar och infrastruktursatsningar alls kommer att gå i mål. Presidenten blir alltmer isolerad och eventuella vallöften är nu helt frikopplade från utvecklingen i marknaden. Rykten under torsdagskvällen gällande Gary Cohn, ekonomisk rådgivare till Trump och tilltänkt ny Fed-chef, och hans eventuella avgång fick marknaden att trycka på säljknappen och osäkerheten kring administrationens genomförandeförmåga är starkt ifrågasatt.

Den gångna rapportsäsongen, om än relativt stark i USA, har inte resulterat i positiva estimatrevideringar i samma utsträckning, enligt Goldman Sachs. För Sveriges del visade sig förväntningarna vara delvis för höga, vilket var särskilt tydligt i verkstadssektorn där relativt bra rapporter fick negativt mottagande av marknaden. Stora valutarörelser har också varit bidragande till den svenska marknadsutvecklingen under sommaren som varit relativt svagare än övriga marknader. Investerarnas vilja att fortsätta att sälja volatilitet och de tydliga flödesströmmarna till passiva indexprodukter och framför allt ETF:er i USA gör marknaderna uppenbart sårbara med risk för överdrivna rörelser som följdeffekt. Det faktum att den amerikanska marknaden på uppsidan fortsatt drivs av endast ett fåtal bolag bidrar till den potentiella sårbarheten.

 

Inflationen har varit i fokus under veckan

En starkare än väntad svensk inflationssiffra under veckan eldade på den redan starka kronan. Uppgången i inflationen ser dock ut att vara tillfällig då charterresor var en starkt bidragande faktor och då beräkningen därav är under förändring. Alltså en avklingande effekt. Den senaste tidens kronförstärkning kommer också pressa inflationen framöver då den har en fördröjd effekt och vi ska kanske inte räkna med något stort omslag i Riksbankens agerande i närtid.

Inflationen var också i fokus i protokollet från det senaste FOMC-mötet som släpptes under onsdagskvällen. Det visade på en splittrad direktion vad gäller inflationsförväntningarna och kommande räntejusteringar, vilket är i linje med uttalanden från diverse Fed-ledamöter under senaste veckorna. Protokollet visade vidare att frågan kring nedmonteringen av centralbankens enorma balansräkning väntas diskuteras under det kommande septembermötet. Även om ytterligare räntehöjning finns på Feds agenda prissätter marknaden i dagsläget ingen höjning fullt ut under innevarande år utan först nästa år. Överlag tolkade marknaden protokollet som något duvaktigt, med press nedåt på räntor och dollar som följd.

 

Inkommande makro är alltjämt stabil, men överraskar föga  

Vi har tidigare skrivit om att inkommande makro, om än stabil, inte överraskar positivt och det till en fallande grad. Detta har främst gällt den amerikanska ekonomin, men under sommaren har den europeiska statistiken uppvisat liknande tendenser. Detta i kombination med en stark euro, eller egentligen en svag dollar, har pressat europeiska aktier och specifikt Tyskland, där exportsektorn är stor. Valutans styrka lär dock avta om vi ser en fortsatt makroförsvagning samt om oroligheterna i marknaden består. Protokollet från det senaste ECB-mötet visade också på centralbankens oro för en alltför stark valuta samt att fortsatta stimulanser är nödvändiga för att driva inflationen. Senaste veckan har också inneburit en viss återhämtning för dollarn.

I likhet med svensk inflation förväntas inte heller den oväntade styrkan i den japanska ekonomin att bestå fullt ut. Andra kvartalets BNP-siffra var betydligt högre än förväntat, drivet av starkare inhemsk efterfrågan där den privata konsumtionen ledde uppgången. Även om flertalet ekonomer bedömer att styrkan är tillfällig, så förblir utblicken alltjämt positiv för den ekonomiska tillväxten.

IMF reviderade upp sin tillväxtprognos för Kina något under veckan, drivet av en positiv syn på pågående reformarbete till en mer uthållig tillväxt. IMF:s prognos låg dock under den kinesiska statens uttalade tillväxtmål. Inkommande statistik under veckan har dock visat på en viss konjunkturell avmattning som en följd av svagare än väntad industriproduktion samt fallande detaljhandel och investeringar under juli månad.

 

Säsongsmässigt svagare period

Sensommaren och inledningen av hösten är präglad av semestertider med lägre volymer som följd och därmed en mer lättrörlig marknad, men även av att det är en säsongsmässigt svagare period. Detta i kombination med en alltmer osäker utveckling i den amerikanska politiken samt att vi har svårt att känna någon större upphetsning över marknaderna generellt gör att vi kvarstår i vår sedan tidigare mer avvaktande syn på aktiemarknaden. Alternativen till aktier må vara få i dagens marknad, och även om den svenska marknaden har raderat årets tidigare uppgång och delvis börjar se intressant ut så kvarstår det faktum att amerikanska aktier inte har retirerat nämnvärt.

Nästa vecka väntas fokus ligga på den årliga konferensen i Jackson Hole där Janet Yellen kommer att prata om finansiell stabilitet och där Mario Darghi, efter spekulerande i media, tyvärr inte förväntas nämna eventuell timing kring pågående stimulanser.

 

Jon Arnell

Max Matthiessen Värdepapper AB

 

 

 

 

 

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.