Skör balansgång

Veckobetraktelser

  • Inga centralbanksöverraskningar
  • Anpassa förväntningarna

Veckan inleddes med förnyat vapenskrammel kring Nordkorea och en initial press nedåt på världens aktiemarknader och även om vi har fått en viss återhämtning under veckan så fortsätter räntemarknaderna att handla på den pessimistiska sidan. Den amerikanska tioåringen noterade nytt årslägsta under slutet av veckan och balanserar nu på tvåprocentsnivån. En nivå som bröts från undersidan i och med det amerikanska valet förra året, men som nu åter är i spel givet osäkerheten kring Trump, Nordkorea och Fed framför allt.

Under onsdagskvällen annonserade Vita Huset att Trump nått en överenskommelse med Demokraterna att höja skuldtaket till december. Beslutet knöts till frågan kring finansiering av katastrofhjälp i efterdyningarna av orkanen Harvey. Tidigare under dagen benämnde talman Paul Ryan Demokraternas förslag som icke gångbart. Även Finansminister Mnuchin och Senatens majoritetsledare McConnell önskade en vidare förlängning än tre månader, men Trump valde alltså att emotsätta sig tre tongivande personer vilket öppnar upp för vidare osäkerhet kring framtida frågeställningar. Marknaderna reagerade dock initialt positivt på beskedet med en studs i S&P 500, fallande korträntor och ett marginellt tryck uppåt på längre löptider.

 

Blandade tongångar hos Fed under veckan och osäkerheten består  

Den något mer hökaktiga Fed-ledamoten Stanley Fischer, som är vice ordförande och står nära Janet Yellen, meddelande under onsdagskvällen att han lämnar direktionen i förtid. Fed är nu kort fyra ledamöter samt att en osäkerhet råder kring huruvida Yellen kommer att få förlängt mandat i februari. Trump har i dagsläget en ovanlig möjlighet att omforma direktionen. Listan över potentiell ny ordförande är numera längre än endast presidentens ekonomiska rådgivare Gary Cohn som tidigare stått högt i kurs men vars glans verkar ha falnat under senare tid.

Fed-ledamoten Brainard gav ett duvaktigt tal i New York under veckan, där hon ifrågasatte uthålligheten i inflationen och manade till försiktighet vad gäller åtstramningsåtgärder, dvs. kommande räntehöjningar. Brainard fick även medhåll från Fed-ledamot Kashkari som lyfte frågan om de senaste räntehöjningarna inte har medfört en dämpad jobbtillväxt såväl som lönetillväxt med lägre inflationsförväntningar som följd. De mer hökaktiga ledamöterna Mester och Dudley framförde snarare ett budskap i linje med redan utstakad väg, dvs. vidare åtstramningar som en följd av fortsatt god ekonomisk utveckling. Feds Beige Book, som släpptes under onsdagen, visade också på positiv ekonomisk aktivitet inom alla tolv distrikt. Arbetsmarknaden betecknades som tight, men med endast en försiktig lönetillväxt. Detta följer på föregående veckas något svagare än väntade sysselsättningssiffra.

 

Riksbanken och ECB bekände färg under torsdagen  

Riksbanken lämnade styrräntan oförändrad under förmiddagen, vilket var i linje med förväntningarna. Styrkan i den svenska ekonomin lyftes fram, men inga förändringar skedde i prognoser eller räntebana. Riksbanken ligger kvar för en första höjning under mitten av 2018 och menar att inflationen kommer att nå tvåprocentsmålet om ett år. Denna bild delas inte fullt ut av marknaden som har en mer försiktig vy på inflationsutvecklingen och därmed räntebanan, även om den negativa räntan ses som absurd i den rådande rekordstarka svenska ekonomin. Även om kronan tappade något mot euron och dollarn på beskedet så är valutans styrka ett orosmoment för Riksbanken, då denna har en dämpande effekt på inflationen. Banken sitter alltjämt i kläm mellan övriga centralbanker och då främst den europeiska.

ECB med Mario Draghi i spetsen följde Riksbanken i spåren under torsdagseftermiddagen och lämnade räntan oförändrad. Nuvarande stödköpsprogram kvarstår tills årsskiftet eller längre, medan inflationsprognosen justerades ned marginellt och tillväxtprognosen upp. Den stora frågan gällde stödköpen och när de kan tänkas upphöra. Detta diskuterades under mötet enligt bekräftelse från Mario Draghi under presskonferensen men frågan kommer att avgöras definitivt vid oktobermötet. Huvudtemat för mötet var annars tillväxten, vilken är robust och bred enligt direktionen. Euron, vars styrka har varit betydande under senare tid, stärktes redan innan beskedet och tog vidare fart i och med presskonferensen och indikationer från Draghi att centralbanken ser styrkan som tecken på förbättrade ekonomiska fundamenta.

 

Skör balansgång

Det är uppenbart att centralbankerna har svårt att normalisera den expansiva penningpolitiken och att de åtstramningsåtgärder som inletts av Fed med största sannolikhet kommer dra ut på tiden. Detsamma gäller vår egen Riksbank och framför allt ECB, där Deutsche Bank ser en förlängning av stödköpen om än i en långsammare takt, som ett första steg. Den ekonomiska utvecklingen talar för åtstramningar, inte minst i Sverige, medan inflationens tama utveckling håller emot. Valutamarknadernas utveckling är också med och håller i taktpinnen, den senaste tiden kanske än mer, och kommer att påverka inflationsutvecklingen längre fram. ”Lower for longer”, dvs. fortsatt låga räntor, i kombination med en bred ekonomisk återhämtning och stabila kvartalsrapporter än så länge talar för vidare uppgång för aktier där vi har sett en viss konsolidering sista tiden om än med en negativ tilt. Vi ser fortsatt potential till en positiv avslutning på året härifrån, allt annat lika, men någon gång ska marknaderna diskontera kommande lågkonjunktur, 2019? vilket ger utrymme fram till nästa sommar. Frågan är hur långt centralbankerna har kommit då och vilken skyddskudde som skapats? Lägre avkastningsförväntningar är sunt i detta läge.

 

Jon Arnell

Max Matthiessen Värdepapper AB

 

 

 

 

 

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.