Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Aktieterminerna under nollan
  • Sverige: Konjunkturbarometern (ons)
  • Eurozonen: Flash-KPI (fre)
  • USA: PCE-index (fre)

New York-börsen avslutade den föregående veckan kring nollstrecket. Storbolagsindexet Dow Jones backade 0,04 procent under fredagen medan det bredare indexet S&P500 steg 0,06 procent. Under veckan som helhet steg Dow 0,36 procent medan S&P500 ökade 0,08 procent. Nu på morgonen är Tokyobörsen upp något medan det är röda siffror på de kinesiska börserna. Förutom fokus på resultatet i det tyska valet spekulerar marknaden att Japans premiärminister Shinzo Abe kommer att utlysa ett extraval senare under dagen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Igår var det val till den tyska förbundsdagen. Angela Merkel har suttit som förbundskansler sedan slutet av 2005 men hennes parti CDU/CSU lyckades ändå ta hem flest röster i valet (34,6% av mandaten). Det socialdemokratiska partiet (SPDS) blev näst störst (21,7%) medan det högerpopulistiska AfD blev det tredje största partiet (13,5%). Även om resultatet till stor del står för kontinuitet är det en försvagad Merkel som nu söker regering, när de stora partierna förlorat mandat till nykomlingen AfD. Den tidigare koalitionen är bruten och CDU/CSU förväntas söka regeringsstöd av det liberala partiet FDP och de gröna. Euron föll inledningsvis efter valet mot dollarn.

Idag fortsätter även Brexit-förhandlingarna i Bryssel. Under fredagen sade Theresa May i ett tal att Storbritannien vill ha en tillfällig övergångsperiod efter det officiella utträdet i mars 2019. I övrigt kan nämnas att kreditvärderingsinstitutet Moodys har sänkt Storbritannien betyg från Aa1 till Aa2 och ändrad utsikterna från negativa till stabila. Nedgraderingen sker mot bakgrund av dämpade tillväxtutsikter och försämrade offentliga finanser. Moody’s ser det inte heller som sannolikt att ett handelsavtal är på plats innan Brexit-datumet.

I skrivande stund pekar de europeiska aktieterminerna nedåt. För vidare information om utvecklingen på marknaden, se Max Matthiessens placeringsutsikter och veckobetraktelser.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI 225 SHANGHAI HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
-0,04% 0,06% 0,50% -0,32% -1,06%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

DAX CAC40 FTSE100 EURO STOXX
Frankfurt Paris London Eurozonen
-0,29% -0,12% -0,22% -0,23%

Uppgifter per klockan 08:27

På onsdag publiceras konjunkturbarometern, som mäter temperaturen i svensk ekonomi. Föregående månad sjönk indikatorn från 112,3 till 110,7 enheter. Nivåer över 100 enheter indikerar att läget är starkare än normalt medan noteringar över 110 enheter signalerar att läget är mycket starkare än normalt. Det var framförallt indikatorn för tillverkningsindustrin som drog ned barometern. Hushållsbarometern sjönk från 102,2 till 100,3 enheter.

På fredag väntar inflationssiffror för både Eurozonen (Flash-KPI för september) och USA (PCE-index för augusti). Den slutgiltiga siffran för augusti indikerade att inflationstakten steg från 1,3 till 1,5 i Eurozonen medan kärninflationen (ex. energi, mat, alkohol och tobak) var oförändrad på 1,2 procent. PCE-index är den amerikanska centralbanken Federal Reserves utvalda inflationsindikator. I juli sjönk kärn-PCE från 1,5 till 1,4 procent, en bit under målet på 2 procent. Konsumentprisindex, som redan släppts, var oförändrad på 1,7 procent i augusti.

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.