Nedtrappningen inleds

Veckobetraktelser

  • Förnyad kraft i den europeiska ekonomin
  • Överraskningspotential kommande vecka

Den senaste tiden har medfört ett ökat risktagande med en positiv underton i marknaderna, där också den amerikanska räntan likväl som dollarn har rört sig uppåt. Dollarns återkomst är positivt för de svenska verkstadsbolagen, vilket också till viss del drivit på den svenska marknaden. Räntan bör kunna stiga en bit till innan den blir hämmande för aktiemarknaden och även om andelen kvantitativa lättnader snarast minskar framöver ska det ses utifrån det faktum att den globala återhämtningen fortskrider och bör kunna vara uthållig i detta läget även om nedsidesrisker alltjämt kvarstår. Vi håller kvar vid vår mer positiva vy, vilken vi intog efter sommaren och menar att det mesta fortsatt talar för aktier trots orosmoment så som geopolitiska faktorer, värderingar på den höga sidan i vissa marknader och en rädsla för att centralbankerna hamnar efter kurvan och stramar åt för fort. Potentialen finns där för en god avslutning på året, givet en fortsatt stabil makroekonomisk- såväl som företagsekonomisk utveckling och vidare stimulativt klimat.

 

Centralbankerna agerar riktkarl

Centralbankerna har återigen dominerat veckans nyhetsflöde, om än att marknadernas reaktioner har varit begränsade. Norges centralbank lämnade styrräntan oförändrad i enlighet med förväntansbilden, men höjde räntebanan något på längre sikt. Beskedet var på den hökaktiga sidan, vilket medförde en starkare norsk krona som följd. För svensk del släpptes protokollet från Riksbankens senaste möte, vilket visade på en tydlig oro för den starka kronan och att direktionens agerande är avhängigt ECB:s väg framåt.

När det kommer till ECB så rapporterade Reuters under veckan att eurons styrka är en vågdelare vad gäller direktionens inställning till nedtrappningen av de kvantitativa lättnaderna. Källor pekade på Tysklands vilja att avsluta obligationsköpen, medan andra önskar en initial minskning av köpen enligt tidigare spekulationer. Splittringen kan komma att innebära att marknaden får vänta längre än det kommande mötet i oktober på ett definitivt beslutsdatum. Det har redan spekulerats om en förskjutning till december. Veckan har dock bjudit på en del hökaktiga kommentarer från några direktionsmedlemmar, där kontentan har varit att deflationshotet nu anses vara borta vilket skulle medföra att motiveringen bakom tillgångsköpen nu delvis är borta.

Federal Reserve har dock varit den stora fokuspunkten under veckan där Janet Yellen under onsdagskvällen meddelade att styrräntan lämnas oförändrad, men att nedtrappningen av centralbankens balansräkning inleds i oktober. Den enorma balansräkningen som idag omfattar 4 500 biljoner dollar kommer att minskas med 10 miljarder per månad via icke återinvestering av kuponger med en stegvis ökning. Fed meddelade vidare att ambitionen om ytterligare en höjning under året kvarstår, vilket indikerar december som trolig tidpunkt. Marknaden prissätter i och med beskedet en högre sannolikhet för en decemberhöjning, vilken steg från strax under 50 procent till nu över 60 procent. För 2018 väntas tre höjningar. Marknadens initiala reaktion på beskedet var att handla upp såväl tioåringen som dollarn, men båda gav senare upp delar av uppgången.

 

Makroutvecklingen alltjämt stabil

Makrodata under inledningen av veckan kom in på den svagare sidan, om än inget märkbart. Philly Fed i USA å andra sidan noterade en ökning under september, likväl som konfidensindex för eurozonen som noterades på sexton-årshögsta. Veckan avslutades med preliminära beräkningar på PMI för såväl service- som tillverkningsindustrin, där det kombinerade inköpschefsindexet för Europa steg något under september medan förväntningarna låg för en marginell försvagning. Enligt IHS Markits, som genomför undersökningen, avslutades sommaren med en ökad aktivitet och siffrorna signalerar förnyad kraft för ekonomin om än att eurons styrka är en orosfaktor. För den amerikanska ekonomin inkom PMI-siffran efter vår publicering och vi återkommer kring detta i nästa veckas betraktelser.

 

Potential för rörelser under kommande veckan

Även om Vix-index återigen handlat under 10 finns det potential för större rörelser under den kommande veckan där en icke önskvärd upptrappning i Nordkoreasituationen definitivt finns med i ekvationen. Men där också spekulationer och rykten, via vällästa Politico, rörande detaljer kring den beryktade men ännu ej fastställda amerikanska skattereformen kan komma att levereras under kommande vecka. Trumps redan aviserade tal den 29 september pekas ut som potentiell leveranstidpunkt. Möjligt är dock att vi erhåller information tidigare än så via finansminister Mnuchin alternativt Trumps ekonomiska rådgivare Cohn. Rykten gör även gällande att senatens majoritetsledare Mitch McConnell planerar för en omröstning kring hälsovårdsreformen under kommande vecka. Frågan är bara vad dessa rykten är värda givet tidigare besvikelser och Trumps svårigheter att leverera. I det här läget är nog marknaderna inställda på ett icke-event, vilket öppnar upp för positiva överraskningar.

Under söndagen går Tyskland till val. Men vad som tidigare hade potential att bli en marknadshändelse handlar nu snarare om vem Merkels parti CDU kommer att bilda koalitionsregering med. Detta kommer antagligen att ta lite längre tid att utröna och utan några större implikationer på marknaderna under den kommande veckan.

 

 

Jon Arnell

Max Matthiessen Värdepapper AB

 

 

 

 

 

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.