Momentum på uppsidan kvarstår

Veckobetraktelser

  • Kommer skattereformen passera?
  • Janet Yellen blandar och ger

Stockholmsbörsen lägger en stark vecka bakom sig med en uppgång på närmare två procent, där cykliska sektorer såväl som banker har drivit på. Den svenska marknaden må vara överköpt på kort sikt med viss sättningsrisk, men den underliggande trenden är alltjämt positiv och uppgången ser ut att hålla i sig in i fjärde kvartalet. Beskedet att Stefan Ingves får förlängt mandat mottogs positivt av marknaden under fredagen, med fallande krona och ränta som följd. Förlängningen ska ses i ljuset av att den redan utstakade vägen förblir och att ett osäkerhetsmoment försvinner, även om den nuvarande penningpolitiken kan anses förlegad. Det är ändå ECB som styr givet Ingves fokus på kronan.

ECB:s Mario Draghi poängterade i ett tal under veckan att den ekonomiska utvecklingen är såväl stabil som bred sett över länder och sektorer. Han lämnade dock inga direkta ledtrådar kring eventuella åtstramningsplaner, men flaggade för att vidare stimulanser är nödvändiga för att realisera inflationsutvecklingen på uppsidan. En svagare euro kan vara det som hjälper den europeiska centralbanken att frånträda de nuvarande stimulanserna, om än att man först annonserar en förlängning av stödköpen in i nästa år men i en lägre takt.

Utfallet i det tyska valet under föregående helg ledde också till en försvagning i valutan, vilket föll ut enligt förväntan fastän Angela Merkels makt nu avtagit betydligt. Merkels parti CDU/CSU erhöll 33 procent av rösterna och blev det största partiet, men resultatet var det svagaste sedan 1953. Nu är det bildandet av en koalitionsregering som står högst på agendan och även om osäkerheten lär bestå en tid framöver ser Deutsche Bank endast mindre risker kopplade till detta förfarande.

 

Ny skattereform på bordet  

Vi skrev i förra veckan att en eventuell skattereform inte längre var diskonterad i marknaden och att det därmed fanns utrymme för positiva överraskningar. Marknaden valde också, trots en stor portion osäkerhet, att handla upp såväl amerikanska småbolag som dollar och ränta på beskedet om en ny skattereform under onsdagskvällen. Skattereformen, som i detta läge är helt ofonderad, måste passera kongressen och meningarna är delade hur stor påverkan kommer bli på budgetunderskottet. Även om Trumpadministrationen, med finansminister Mnuchin i spetsen, menar att reformen kommer betala sig självt via starkare affärsklimat och tillväxt ser majoriteten av tillfrågade ekonomer ett ökat underskott framöver. Talman Paul Ryan, som står bakom reformen, benämner detta som ett ”now or never moment”, men frågan är hur stora delar av förslaget som går hela vägen till eventuellt lagstiftande.

 

Yellen bjöd på mixade signaler

Likt Mario Draghi gav även Janet Yellen ett tal under veckan, men budskapet var något mer mixat. Yellen lyfte fram risken för att Fed underskattar styrkan i arbetsmarknaden och därmed riskerar överhettning och inflationsproblem framöver. Samtidigt gav hon uttryck för en önskan att se en mer uthållig inflation kring två procent innan eventuella policyförändringar och att Fed måste förbli flexibel i sitt agerande beroende på inkommande data. Marknaden höjde dock sannolikheten något för en decemberhöjning av räntan, nu 70 procent, efter Yellens framträdande. Fed-ordföranden var dock inte den enda ledamoten som talade under veckan, utan även John Williams och Esther George gjorde framträdanden. Ledamot Williams uttalade sig om att den potentiella nya ”normalräntan” skulle kunna ligga runt 2,5% och att Fed bör höja gradvis, om än att det inte är mycket den behöver höjas under kommande år. Fed-ledamot George upprepade mer eller mindre samma tankar.

 

Fortsatt god utveckling makromässigt

PMI-siffrorna för såväl Tyskland som Eurozonen som vi nämnde föregående vecka överraskade som bekant på uppsidan, medan kompositet för amerikansk del föll något där en försvagning inom servicekomponenten var drivande. Denna vecka har bjudit sentimentssiffror, där konsumenterna i Europa uppvisade en något mer positiv ton än väntat medan USA-siffran kom in marginellt svagare. USA levererade även den sista beräkningen av andra kvartalets BNP-siffra, vilken reviderades upp något till 3,1 procent. För Tysklands del erhöll vi även sentimentsdata kring affärsklimatet i form av IFO-index som föll något drivet av svagare förväntningar.

 

Potentialen för vidare uppgång alltjämt intakt

Enligt Goldman Sachs befinner sig S&P 500 i den femte längsta perioden utan en femprocentig korrektion och om mönstret håller i sig till och med mitten av december är det den längsta någonsin. Goldman menar att lågvolatilitetsrallyn kan vara länge och att värderingsfaktorn inte alltid är den bästa att följa i detta läget. Så länge marknadsaktörer fortsätter att sälja volatilitet vid tillfälliga spikar uppåt och köpa eventuella dippar i aktiemarknaden ser denna lågvolatilitetsmarknad ut att vara intakt. Enligt Goldmans strateger är det ännu inte någon lågkonjunktur eller björnmarknad i antågande och de anser att aktiemarknaden kan orka med att diskontera eventuella åtstramningsåtgärder från centralbankerna så länge som man finner stöd i den ekonomiska tillväxten.

Utöver geopolitiska risker är de största hoten mot dagens marknader vikande kvartalsrapporter, där nästa rapportperiod är i antågande, samt en alltför snabb eller aggressiv räntehöjningscykel.

 

 

Jon Arnell

Max Matthiessen Värdepapper AB

 

 

 

 

 

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.