”It’s all about inflation”

Veckobetraktelser

  • IMF ser positivt på den globala utvecklingen
  • Amerikanska banker infriar förväntningarna

Veckan har bjudit på en avvaktande utveckling i väntan på rapportsäsongen, där även protokollet från det senaste FOMC-mötet var av intresse. I övrigt släppte IMF sin World Economic Outlook under veckan i vilken den globala tillväxtprognosen reviderades upp något. Förväntansbilden ligger nu för en BNP-tillväxt om 3,7 och 3,8 procent för 2017 respektive 2018, vilket är något högre än konsensusförväntan. Uppgraderingen är driven av en förbättrad utblick för såväl USA som Europa, Japan och Kina. Prognosen för Storbritannien lämnades oförändrat. IMF pekade på hög konfidensnivå hos såväl konsumenten som näringslivet som bidragande faktorer till den fortsatta utvecklingen. Prognoserna inkluderar inte några eventuella positiva effekter av Trumps föreslagna skattereform, vilket möjligtvis skulle lämna potential på uppsidan om den blir av.

 

Oro i leden och mixat budskap

Protokollet från det senaste FOMC-mötet visade på en viss oro för att den låga inflationen kanske inte bara beror på tillfälliga eller övergående faktorer. Det framkom även att flertalet ledamöters beslut gällande ränteförändring är avhängigt att inkommande statistik stärker bilden av en inflation på uppåtgående. Protokollet visade vidare att viss försiktighet vad gäller åtstramande åtgärder är befogat medan inflationstrenden utvärderas. Flera Fed-ledamöter har uttalat sig de senaste dagarna, där budskapet har varit mixat på totalen vad gäller kommande räntejusteringar och synen på den ekonomiska utvecklingen och då främst inflationen. Marknaden prissätter alltjämt en hög sannolikhet för en räntehöjning vid decembermötet, om än att den kommit ned marginellt under veckan.

 

”It’s all about inflation”

Det är framförallt inflationen som står i fokus i debatten, där även oro finns för att den ska skjuta iväg på uppsidan som en följd av den starka arbetsmarknaden i USA och en kommande press uppåt på lönerna. Något som den senaste sysselsättningsrapporten gav visst hopp om. En av många funderingar kring inflationsutvecklingen som lyfts under senare tid är dock huruvida ”Philipskurvan” fortfarande visar på ett relevant samband eller om vi faktiskt, som flertalet analyser pekar på, har en flack kurva. Det vill säga att den sjunkande arbetslösheten inte har någon effekt på inflationen som en följd av globalisering, den teknologiska utvecklingen samt att det råder en större flexibilitet i arbetslivet med en ökande andel egenanställda idag.

Detta lyftes av den välrenommerade analysfirman Capital Economics (CE) vid en konferens i Stockholm i veckan, där även de lågt förankrade inflationsförväntningarna samt den generellt sett låga tilltron till att eventuella policyförändringar kan förändra något är en del av förklaringen. Vidare menar CE att mycket tyder på att det finns ytterligare kapacitetsutnyttjande i flertalet ekonomier, vilket håller nere inflationen. Storbritannien, Japan och till exempel Tyskland har de lägsta arbetslöshetsnivåerna sedan 90-talet utan något större tryck uppåt på inflationen. Det är också avsaknaden av inflation som håller tillbaka centralbankerna från att strama åt trots att vi har en hygglig tillväxt i stora delar av världen, något som CE lyfter fram som den största risken framöver. Det vill säga att tillgångsbubblor tillåts växa samt att centralbankernas manöverutrymme kan komma att vara begränsat vid en eventuellt kommande nedgång i ekonomin. Samtidigt är det alltför hårt åtstramande centralbanker som skrämmer många marknadsaktörer, även om räntorna behöver klättra en bra bit innan de blir en motvind för aktier i detta läget. Centralbankerna har minst sagt en mycket smal väg att vandra där kommunikation med marknaderna är av yttersta vikt. Under fredagseftermiddagen inkom också den senaste inflationsstatistiken i USA. Ökningen var marginellt svagare än väntat, där kärninflationen hamnade på 1,7 procent mot förväntade +1,8 procent.

 

Draghi pratar ned europeiska räntor

Apropå löneinflation är Europa ännu inte där, enligt Mario Draghi som i ett tal under veckan också lyfte fram att räntorna kommer förbli låga ”well past” avslutandet av QE. Draghi poängterade att ”well past”-referensen är mycket viktig. En fråga som debatteras i marknaden är när ECB kommer att inleda åtstramande åtgärder, något som förhoppningsvis kommande möte i slutet av oktober kan ge någon vägledning om.

 

Bankrapporter i USA har inlett rapportsäsongen

Amerikanska banker sparkade under veckan igång rapportsäsongen. Hittills har JP Morgan och Citi Group rapporterat högre intjäning på sista raden än förväntat drivet av god kostnadsdisciplin och lånemarginaler. Men svaga tradingresultat och framförallt en ökning av provisioner relaterade till kreditförluster satte viss press på aktierna. Under fredagen inkom även Bank of America något starkare än väntat, men i likhet med sina två sektorkollegor aviserades ett tradingresultat tyngt av den rådande lågvolatilitetsmiljön. Många analytiker ser dock fortsatt positivt på sektorn som en följd av tron på stigande räntor framöver framför allt.

För Sveriges del startar rapportsäsongen på riktigt i nästa vecka med bland annat Atlas Copco, Assa Abloy, Telia och Ericsson på agendan. Verkstadssektorn är av särskilt intresse givet den starka utvecklingen under året, där frågan är om bolagen kan bekräfta den positiva makroutvecklingen.

 

Med detta önskar vi en trevlig helg!

 

 

Jon Arnell

Max Matthiessen Värdepapper AB

 

 

 

 

 

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.