”Crash and taxes”

Veckobetraktelser

  • Kvartalsrapporter ger stöd
  • Inflationen kommer, eller?

I veckan var det 30 år sedan den svarta måndagen när Dow Jones tappade över 20 procent på en dag. Deutsche Bank belyste i en analys i veckan vikten av att allokera till rätt marknad. En investering i S&P 500 alternativt Nikkei-index dagen efter kraschen hade till dags datum genererat 2 123 procent respektive 41 procent i dollartermer. Högt upp på vinnarlistan återfinns även spanska och italienska statsobligationer där konverteringen till euron och senare ECB:s tillgångsköp har varit starkt bidragande. I andra änden har vi råvaror så som guld och olja, vilket visar på svagheten i en icke avkastande tillgång på lång sikt. Tvingande försäljningar via regelstyrd handel och margin calls bidrog till det stora fallet och även om orsakerna var fler och att vi har en mer uppstyrd reglering idag som många menar skulle lindra en eventuell fallhöjd, finns det ändå paralleller att dra till dagens indexfascination och en ökande koncentration i marknaderna.

 

Kvartalsrapporterna styr sentimentet  

Atlas Copco slog förväntningarna på såväl orderingång som vinst i tredje kvartalets rapport. Asien pekades ut som en extra stark region med Kina som motor och bolaget gav en positiv prognos om efterfrågan framöver. Atlas förra kvartalsrapport ledde till allmänt börsfall under sommaren där just orderingången var en besvikelse, men veckans rapport ger stöd till verkstadssektorn och marknaden som helhet. Handelsbanken, som var först ut bland de svenska bankerna, straffades av marknaden på en försämrad kostnadsbild trots en överlag relativt stark rapport. Volvo som rapporterade under fredagsmorgonen kom in betydligt starkare på alla punkter och satte nya kursrekord, medan Ericsson prickade de lågt ställda förväntningarna med ett lättnadsrally som följd.

I USA levererade IBM en betydligt starkare rapport än väntat, med ett kraftigt uppställ i aktien som följd och med det en ny milstolpe när Dow Jones index tog sig över 23 000-nivån. Bolaget har en lång svit av rapportbesvikelser bakom sig. Streamingtjänsten Netflix fortsätter att växa, även om det egenproducerade materialet tär på sista raden enligt senaste rapporten. Aktien tillhör årets vinnare med en uppgång på närmare 60 procent.

 

Ett steg närmare en skattereform

Den amerikanske finansministern Steven Mnuchin hotade med en ”betydlig korrektion” i marknaden i det fall kongressen inte lyckas driva igenom skattereformen. Uttalandet är från en intervju i podden Politico Money, där det även framkom en ”absolut garanti” att Trump kommer att godkänna ett stort skatteförslag innan årsskiftet. Vidare anser Mnuchin att riskerna i den amerikanska ekonomin för närvarande är marginella även om dessa inte alltid är uppenbara på förhand. Under torsdagskvällen röstade också senaten igenom nästa års budget, vilket möjliggör för republikanerna att ta nästa steg i genomförandet av skattereformer.

Rykten gör också gällande att valet av en ny Fed-ordförande nu är nära och att ett eventuellt besked kan komma under inledningen av november. Mest arbetsro för marknaderna i vår mening skulle vara att Janet Yellen erhåller ett förlängt förtroende. Under torsdagskvällen sjönk dock räntorna på spekulationer om att den något mer duvaktige Fed-ledamoten Jerome Powell skulle vara den mest troliga kandidaten i dagsläget.

 

Höjda röster kring Trumps psykiska hälsa

SvD Näringsliv publicerade en skrämmande eller intressant artikel under veckan, beroende på infallsvinkeln, som belyste den psykiska hälsan hos den amerikanska presidenten. Frågan som 27 av USA:s främsta psykiatriker och forskare försöker besvara i en ny bok är huruvida presidenten är farlig för sig själv och andra? Allt fler röster höjs nu inom såväl republikanerna som kongressen där också det 25:e tillägget har varit på tal, det vill säga möjligheten att avsätta en sittande president om denne inte befinns vara i skick att utföra sitt ämbete.

 

Åtstramning eller ej?

I och med IMF:s årsmöte framträdde ett antal centralbankschefer där Janet Yellen argumenterade för att den senaste tidens svagare inflation endast är tillfällig och att den bör stärkas under nästa år som en följd av den fortsatt starka arbetsmarknaden. På policyfronten flaggade Yellen dock för osäkerhet och att direktionen har intagit en mer vänta-och-se-inställning. Även Mario Draghi uttryckte konfidens kring återhämtningen i inflationen, men att tålamod krävs då det kommer ta tid. Kring en eventuell nedtrappning av tillgångsköpen råder det dock osäkerhet och marknaden får vänta till nästa vecka då ECB sammanträder i hopp om klarhet. Mark Carney på Bank of England pekade på kommande räntehöjningar som en följd av en annalkande kapacitetsbrist i ekonomin, medan Kuroda på Bank of Japan argumenterade för fortsatt aggressiva stimulanser i bristen på inflation. Kuroda menade vidare att centralbanken i dagsläget inte ser ökande risker i de finansiella marknaderna i varken USA, Europa eller Japan. Detta backades även upp av Draghi som inte ser några stretchade värderingsnivåer i varken aktie- eller obligationsmarknaderna i jämförelse med historiska genomsnitt. En slutsats som inte är hel delad i marknaderna.

Kina rapporterade under torsdagen det tredje kvartalets BNP-siffra, vilken var i linje med förväntningarna på 6,8 procent. Kinas centralbank var också representerade vid IMF och argumenterade för en tillväxt om 6,9 procent under det andra halvåret i år, men poängterade att landets stora problem är skuldsättningen inom företagen och att ytterligare åtgärder krävs för att stärka den finansiella stabiliteten. Potentiell utlösande orsak av en kommande kris?

 

Med detta önskar vi en trevlig helg!

 

 

Jon Arnell

Max Matthiessen Värdepapper AB

 

 

 

 

 

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.