Tillfällig volatilitet?

Veckobetraktelser

  • Ökad optimism bland förvaltare
  • Allting är relativt

Veckan har överlag bjudit på ett fortsatt negativt sentiment, framför allt för svensk del där bostadsmarknaden fortsätter att påverka via generell bankoro givet den stora exponeringen mot bolånemarknaden. Bostadsutvecklarna fortsätter alltjämt sin kräftgång och nu lyfts även osäkerheten kring konsumtionsutvecklingen fram då lägenhetspriser och hushållens konsumtion historiskt haft en hög korrelation. Den officiella statistiken visar på några procents nedgång för bostadsrätter, men känslan är att köparna befinner sig på en betydligt lägre nivå idag och i linje med vad vi har skrivit om tidigare kan det ta tid innan marknaden hittar ett nytt jämnläge. För tillfället är det psykologin som har övertaget. Det märks också i de fastighetsrelaterade möten vi närvarar vid som är mer än välbesökta och där marknaden nu försöker utröna vilka som kommer bli kvar stående. De mer välkapitaliserade bolagen kommer att kunna utnyttja marknadsutvecklingen framöver.

 

Skakig vecka

Till och med i onsdags hade OMX åtta dagar i följd av nedgång, medan europeiska index föll sju dagar vilket är den längsta sviten sedan oktober/november 2016. Sett över en vecka tappade EuroStoxx 600 strax över tre procent, medan OMXS30 var ned närmare tre och Nikkei närmare fyra procent. Den amerikanska aktiemarknadens utveckling har inte varit fullt lika negativ och under torsdagen vände marknaderna upp drivet av en likviditetsinjektion via en omvänd repa av den kinesiska centralbanken, en positiv guidning från Cisco kring omsättningsutvecklingen samt att Wal-Mart rapporterade den starkaste försäljningen i USA på mer än åtta år.

Utöver detta röstades även Representanthusets version av skattereformen igenom under torsdagskvällen. Nu återstår en omröstning av Senatens version, där läget är mer osäkert. Dessa två ska sedan förenas för en slutgiltig omröstning i kongressen. Republikanerna siktar på att genomföra skattereformen innan jul, men i skrivande stund finns det risk att det inte sker förrän under första kvartalet. Känslan i marknaden är att en eventuell nedsida vid ett misslyckande är större än den potentiella och antagligen kortvariga positiva effekten.

 

Ökad optimism bland fondförvaltare

I Bank of America Merrill Lynch senaste förvaltarundersökning som utkom under veckan framkom det att fondförvaltarnas kassapositioner nu är nere på fyra-årslägsta och att allokeringen till globala aktier är den högsta på två och ett halvt år. Globala aktier är upp närmare 20 procent i år och fram till och med oktober har kollektivet endast varit blygsamt positiva, men har nu alltså gått in med ytterligare likviditet i marknaderna. Detta betyder att det eventuella stöd i form av kassa som tidigare funnits nu är borta och vid ytterligare neddragning av kassapositionerna ska det ses som negativt, det vill säga att marknaderna är på väg att tippa över. Positioneringsmässigt ligger förvaltarna med en undervikt mot amerikanska aktier, medan övervikten ligger i Europa och tillväxtmarknaderna. Denna typ av undersökningar ska ses som contrarian, det vill säga när alla är positiva är det läge att sälja.

 

Mixad makro

Den gångna veckan har bjudit på en blandad makroutveckling med svagare än väntad detaljhandelsstatistik i Kina, medan motsvarande siffra i USA inkom i linje med förväntansbilden och något starkare i UK. På sentimentssidan inkom University of Michigan Consumer confidence i USA något svagare under föregående vecka. På den positiva sidan återfinns den amerikanska inflationen där den senaste siffran gav styrka till den svagt uppåtgående trenden och år-över-år ligger den nu på 1,8 procent och stärker därmed bilden av vidare räntehöjningar från Fed.

 

Allting är relativt

Den senaste tidens mer negativa utveckling bör dock ses ur ett längre perspektiv och givet den starka marknaden under framför allt hösten utan större nedgångar avvaktar nu marknaden tecken på sentimentsvändning. VIX-index i USA har stigit kraftigt procentuellt under veckan, men befinner sig alltjämt på historiskt låga nivåer. Veckans rörelser syns knappt i det längre perspektivet och indexet har egentligen bara tagit sig tillbaka upp till nivåerna från augusti.

 

Med detta önskar vi en trevlig helg!

 

Jon Arnell

Max Matthiessen Värdepapper AB

 

 

 

 

 

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.