Röda siffror inför Thanksgiving

Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Aktieterminerna under nollan
  • Eurozonen: Flash-PMI, kl. 10:00

Gårdagen avslutades med röda siffror på New York-börsen. Storbolagsindexet Dow Jones backade 0,27 procent medan det bredare indexet S&P500 föll 0,08 procent. Den tekniktunga Nasdaq-börsen steg dock 0,07 procent med stöd av Amazon-aktien. Protokollet från Federal Reserves senaste möte bekräftade marknadens förväntningar om en räntehöjning den 13 december. Ledamöterna var i stort positiva till läget i ekonomin men den låga inflationen är fortfarande ett orosmoment, samtidigt som Fed-ledamöterna är oroliga över en skarp vändning av tillgångspriserna. Idag är det Thanksgiving och då är de amerikanska marknaderna stängda, på fredag är även handelsdagen förkortad.

Idag offentliggörs protokollet från ECB:s senaste möte, då centralbanken förlängde stödköpen till september 2018 men drog ned på köptakten från 60 till 30 miljarder per månad. Flash-PMI för Eurozonen publiceras också senare på morgonen. Föregående månad steg indikatorn för tillverkningssektorn från 58,1 till 58,5 enheter, nivåer över 50 indikerar att aktiviteten i ekonomin ökar.

Tokyobörsen är stängd för helgdagsfirande idag. Nu på morgonen är de kinesiska marknaderna ned. I skrivande pekar även de europeiska aktieterminerna nedåt. Igår kväll sade Stefan Löfven att regeringen kommer att fatta beslut om skärpta amorteringskrav senast om en vecka. För vidare information om utvecklingen på marknaden, se Max Matthiessens placeringsutsikter och veckobetraktelser.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI 225 SHANGHAI HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
-0,27% -0,08% Stängd -2,26% -0,62%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

DAX CAC40 FTSE100 EURO STOXX
Frankfurt Paris London Eurozonen
-0,25% -0,25% -0,05% -0,08%

Uppgifter per klockan 08:22

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.