Turbulent återhämtning på Wall Street

Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Aktieterminerna pekar uppåt

New York-börsen avslutade tisdagen på plus efter en turbulent handelssession. Storbolagsindexet Dow Jones steg 2,33 procent medan S&P500 klättrade 1,74 procent. Morgonhandeln inleddes med kraftiga fall och därefter var det bergochdalbana under stora delar av dagen. Dow Jones avslutade handeln 567 punkter uppåt och var som mest ner 567 punkter. Under måndagen föll indexet 4,6 procent. Räknat i punkter var nedgången den största någonsin – på över 1 100 punkter.

Den föregående veckan tyngdes börsen av stigande marknadsräntor. Efter fredagens oväntat höga lönesiffra ökade oron för att inflationen kan stiga snabbare än väntat och därmed räntan. Federal Reserves kommunikation kring inflationsförväntningarna var även något mer hökatigare, vilket fick marknaden att fundera kring om det kanske blir fler räntehöjningar än vad man tidigare räknat med.

Samtidigt var börsutvecklingen mycket stark under inledningen av året, vilket i sig kan spä på nervositeten när många står med goda vinster att hämta hem. Flera bedömare pekar även på att de kraftiga fallen fick fart av robotstyrd handel. Från ett bredare perspektiv är bilden av den underliggande ekonomin fortfarande ljus, även om vi befinner oss i ett moget stadium av konjunkturcykeln.

Under gårdagen röstade det amerikanska representanthuset igenom ett förslag om att förlänga finansieringen av den federala staten fram till den 23 mars. Senaten väntas rösta om det nya förslaget idag. Natten mellan torsdag och fredag löper nuvarande budget ut.

Nu på morgonen ligger Tokyobörsen något över nollstrecket, efter tidigare uppgångar på över 1 procent. På de kinesiska aktiemarknaderna är det röda siffror. I skrivande stund pekar EURO STOXX-terminen mot en positiv börsöppning i Europa, efter den amerikanska vändningen. Terminerna för London och Paris ligger dock en bra bit under nollstrecket. För vidare information om utvecklingen på marknaden, se Max Matthiessens placeringsutsikter.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI 225 SHANGHAI HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
2,33% 1,74%  0,16%  -1,81%  -0,70%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

DAX CAC40 FTSE100 EURO STOXX
Frankfurt Paris London Eurozonen
 0,85%  -1,60%  -1,83%  0,91%

Uppgifter per klockan 08:25

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.