Historiska nedgångar

Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Kraftiga fall i världens aktiemarknader
  • VIX-index exploderade på uppsidan

Gårdagens nedgång i USA går till historien som det största fallet i antal punkter för Dow Jones som föll över 1100 punkter eller 4,6 procent, medan S&P 500 noterade en nedgång strax över 4 procent och är nu minus på året. Nedgången som initierades under fredagskvällen i spåren av stigande amerikanska räntor och fortsatte i Europa under måndagen gick in i en ny fas under måndagskvällen då Dow Jones Index tillfälligt var ned över 6 procent.

Paniken i marknaden var uppenbar och paralleller har under natten dragits till ”flash crashen” 2010. Fallen eskalerade med största sannolikhet till viss del på grund av ETFer och algoritmhandlade produkter, men även då ett stort kollektiv i marknaden har varit kort volatilitet via olika produkter. Volatilitetsindex, VIX, steg kraftigt under måndagskvällen för att senare i efterhandeln formligen explodera +116 procent för att notera den högsta nivån sedan augusti 2015. Rörelsen förstärks i och med att investerare tvingas att täcka sina korta positioner i indexet.

Den negativa utvecklingen fortsätter i skrivande stund i de asiatiska marknaderna, där Nikkei i Japan tillfälligt föll nästan 7 procent, men har återhämtat delar av fallet. Detta är den största nedgången i antal punkter för Nikkei sedan 1990. De europeiska marknaderna indikerar kraftiga nedgångar vid öppning, -4 till -5 procent.

Den initiala triggerfaktorn är ränteutvecklingen, där uppgången dock tog en paus under måndagen, men som stigit kraftigt under kort tid vilket skrämt marknaderna. Det finns ingen fundamental makroutveckling som bakomliggande faktor till de sista dagarnas utveckling i marknaderna. Det handlar snarare om att kollektivet har väntat på nedgång under en längre tid, vilket i kombination med en längre tids uppgång, en overkligt stark inledning på året för amerikanska aktier framför allt och massiva kortpositioner i VIX-index.

Med största sannolikhet kommer marknaderna att fortsätta vara volatila under en tid då osäkerheten är stor och föder vidare osäkerhet, men givet den intakta makroekonomiska bilden och det faktum att vi än så länge endast har givit tillbaka årets uppgång är det bättre att ta ett steg tillbaka och avvakta utvecklingen än att agera förhastat. Intressant att notera också är att kreditspreadarna inte uppvisat samma negativa utveckling som aktiemarknaderna i detta läget, vilket indikerar att det inte finns någon större oro för den finansiella hälsan i bolagen än så länge.

För vidare information om utvecklingen på marknaden, se Max Matthiessens placeringsutsikter och veckobetraktelser.

 

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI 225 SHANGHAI HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
-4,60% -4,10% -4,73% 0-3,10% -4,36%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

DAX OMXS30 FTSE100 EURO STOXX
Frankfurt Stockholm London Eurozonen
-4,20% -3,88% -4,70% -4,05%

Uppgifter per klockan 08:00

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.