Vidare ränteuppgång att vänta

Veckobetraktelser

  • Riksbanken avvaktar
  • Anpassningsfas

Den senaste tidens ränteuppgång i USA indikerar att marknaden har börjat prisa in kommande räntehöjningar från Fed. Fram tills nu har det inte funnits någon övertygelse om att centralbanken skulle följa sin sedan tidigare utstakade räntebana, med tre höjningar i år och ytterligare tre under 2019. Marknaden har haft en betydligt försiktigare syn på ränteutvecklingen på grund av avsaknad av inflation, vilken har lyst med sin frånvaro under lång tid men som nu börjat visa sig igen med stigande räntor som följd. Veckans huvudnummer var självklart den amerikanska inflationssiffran för januari som kom in starkare än förväntat. Det fick initialt marknaderna att sälja av kraftigt under onsdagen för att senare under dagen vända och stänga i positivt territorium. Detta var kanske inte riktigt den rörelse många såg framför sig på förhand vid en högre siffra, men det handlar nog snarare om en fortsatt motreaktion mot den tidigare kraftiga nedgången än något annat. Den amerikanska tioåringen steg till över 2,9 procent där den också handlar i skrivande stund.

För vidare vägledning inväntar nu marknaden Feds nya ordföranden, Jerome Powells, vittnesmål inför kongressen den 28 februari och sedan nästkommande Fed-möte som väntar i mars. Vi kan nog förvänta oss ett fortsatt tryck uppåt på räntan tills motsatsen bevisas och det mesta tyder på att vi ska upp och testa 3 procent innan uppgången tar en paus.

 

Riksbanken vilar på hanen  

Riksbanken presenterade räntebesked under onsdagen och lämnade i linje med förväntan räntan oförändrad. Den stora skillnaden återfinns i inflationsprognosen som reviderades ned till följd av en sjunkande ökningstakt i tjänstepriserna och en långsammare utveckling än väntat för lönerna. Ränteprognosen lämnades dock oförändrad, även om man ändrade formuleringen kring när räntehöjningarna väntas inledas. Tidigare hette det vid mitten av innevarande år, men det har nu ändrats till under andra halvåret.

Fler centralbanker var under veckan ute och talade samt avfärdade den senaste tidens volatilitet med en normalisering och att om räntorna stiger måste marknaderna anpassa sig därefter, bland annat ECBs Nowotny. Han nämnde också att behovet av kvantitativa lättnader i dess nuvarande form kommer att avta framöver och att inflationen fortfarande har utrymme på uppsidan, vilket än så länge leder till en försiktigare stans vad gäller räntehöjningar. Även Bank of England gav ett blandat budskap under veckan, även om man påpekade att behov finns för åtstramningar om än inte för tillfället. Tonen är, som vi skrivit om tidigare, mer av åtstramande karaktär vilket lär prägla marknaderna framöver.

 

Perspektiv på marknadsreaktionen  

För att ge perspektiv på den senaste tidens utveckling har Deutsche Bank jämfört händelseförloppet med den oväntade räntehöjningen 1994, från Fed, och det så kallade ”taper tantrum” som inträffade under 2013 när Ben Bernanke flaggade för avtrappning i tillgångsköpen. Dessa två händelser och den senast upplevda volatiliteten tog sitt ursprung i ett kraftigt tryck uppåt på räntan. Konklusionen av analysen, utan att gå in alltför djupt i eventuella bakomliggande orsaker, är att volatilitets- och aktiemässigt har vi redan upplevt rörelser i paritet med historien, med undantag av tillväxtmarknaderna som har en bit kvar på nedsidan om historien skall upprepa sig. På ränte- och kreditsidan har vi än så länge inte sett en liknande uppgång eller isärspreadning som 1994 eller 2013. Värt att nämna också är att händelseförloppet under 1994 och 2013 utspelade sig under 60 respektive drygt 30 dagar, men å andra sidan har negativa nyheter konsoliderats i en allt snabbare takt under senare år. Enligt vidare analys från samma bank är korrektioner i amerikanska aktier om 10 procent ovanliga i en icke lågkonjunkturmarknad, och har endast inträffat 15 gånger sedan 1950. Samtidigt är det sällan som marknaderna studsar upp direkt, en så kallad V-botten, utan tendensen är att testa tidigare bottennivåer en gång till, W, innan vidare uppgång kan fortsätta.

 

Anpassningsfas att vänta    

Marknaden måste anpassa sig till högre inflation och högre räntor, vilket är en process som kan medföra vidare volatilitet ett tag framöver. Det är fyra år sedan den amerikanska tioåringen befann sig på dessa nivåer och treprocentsnivån har tidigare upplevts som en psykologisk gräns för aktiemarknaden. Frågan är dock om inte marknaden klarar högre ränta än så givet att den historiska genomsnitträntan varit betydligt högre. Det är framför allt, som vi skrivit om tidigare, takten i ränteuppgången som har betydelse och inte den faktiska nivån i detta läge. Men med största sannolikhet kommer volatilitet att bli ett mer bestående tema i marknaderna då vi befinner oss sent i konjunkturcykeln och att centralbankerna är och kommer bli mer åtstramande. Med detta som bakgrund så kommer det krävas mer selektivitet från investerarnas sida.

 

 

 

Jon Arnell

Max Matthiessen Värdepapper AB

 

 

 

 

 

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.