Ränteutvecklingen styr

Veckobetraktelser

  • Centralbanksfokus under veckan
  • Besvikelse för Ingves

Veckan inleddes med helgstängt i USA och nyårsfirande i delar av de asiatiska marknaderna, vilket har haft inverkan på volymerna och även marknadsutvecklingen som tappat visst momentum. Framförallt har de amerikanska marknaderna återhämtat sig väl, där närmare hälften av nedgången i den kraftiga sättningen under inledningen av månaden nu har återtagits. Volatiliteten ligger alltjämt kvar på förhöjda nivåer, även om den kommit ned något under senare tid. Det har i veckan mer handlat om en sidledes rörelse i väntan på nya riktlinjer om än att det har varit relativt positivt på Stockholmsbörsen de sista dagarna.

 

Centralbanksprotokoll på agendan  

Veckan har bjudit på protokoll från Fed såväl som ECBs senaste möten, där marknaden främst fokuserade på det förstnämnda. FOMC-protokollet gav initialt marknaden glädjefnatt under onsdagskvällen, men när väl räntorna började röra sig uppåt reverserade kurserna tvärt och de bredare indexen stängde på minus. Protokollet som slutligen tolkades hökaktigt indikerade vidare åtstramning i form av räntehöjningar till följd av den starka utvecklingen för den underliggande ekonomin. Vidare visade protokollet att ett antal ledamöter höjt sina respektive prognoser för ekonomin sedan senaste mötet i december. Inflationen väntas fortsätta stiga, om än i en långsam takt och kan närmsta tiden även falla något.

De Fed-ledamöter som framträtt under veckan har fortsatt hållit en hökaktig framtoning. Även om Bullard under torsdagen flaggade för risken med att gå för fort fram givet att inflationen ännu inte visar någon uthållighet. Marknaderna steg tillfälligt på dessa mer duvaktiga kommentarer, men lugnade snabbt ner sig. Det är tydligt att det är ränteutvecklingen som styr i detta läge med nyckfulla aktiemarknader som följd. Den stora rädslan gäller huruvida Fed har ett tydligt grepp om inflationsutvecklingen och om de riskerar att hamna efter kurvan, vilket kan leda till att de tvingas agera mer kraftfullt framöver. Allt handlar om förväntningar och vad som är diskonterat i marknaderna. Vissa bedömare menar att Fed redan ligger efter kurvan givet den låga utgångspunkten för styrräntan, den redan tighta arbetsmarknaden och den, om än svagt, stigande inflationen.

Protokollet från ECB-mötet som också släpptes under veckan rönte inte lika mycket uppmärksamhet. Där indikerades en fortsatt försiktig stans vad gäller åtstramande åtgärder och inkommande data är med andra ord avgörande framöver. Direktionen visade en viss oro för volatiliteten i eurokursen, vilken enligt flertalet ledamöter behöver följas på nära håll.

 

Europa tappar visst momentum, medan USA håller i

Flash-PMI estimaten för den amerikanska ekonomin kom in starkare än väntat inom såväl service som industrin, medan siffran för Europa indikerade ett visst tapp i momentum men återfinns alltjämt på höga nivåer. På landsnivå bidrog både Tyskland och Frankrike på den negativa sidan. PMI för den japanska ekonomin kom in i linje med förväntan med endast ett marginellt tapp från januarinivån. Övriga sentimentsindikatorer som inkom under veckan omfattade såväl ZEW- som IFO-index, som båda föll något men också de från höga nivåer.

För svensk del inkom inflationssiffror för januari månad, vilka till Riksbankens fasa föll och drog med sig kronan ner. En eventuell räntehöjning, där Riksbanken vid senaste mötet justerade tidpunkten till andra halvåret 2018 istället för som tidigare vid mitten av innevarande år, skjuts nu antagligen ytterligare på framtiden. Inte minst med tanke på Riksgäldens utspel under veckan gällande det bristande utbudet på statsobligationer, vilket begränsar Riksbankens köp i marknaden i stimuleringssyfte. Finns det inga obligationer att köpa för att hålla ned räntorna och kronan för att driva inflation kommer det också vara svårt att höja räntan. Det var framför allt fallande priser på kläder och skor som låg bakom den svagare siffran, medan matpriserna stiger överlag.

 

Sentimentskoll    

Ny marknadsundersökning bland investerare i hedgefonder av analysföretaget Preqin visar att nästan hälften är av åsikten att aktier har toppat, vilket ska ha inträffat under slutet av 2017, och funderar nu på att öka sin allokering till tillgångsslaget. Undersökningen visar vidare att 37 procent av de tillfrågade ämnar ta en mer defensiv stans i portföljerna. Marknaderna fortsätter att visa god motståndskraft, inte minst med tanke på den snabba återhämtningen i USA, men risken för nya test på nedsidan finns alltjämt kvar. Många är de som vill försöka förutspå nästa stora nedgång. En uppgift som vi gärna överlämnar till andra, då det historiskt visat sig vara en omöjlig ansats. Det är viktigt att känna av sentimentet och beakta förändringar och även om ränteutvecklingen skapar oro i marknaden så talar den överlag positiva makroekonomiska utvecklingen alltjämt för aktier. Men som vi har skrivit om tidigare har vi den lätta resan bakom oss och fortsättningen kräver mer selektivitet och lägre förväntningar generellt.

Med detta tar vi en veckas uppehåll för att kontemplera den vidare marknadsutvecklingen och kanske njuta av lite skidåkning.

 

 

Jon Arnell

Max Matthiessen Värdepapper AB

 

 

 

 

 

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.