Mörkröda siffror efter Trumps tullbesked

Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Aktieterminerna pekar nedåt efter en tuff överlämning från USA och Asien
  • Trump pressar Kina med riktade tullar
  • Ny hökaktigare säkerhetsrådgivare i Vita huset
  • Flash-PMI för Eurozonen föll till lägsta nivån sedan inledningen av 2017

New York-börsen föll kraftigt under gårdagen mot bakgrund av nya protektionistiska åtgärder från Vita huset. Storbolagsindexet Dow Jones sjönk 2,93 procent medan det bredare indexet S&P500 backade 2,52 procent.

Donald Trump undertecknade under torsdagen en promemoria (eng: ”presidential memorandum”) som kan innebära riktade tullar mot kinesiska varor omfattande 60 miljarder dollar. Åtgärden innebär dock inte några omedelbara handlingar utan tullarna införs först efter en period av konsultationer med lobbyister och lagstiftare, skriver nyhetsbyrån Reuters. Även Kina kommer att höras i processen. Samtliga sektorindex föll efter beskedet med finanssektorn som största förlorare.

Den senaste tiden har oron för ett handelskrig dämpat börshumöret. Trump har dock delvis backat från tidigare hot. Under gårdagen meddelade presidentadministrationen att EU och sex andra länder tills vidare undantas från tidigare annonserade tullar på stål och aluminium.

Under gårdagen meddelade även Trump på Twitter att HR McMaster ersätts av John Bolton på posten som nationell säkerhetsrådgivare. Bolton var under en kortare period Bush den yngres FN-ambassadör men har även bakgrund som kommentator på Fox News. Tv-tittande verkar vara Trump främsta rekryteringsverktyg konstaterar Washington Post i en kommentar. Bolton anses av många bedömare vara mer hökaktig mot Iran och Nordkorea och mindre av en diplomat, vilket kan komma att höja osäkerheten på de finansiella marknaderna. Föregående månad skev Bolton bland annat en debattartikel i Wall Street Journal med den talande titeln ”The Legal Case for Striking North Korea First”.

Igår publicerades även flash-PMI för Eurozonen, som sjönk från 57,1 till 55,3 – den lägsta nivån på 14 månader. Nivåer över/under 50 enheter indikerar att aktiviteten ökar/minskar i ekonomin. Bank of England lämnade räntan oförändrad vid gårdagens räntebesked, två av centralbankens nio ledamöter röstade dock för en höjning. Idag öppnar åter det italienska parlamentet. Framtiden ser fortfarande oviss ut efter det politiska dödläget som uppstod efter valet i början på mars. I Bryssel fortsätter även EU-toppmötet.

Nu på morgonen är det mörkröda siffror på de asiatiska marknaderna. Tokyobörsen har sjunkit drygt 4,5 procent medan de kinesiska börserna är ned över 3 procent. Kina svarare under natten med ett tullpaket mot amerikanska varor omfattande 3 miljarder dollar. I skrivande stund pekar även de europeiska aktieterminerna kraftigt nedåt. För vidare information om utvecklingen på marknaden, se Max Matthiessens placeringsutsikter och veckobetraktelser.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI 225 SHANGHAI HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
-2,93% -2,52%  -4,51%  -3,38%  -2,97%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

DAX 30 CAC40 FTSE100 EURO STOXX50
Frankfurt Paris London Eurozonen
 -1,19%  -1,34%  -0,74%  -1,05%

Uppgifter per klockan 08:20

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.