Nyckfullheten består

Veckobetraktelser

  • Impulsivitet i Vita Huset
  • Inflationen på agendan

Halva mars är nu bakom oss och förhoppningarna är höga att vårens intågande kommer snart. Men liksom avsaknad av plusgrader har även börsen svårt att återhämta värmen efter köldknäppen under februari månad och nyckfullheten i marknaderna består. Veckan har inneburit en sidledes rörelse för svenska aktier, medan amerikanska har haft en tilt åt det negativa. Till skillnad från tidigare ser vi nu fallande kurser i kombination med fallande ränta där den amerikanska tioåringen testar 2,8-procentsnivån på nedsidan. För endast några veckor sedan skrev vi om ett möjligt brott över 3 procent, en nivå som för tillfället känns långt borta. Marknaden har svårt att fokusera på flera saker samtidigt och just nu är det den förnyade oron kring potentiella handelskrig som spökar.

Svängdörren verkar aldrig stanna i Vita Huset

Protektionism är åter på agendan i och med upprepade politiska utspel runt om i världen som en följd av Trumps tidigare proklamation rörande handelstariffer. Men även den senaste veckans förändringar i det republikanska styret i Vita Huset bidrar till den förnyade oron. Trumps ekonomiska rådgivare Gary Cohn ersätts av Larry Kudlow som direkt var ute och kommenterade de föreslagna tarifferna. Han backade tydligt upp Trump med uttalanden som att Kina inte har agerat enligt reglerna under många år vad gäller världshandeln. Han nämnde även en önskan om en något starkare dollar framöver. Kudlow är kanske mest känd som en konservativ profil på den marknadsorienterade nyhetskanalen CNBC, men han har tidigare arbetat i Vita Huset under Ronald Reagan. Cohns frånträde som rådgivare till Trump var känt sedan tidigare, medan Rex Tillerson blev tagen på sängen under veckan av beskedet att han fråntas rollen som USAs utrikesminister. Trump följer sitt tidigare mönster och gör sig av med de som sätter sig emot honom och relationen till Tillerson har varit på den ansträngda sidan under senare tid. Den sittande CIA-chefen Mike Pompeo, som bättre delar Trumps syn på världen, ersätter Tillerson med omedelbar verkan. Vissa väntar sig ytterligare förändringar inom administrationen, där det kommande stormötet med Nordkorea anges som bakomliggande orsak. Trump är minst sagt impulsiv i likhet med den fortsatta volatiliteten i marknaderna.

Inflationen utvecklas enligt förväntan, om än fortsatt låg

Förra veckan avslutades med en stark arbetsmarknadssiffra i USA, 313 000 nya arbetstillfällen. Löneinflationen var mer modest än föregående månads siffra, vilket fick marknaden att dra en lättnadens suck och stänga tydligt på den positiva sidan. Något som dock har återtagits på nedsidan denna vecka. Tydligt är att arbetsmarknaden fortsätter att stramas åt, där den senaste rapporten också innebar uppreviderade siffror för de två föregående månaderna. Denna utveckling bör förr eller senare innebära ett tryck uppåt på löneutvecklingen med efterföljande inflationstryck överlag. Enligt en globalförvaltare vi talade med under förra veckan är inflationen redan ett faktum, han visade på löneutvecklingen inom byggindustrin i USA och att detta snart kommer att genomsyra hela ekonomin.

Inflationssiffrorna som inkom under veckan visade inte på någon acceleration i detta läge, utan inkom enligt förväntan. De styrker dock vidare räntehöjningar från Fed. För svensk del var inflationstakten oförändrad på 1,7 procent, vilket är en bit under Riksbankens prognos på 1,9 procent och lär innebära att Ingves och company vilar på hanen länge än.

Även för Europas del väntas räntan förbli låg under en lång tid än, även om vi potentiellt får förändringar i de kvantitativa lättnaderna framöver. Ledamot Coeure uttalade sig i veckan kring inflationen och att den ännu inte befinner sig på nivåer som motiverar räntehöjningar. Fler ledamöter framträdde vid veckans ECB-konferens, där Mario Draghis budskap var att eventuella förändringar i den nuvarande policyn kommer att förbli förutsägbara. Han nämnde vidare att inflationsprognosen kan komma att förändras som en följd av nya handelshinder framförda av USA. Övriga ledamöter som talade målade upp en bild av en robust ekonomisk expansion med gradvis positiv inflationsutveckling och där marknadens förväntningar generellt är i linje med direktionens för närvarande. Den europeiska utvecklingen är med andra ord fortsatt positiv och stabil, även om räntan förblir låg.

Fed-besked i fokus kommande vecka      

Den kommande veckan väntar räntebesked från Fed under onsdagen, där förväntningarna ligger för en höjning och något annat vore överraskande. Vi har sett en mer försiktig inställning till marknaderna generellt senaste tiden och det är svårt att ta ut vidare riktning, vilket tenderar att innebära en svag sidledes rörelse tills någon form av trigger uppstår. Nästa anhalt är kvartalsrapporterna, men de är ännu några veckor bort.

 

Jon Arnell

Max Matthiessen Värdepapper AB

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.